YU Info '97: Protiv lavine

Jelica Protić
Početak aprila domaći informatičari pamte po simpozijumu YU INFO koji se već po treći put održanva na Brezovici. Sve je bilo besprekorno pripremljeno: unapred odštampan zbornik, ugledni strani gosti, zanimljiv program... a onda je pao neverovatan sneg, priredivši neslanu prvoaprilsku šalu.

Pre nekoliko meseci, na Infofestu, fascinirana napretkom tehnologije u svetu u kome je sve teže živeti bez Interneta, pitala sam se da li će klasične konferencije uopšte opstati. Futuristička projekcija u kojoj papir postaje nepotreban, a direktori turističkih agencija padaju u depresiju pred bankrotstvom, izgledala je ovako: učesnici šalju radove email -om, nemilosrdni recenzenti unose svoje primedbe koristeći blagodeti ko-zna-koje verzije Word -a, a uskoro se na Web -u pojavljuje kompletan zbornik radova. Sesije mogu da počnu, a da niko od učesnika ne mrdne od kuće. Šminkajući se pre nego što (u papučama) sedne pred kućni kompjuter i izloži se nemilosrdnom oku video kamere, predsedavajuća panel rasprave ne brine o folijama i prezentacionoj opremi. I svečana večera je u istom stilu: multinacionalni lanac restorana isporučiće isti obrok učesnicima zagledanim u svoje monitore u Kaliforniji, Kini i Australiji u isto vreme, a neće izostati ni virtuelni izlet sa razgledanjem muzeja i ostalih znamenitosti. Znam da se sa virtuelnim igranjem golfa daleko odmaklo, ali šta je sa skijanjem daleko od planine?


Rad umesto apstrakta

Jugoslovenski informatičari nisu poverovali u futurističku bajku, pa su se, za svaki slučaj, i ove godine, po treći put uputili na Brezovicu. Pripreme su počele pravovremeno, pa su potencijalni učesnici bili prijatno iznenađeni kada su za Novu Godinu primili posebno dizajniranu YU INFO čestitku. Pozivi za konferenciju našli su se na Web -u, a zahtevi koji su postavljeni pred učesnike bili su teži nego ranijih godina: umesto apstrakta, trebalo je unapred poslati kompletan rad.
Pozivu se odazvalo 496 autora, pa je 194 rada recenzirano pre konferencije i odštampano u zborniku enciklopedijskih dimenzija. U međuvremenu su, na fakultetima i institutima širom Srbije, mnogi rešili da, umesto da spremaju skija i folije, menjaju svet, pa je proleće dočekano sa ispražnjenim kasama. Za neke je odlazak na simpozijume postao nedostižan luksuz, ali je YU INFO ipak besparici, tako da u hotelima "Narcis" i "Molika", u kojima je simpozijum održan, ni ove godine nije bilo slobodnih mesta.
Putovanje udobnim autobusima od Beograda do Brezovice izgledalo je kraće, uz film "Mi nismo anđeli", a spotovi o zimskim vratolomijama zabavljali su nas sve dok nismo ugledali pravi sneg. Za one koji ne poznaju Brezovicu, reći ću da se hotel "Narcis" nalazi u podnožju, dok je hotel "Molika" 12 kilometara dalje u planini, na oko 1700 metara nadmorske visine, pri samom početku ski staza. Između ova dva hotela redovno saobraćaju autobusi koji voze goste iz podnožja na skijanje, a za vreme simpozijuma razvoze učesnike sesija.


13 metara snega

Dok su se prošle godine mnogi žalili na nedostatak snega, ove godine kao da je Marfi umešao svoje prste: sneg je padao kad mu vreme nije, pa su smetovi ponegde dostizali visinu od 13 metara (prvi sprat "Molike" kompletno zatrpan snegom!), a kretanje je bilo blokirano i kada je put bio čist, zbog opasnosti od lavine. Od sedam dana koliko smo proveli na Brezovici, samo je jedan dan prošao bez snega i uz normalnu komunikaciju između dva hotela.
Rezultat ovakvih vremenskih (ne)prilika bio je za učesnike konferencije dosta nepovoljan: većina gostiju hotela "Molika" praktično nije ni učestvovala u programu konferencije, a gosti "Narcisa" jedva da su stali na skije. Nekoliko najhrabrijih se, doduše, i po lošem vremenu spuštalo putem na skijama ili pešice, što je donosilo dodatne probleme, jer obično ne bi uspevali da se vrate u svoj hotel na spavanje. Ipak, Olivera Blagojević iz agencije Sky Pass , koja je i ove godine uspešno vodila turističku organizaciju skupa, odlično se snalazila u svim nevoljama koje je doneo neočekivani aprilski sneg.
Program konferencije počeo je 1. aprila svečanim otvaranjem u velikoj sali hotela "Narcis". Prvi se publici obratio dr Miodrag Ivković, predsednik Organizacionog odbora, koji je naglasio da je uz asocijaciju YU INFO i Univerzitet u Prištini, ključnu ulogu u organizaciji ovogodišnjeg skupa odigrao Univerzitet u Nišu, čiji su predstavnici prikupljali radove i uredili zbornik. Tako je čast da svečano otvori skup pripala niškom Rektoru, profesoru dr Branimiru Đorđeviću. Publiku je, u ime Saveznog ministarstva za nauku, razvoj i životnu sredinu pozdravio pomoćnik ministra dr Zoran Đukić, uputivši posebno reči dobrodošlice stranim gostima i naglasivši da ministarstvo podržava informatiku kao veoma važnu oblast razvoja. U ime "Inex" hotela, prisutnima se obratio gospodin Zvonimir Stojčić, koji je rekao da se gostima upravo isporučuje kontigent snega zakinut prošle godine, kada je vreme bilo mnogo toplije.
U ulozi predstavnika kompanije CORES, koja je sponzorisala YU INFO '97, govorio je gospodin Darko Dunjić. On je izložio asortiman ove firme u kojoj radi 99 zaposlenih (25 inženjera), posebno izdvojivši Biostar ploče, servere, OKI printere i mrežnu opremu, u okviru koje, u saradnji sa Institutom "Mihajlo Pupin", CORES razvija brze modeme. CORES je organizovao i izložbeni prostor u kome su se, za sve vreme simpozijuma, zainteresovani mogli upoznati sa proizvodnim programom ove kompanije. Istovremeno su svi pozivani na manifestaciju DATUM '97, koja će biti održana u hotelu "Hajat" od 14. do 16. maja.


Gosti iz sveta

Radni deo skupa otvorio je dr Veljko Milutinović, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i član Organizacionog odbora koji je, kao i prethodne godine, uložio veliki trud da na YU INFO dovede najkvalitetnije strane predavače. Ove godine na listi pozvanih predavača iz inostranstva našli su se po jedan gost iz Amerike, Nemačke i Rusije, kao i tri poznata stručnjaka našeg porekla koji već duže vreme rade van Jugoslavije. Svi oni govorili su prvog dana skupa u okviru plenarne sesije, koju je vodio dr Milutinović, praveći mali uvod u svako predavanje. Mada je iz publike stigao po neki zahtev da "jugo-stranci" govore na srpskom, pažnja prema stranim predavačima, koji su predano slušali svoje kolege, nalagala je da se cela sesija održi na engleskom, pa je tako i učinjeno.
Posebno svečan ton ovoj sesiji dala je dodela medalja Društva Nikola Tesla - srebrnu medalju, koja se dodeljuje pojedincima, primio je prvi govornik, profesor Yale Patt , a zlatnu medalju, koja se dodeljuje organizacijama, profesor Klaus Waldschmidt . u ime poznate IEEE konferencije HICSS, koja je pružala podršku učesnicima iz naše zemlje i u vreme sankcija, kada im je učešće na konferencijama bilo uglavnom nedostupno. Na dodeljenom priznanju profesor Patt se zahvalio rečima da mu je čast što se njegovo ime našlo na plaketi na kojoj je ime Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, izgovorivši i prvu srpsku reč koju je naučio - hvala .
Profesor Yale Patt bio je nesumnjiva zvezda ovogodišnjeg YU INFO-a. Ličnost velikog autoriteta, ali radoznalog duha, nekonvencionalnog izgleda i ponašanja, profesor Patt ne propušta velike i značajne svetske konferencija. Prošle godine mu je na konferenciji ISCA u Filadelfiji, o kojoj smo pisali u "PC"-ju, dodeljena najznačajnija nagrada iz oblasti arhitekture računara, Eckert Mauchly Award , nazvana po konstruktorima prvog računara ENIAC. Kako je računarstvo mlada struka, Nobelova nagrada za ovu oblast ne postoji, pa je ovo najveće priznanje koje dodeljuju IEEE i ACM naučnicima koji se bave hardverom - dobili su je, između ostalih, Gordon Bell i Seymour Cray . Još jedan laureat iste nagrade iz 1980. godine, Maurice Wilkes , planirao je da, uprkos poodmaklim godinama, dođe na YU INFO, ali su ga zdravstveni problemi sprečili u tome, pa su profesori Milutinović i Patt pročitali njegovo pismo i prisetili se nekih detalja iz njegove biografije.
Predavanje profesora Patt -a sa univerziteta u Mičigenu pod nazivom Advances in Microprocessor Architecture bavilo se predviđanjem napretka procesora do 2002. godine, kada će na čipu biti smešteno milijardu tranzistora. Pod geslom If engineering is science at all, it is the science of tradeoffs , profesor Patt je naglasio značaj detektovanja uskog grla sistema i fokusiranja istraživanja na njegovo ubrzanje. U njegovom izlaganju posebno je isticana Alpha 21264 kao perspektivna arhitektura, a kao oblast od posebnog značaja predikcija grananja, što predstavlja njegovu užu specijalnost. Dvonivoski prediktor grananja, koji je razvio profesor Patt sa saradnicima, pokazuje uspešnost od 96% skokova, a radi se na njegovom daljem unapređenju.
Sledeće predavanje, pod nazivom Associative Systems: From Formal Definition to Architectures , održao je profesor Klaus Waldschmidt sa univerziteta u Frankfurtu, naglasivši gradaciju od računskih, preko neuralnih, do bioloških mreža, i pozabavivši se najnovijim dostignućima u prepoznavanju slike i govora. Poslednje predavanje u prepodnevnoj sesiji održao je dr Srđan Mitrović iz Sun -a, koji je govorio o novim trendovima u oblasti kompajlera za objektno orjentisane jezike, sa posebnom osvrtom na jezik Java, kome je posvećena posebna konferencija održana takođe početkom aprila u San Hozeu. Naglašavajući suprotstavljenost visokih performansi klasičnih jezika i dobre apstrakcije objektnih jezika, on je izneo niz tehnika za poboljšanje efikasnosti objektih jezika, kao što su dinamička kompilacija, adaptivna rekompilacija itd.
U popodnevnoj sesiji prvo predavanje, pod nazivom Oracle 8: Going Towards Object Oriented Databases , održao je Tamaš Kerepeš iz firme Oracle . On je govorio o uvođenju objektne apstrakcije u postojeće relacione baze podataka i proširenju jezika SQL sa ciljem da se podrži objektna funkcionalnost. Profesor Borko Furht sa univerziteta u Floridi govorio je na temu Advances in Multimedia Computing , predstavljajući viziju budućnosti u kojoj će najtraženije zanimanje biti softverski inženjer za oblast multimedije. Hijerarhijska ATM mreža omogućiće efikasnu Web televiziju i integraciju sa drugim medijima, personalizovano izdavaštvo, trodimenzionalni Web prostor, multimedijalne servise pretraživanja itd. Poslednji govornik bio je profesor Aleksandar Butrimenko iz Moskve, koji je govorio na temu "Međunarodna saradnja u oblasti naučno-tehničkih i poslovnih informacija u zemljama Istočne Evrope".


Saopštenja i(li) sneg

Posle prvog, udarnog dana posvećenog plenarnim predavanjima, otpočelo je izlaganje radova po sesijama iz sledećih programskih oblasti: informacioni sistemi, Internet i multimedija, programiranje i programski jezici, arhitektura računara, računarske mreže, računarska simulacija, sistemi za podršku odlučivanju, primene računara, veštačka inteligencija i ekspertni sistemi, informatika u obrazovanju i pravni aspekti informatike.
Zbog snežnih (ne)prilika, učesnici iz hotela "Molika" nisu mogli da se probiju do "Narcisa", gde su ove sesije održavane, što je rezultiralo slabijom posećenošću. S druge strane, pošto je sneg vejao i u podnožju, mnogi su u ovim sesijama našli zgodan način da prekrate vreme, pa su se diskusije o radovima selile iz konferencijskih sala u kafiće i hotelske sobe. Pored izlaganja radova, u programu konferencije našla se i komercijalna prezentacija na kojoj je firma "Sigraf" iz Niša predstavila MIPS mašine firme Silicon Graphics : O2 Desktop Workstation, OCTANE Power Desktop Workstation i server Origine 2000.
Organizatori skupa YU INFO i ove godine su se držali principa da nema dobrog simpozijuma bez dobre zabave. Za zabavu se sve vreme brinula grupa Groš iz Niša, čijom se prijatnom muzikom okončalo svako veče u hotelu "Narcis", a za sugrađanima nije zaostajao ni muzikalan i uvek dobro raspoložen niški Rektor. Boško Gajić je prikazao karaoke, spotove sa titlovanim tekstom, koji su publici pružili šansu da zapeva brojne starogradske i narodne pesme, možda prvi put u životu. Kada bi spotova ponestalo Boško je, sa kolegom Vladimirom Terzijom, preuzimao mikrofon i gitaru, impresionirajući prisutne pravim koncertom u sitne sate, u kome su se smenjivale italijanske, španske, francuske i druge pesme.
Prijatno druženje uz muziku kulminiralo je na svečanoj večeri, na kojoj se u ulozi sponzora pojavila SAGA, u čije ime je Marina Živković pozdravila sve goste. Uz bogat švedski sto i muziku, izvučena je nagrada koju je dodelio CORES, a pominjao se i "PC Press", zahvaljujući našoj Ružici Radović, koja se našla u centru pažnje jer je te večeri proslavila rođendan. Organizatori nisu zaboravili ni na deo učesnika koji nisu mogli da se probiju iz hotela "Molika", pa su i tamo za njih organizovali svečanu večeru.
Strani gosti pamtiće ovaj skup i po boravku u Beogradu, gde su posetili Milića od Mačve i proveli lepo veče u restoranu "Reka". Verovatno će prepričavati i utiske iz manastira Dečani gde monasi, u senci građevine iz XIV veka, dizajniraju svoju Web prezentaciju na najmodernijim Pentium računarima. Neće zaboraviti ni to da se samo u Srbiji proizvodi kajmak, kao i da nije lako igrati kolo, jer se kao posledica može zaraditi žulj. Neki drugi učesnici zapamtiće da aprilski sneg može tako stručno prekriti parkirana kola, da pri "iskopavanju" pronađete tuđa, ili, daleko bilo, sopstvena, ali pregažena ratrakom.
Većini će ostati jasno da bi u futurističkoj bajci sa početka priče ostali siromašniji za mnoga lepa iskustva i neočekivane doživljaje, pa će poželeti da i sledeće godine dođu na Brezovicu. Statistika im ide na ruku: posle malo snega prošle i mnogo snega ove godine, možda će sledeći put "onaj od gore" pronaći pravu meru...


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa