PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

U centru supermreže
Mašina sa dva PentiumPro procesora ne viđa se svaki dan. Pavle Peković i Dejan Ristanović testirali su HP NetServer LH Pro.
O2 silicijumske doline
Silicon Graphics je dve godine je radio na O2 stanicama. Čim su stigle u naše krajeve, Aleksandar Šušnjar je seo za tastaturu...
Sasvim novi svet
Alternative svakodnevnom PC-ju? Josip Modli vam predstavlja Umax Pulsar 2000 sa PowerPC-jem.
DVD jelovnik
Počeli su jednobrzinci, proslavili su se 2X, 4X, 8X... sada se već najavljuju i 16X CD-ROM čitači. Majkl Mijatović predstavlja vaš sledeći CD zvani DVD
Računar sa iznenađenjem
Multimedijalni Pentium, sa kolor ekranom, prepun RAM-a i prostora na disku, a pri tome manji od A4 formata? Odgovor Aleksandra Veljkovića glasi - HP OmniBook.
Mali i malo veći
Do skora se znalo: za kućne primene ručni, a za (polu) profi flatbed skener. Branko Nikitović predstavlja Mustek modele koji bi mogli da izmene ovu konvenciju.
Sve bolje digitalne slike
Želite li da budete u centru pažnje? Da se svi pitaju kakav li je to fotoaparat svemirskog oblika koji imate u ruci? Zahvaljujući (i) "Polaroidovoj" kameri, Branko Nikitović je prošlog meseca bio u centru pažnje.
Staro za novo
Došlo je vreme za upgrade? Bojan Petrović će vam pomoći da, uz minimalno ulaganje, obezbedite maksimalno ubrzanje.
Kartice za pokretne slike
Dejan V. Veselinović je testirao četiri video kartice čija se cena ne može smatrati niskom - kakve su performanse?
Konverzija za male pare
64-bitna video karta sa 2 MB, 3D akceleratorom, MPEG-om, kompozit videom i S-VHS izlazom, za $100... Saša Krstić predstavlja karticu koja zadovoljava te uslove!
Samo za hrabre
BIOS obično posmatramo kao deo matične ploče - Rastko Maglić pokazuje kako BIOS može da se unapredi...
Vidim te...
Nije dosta što možemo da se dopisujemo, surfujemo, pa i telefoniramo preko Interneta. Voja Gašić predstavlja opremu pomoću koje ćemo se i gledati...
Prvi utisci
Voja Gašić ovog meseca predstavlja nekoliko zanimljivih video, grafičkih i TV kartica, jedan modem privlačnog imena i druge interesantne novitete...

SOFTVER

Povratak starog mačka
CorelDraw 7.0 - da li će proći u znaku novosti ili u znaku bagova? Darko Staničić na veće probleme nije naišao...
Novi stari Excel
U Excel-u 97, po rečima Branka Nikitovića, rad je prilagođen 32-bitnom okruženju, kod je optimizovan, a novost je Internet.
xBase u Windows vodama
Puno programera egzistenciju zasniva na xBase dijalektima. Za njih je FoxPro važan alat, pa Milan Bašić predstavlja verziju 5.0.
Za čoveka sa idejom
Ako volite lepo, najnovija verzija PowerPoint-a, koju predstavlja Dragan Sretenović, sigurno će vam se svideti.
Terenski rendering
Stevan Josimović ovog meseca predstavlja rendering program izuzetnih karakteristika, Bryce 2.0.
Warp pod mrežom
Warp 4.0 smo već predstavili, ali je on svakako vredan dodatnih analiza. Vladimir Ilić je testirao Warp u mrežnom okruženju.
Koji je vaš Type
Velika dilema digitalne tipografije je za koji se format slovnih likova opredeliti. Bojan Stojanović upoređuje TrueType i Type 1.
Raketa za Delphi
Pišete baze podataka u Delphi-ju? Jovan Bulajić vam predlaže da probate Apollo.
Uslužni programi
Kompanija 3M, izumitelj Post-It papirića, napravila je i elektronsku verziju - Post-It software notes. O ovom i sličnim softverskim biserima piše Jovan Bulajić.
Oklopljeni Word
U julu smo saznali i za postojanje Excel virusa. Kristijan Lazić savetuje kako da im se sklonite sa puta.
Domaća multimedija
Izdavaštvo na CD-ROM-u u Srbiji je najzad počelo - Zoran Koš predstavlja nekoliko prvih poduhvata.
Jednostavno modeliranje
Ako ste se ikada našli pred zadatkom projektovanja kompleksne baze podataka, zanimaće vas razna rešenja. Maja Vilus predstavlja proizvode kompanije Logic Works.
Multimedija ili Internet
Iz bogate ponude domaćih cedeteka, Aleksandar Veljković je odabrao malo mitologije, malo geografije, malo biologije i, verovali ili ne, pravu školu klavira.

KOMUNIKACIJE

SezamPro danas
Tehnologija na kojoj je zasnovan SezamPro doživela je toliko promena da vredi baciti pogled na blok shemu Sezamovog današnjeg hardvera i softvera...
Java sa dva plusa
Došla je finalna verzija Microsoft-ovog Java okruženja. Milan Maksimović i Aleksandar Petrović predstavljaju novosti.
Sa Netware-a na Web
Novell je uhvatio korak sa konkurencijom na polju Web izdavaštva – Vlada Ćalić je isprobao verziju 2.5 Web servera i IntranetWare.
Planetarni razgovor
IRC radi na modelu klijent server arhitekture, a Dejan Sandić tvrdi da se razvio u jedan od standardnih servisa Interneta...
Komunikacioni Office
Trka browser-a se nastavlja: stigla je prerelease verzija Netscape Communicator-a. Vlada Ćalić pažljivo prati događaje...
Od mašine do mašine
Posle rutiranja poruka između mreža, Berislav Todorović piše kako se poruke prosleđuju odredišnom računaru unutar mreže.
Računarski časopisi
Dejan Ristanović predstavlja Web strane računarskih časopisa: PC Magazine, PC World, Byte, PCW... Od 1. januara ovom društvu pridružio se i naš "PC".

PROGRAMIRANJE

List po list - stablo
Nakon nizova i listi, u seriji tekstova Maje Vilus na red su došli redovi, stekovi i složenije strukture, stabla.
Rešenje sa druge strane
Iskustvo ponekad navodi na pogrešan trag - samo mali pomak može dati iznenađujuća rešenja. Zoran Životić daje primer...
UART u zemlji čuda
Nastavljajući priču o VxD drajverima, Miljan Jovanović ovoga puta opisuje osnove drajvera koji će komunicirati sa UART-om.
C idiomi
Šta biste pomislili kada bi vam neko, na pitanje "kako ide?", odgovorio sa: "brzo"? I programski jezici imaju svoje idiome, koje predstavlja Milan Maksimović.
Dodaj mi listu
Prenošenje složenijih tipova podataka udaljenim procedurama predstavlja problem kojim se bavi XDR... i Nebojša Vasiljević.

AKTUELNOSTI

Vesti
Razglednica
Zoran Kehler komentariše tekst Bila Gejtsa koji je nedavno objavio svoja predviđanja za 1997. godinu, a Jelena Rupnik iz Londona javlja o prvim ostvarenjima nekih od tih predviđanja. Office 97 je tamo predstavljen na neočekivanom mestu, verovali ili ne - u kući strave! Nešto ranije, Marko Savković je posetio takmičenje u pisanju introa održano u Finskoj...

KOMENTAR

Kompjuter u svemiru
30 godina pošto je Klark zamislio HAL-a, računar će predvoditi svemirsku misiju - Sava Zdravković piše o računaru koji osvaja Mars.

RUBRIKE

Nagradna igra
Izvučene su nagrade u Cores-ovoj Božićnoj nagradnoj igri, ali prolećna igra još traje...
Za programere i ostale
I ovoga meseca Duško Savić je zavirio u izloge knjižara tragajući za naslovima koji će interesovati najveći broj čitalaca. Trenutno su hit teme Internet i Windows programiranje...
Bagovi i lekovi
Sve moćniji programi donose sve više bagova - Odabrane bajtove posvećujemo velikim paketima i načinima da se oni poboljšaju, a problemi otklone. Za to vreme, Voja Antonić piše o hardverskim trikovima.
Koči kao Windows
Kakvo smo ulje za kočnice našli na buvljaku, nova funkcija za stari flopi, kako bi svet izgledao da se devojke upgrade-uju kao softver, može li se računar uklopiti u okolinu, i drugi događaji sa vedrije strane računara.
Tastatura u mreži (II)
Komunikacija tastature i računara nije tako jednostavna kao što to na prvi pogled izgleda. Voja Antonić u ovom broju predstavlja kompletan protokol.

SPECIJALNI DODATAK

Microsoft Access
U pitanju je uputstvo za korišćenje popularne Microsoft-ove baze podataka prilagođeno pre svega početnicima: opisuje se osnova relacionog modela, kreiranje baze, upotreba wizard-a, postavljanje upita, štampanje rezultata...Autor dodatka je Čedomil Višnjić.

PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa