PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Compaq-ova mreža
Računari sa imenom su i kod nas sve češći, pa su Pavlu Pekoviću na test stigla dva snažna Compaq-ova servera i jedna radna stanica.
Mrežni računari
Posle višemesečne žestoke polemike koja je vođena na konceptualnom nivou, mrežne računare sada možemo i da isprobamo. U ruke Majkla Mijatovića stigli su prvi modeli.
Još šest prozora
Sve veći izbor monitora naveo je Bojana Petrovića da pregleda još nekoliko ADI i Gold Star monitora iz najnovije ponude...
Gorivo od R10000 oktana
Silicon Graphics i dalje zamenjuje klasične arhitekture novima. Tako Indigo2, odlazi u penziju; na radost Aleksandra Šušnjara, zamenjuje ga Silicon Graphics Octane.
Skener za profesionalce
Krajem prošle godine pojavila se nova klasa skenera koji, po pristupačnoj ceni, nude kvalitet za koji ste do skora morali da platite preko 10K dolara. Milan Bašić je testirao rodonačelnika klase - Agfa DuoScan.
Svet SCSI diskova
Nakon IDE diskova, na red je došao i SCSI. Bojan Petrović testira diskove, ali i objašnjava osnove i svrsishodnost ovog standarda.
Čekajući brzinu
Tehnologija uređaja za snimanje CD-ROM-ova brzo napreduje, pa su velike firme krenule korak dalje. Saša Krstić predstavlja najnovije modele.
Trostruka kamera
Minolta RD-175 je elektronski fotoaparat sa čak tri CCD čipa. Ostavljena je mogućnost korišćenja standardnih objektiva, bliceva i druge fotoopreme - prava poslastica za Branka Nikitovića.
Na 75 MHz
Pre nekoliko meseci, firma Cyrix je predstavila je P200+, koji punu snagu postiže na ploči koja radi na 75 MHz. Isprobao ju je Rastko Maglić...
U šezdeset četiri glasa
Stevan Josimović predstavlja novu verziju Sound Blaster-a koja nosi oznaku AWE64 i predstavlja direktnog naslednika modela AWE32.
Mrežni doktor
Instalirali ste mrežu, ali da li će ona optimalno raditi? Zoran Životić predstavlja uređaje uz pomoć kojih ćete to proveriti.
Mreže i kablovi
Koaksijalni kabl je stvar prošlosti, ali put do moderne mreže nije uvek jasan. Slobodan Ljubišić predstavlja SegWay Port Switch, uređaj koji će administratora mreže lišiti mnogih glavobolja...
Prvi utisci
Pregršt grafičkih kartica, 16-brzinski CD-ROM čitač, daljinski upravljač, novi VGA-TV konverter i drugi uređaj pod lupom naših saradnika...

SOFTVER

DTP u jednoj kutiji
Pre 12 godina, kompanija Aldus je predstavila PageMaker. Sada je do Darka Staničića stigla verzija 6.5...
I dalje na vrhu
Kampanja koja je pratila Access 97 bila je relativno skromna, a noviteti su opisivani uglavnom uopšteno. Čedomil Višnjić je otkrio prave novosti tek u radu...
Ključ vaše prezentacije
Kada se radi o programima za dizajniranje Web strana, nema mu ravnog! FrontPage munjevito osvaja tržište, a verziji 97 i Dejan Ristanović teško nalazi zamerku.
Poslednji dani kasete
Pisaća mašina je već u muzeju, a kada će se video mašina naći pored nje, zavisi od brzine rešavanja problema koji se trenutno nalaze pred digitalnom medijem. Nebojša Stanojević piše o nelinearnoj montaži.
HiFi Boje
Šta da radite ako vam je potrebna publikacija koja će, već na prvi pogled, zračiti živošću, intenzitetom i preciznošću boja? Dejan Kuga predlaže da bojama dodate još jednu dimenziju...
Izaberite operativni sistem
System Commander i Miljan Jovanović će vam pomoći da izaberete operativni sistem već pri startovanju računara: samo odaberete opciju iz meniju.
Potomak sam, tim se dičim...
Pravljenje genealoškog stabla je pozamašan posao; Brankica Rakić je pozvala u pomoć namenski softver...
Brzi pregled slike
Ovomesečni biser iz kuhinje Jovana Bulajića je ACDSee za Windows 95. Ali ima tu i drugih kratkih i korisnih programa...
Iz Clipper-a u Windows
Jovan Bulajić predstavlja još jednu biblioteku pomoću koje će se vaši Clipper programi preseliti u Windows okruženje.
Šarena ponuda
Aleksandar Veljković pregledao je niz novih CD izdanja o religijama, skijanju, Diznijev istraživač sveta...

KOMUNIKACIJE

Jedan Sezamov dan
U dinamičnom Internet svetu svaki dan je čitav vek. Dejana Ristanovića je baš zanimalo ko je sve pristupao Sezamovom Web serveru 4. marta ove godine...
Neposlušni ruteri
Berislav Todorović završava seriju tekstova o adresiranju i rutiranju na Internetu, opisujući probleme na koje se nailazi pošto je mreža povezana i naoko konfigurisana.
Atomsko vreme
Neka vreme na vašim računarima otkucava u ritmu svetskog standarda vremena! Bojan Stojanović predlaže da se povežete se sa cezijumskim atomskim časovnicima koji greše manje od sekunda u milion godina...
Java klijenti
Surfovali ste Web-om i videli veliki broj sajtova na kojima se vrte cool apleti rađeni u Javi? Ivan Mitrović vas uči kako da dobijete nešto slično i na svojoj Web strani.
Internet telefaks
Često je teško poslati telefaks iz Jugoslavije. Miloš Nikolić i Internet će nam pomoći ne samo da sačuvamo živce, već i novac...
Vesti preko Mreže
Aleksandar Petrović razmišlja može li Web već sada da zadovolji jednu od glavnih potreba modernog društva: brzo, precizno i tačno informisanje.
Na četiri točka
Voja Gašić je prošetao Internetom u potrazi za svojim sledećim automobilom...

PROGRAMIRANJE

Zatvaranje kartica
Nenad Batoćanin i ovoga puta predstavlja rešenje praktičnog problema: zatvaranje kartica kupac/dobavljač.
D(r)ugi pogled na stabla
Maja Vilus piše o binarnim stablima, njihovoj računarskoj implementaciji i, na primeru algoritma za kompresiju podataka, opisuje koncept rekurzije.
Kompajleri i optimizacija
Pisanje optimizacionog kompajlera je jako komplikovan i obiman proces, čak i za velike softverske kuće. Zoran Budimlić objašnjava kako taj posao počinje.
Windows i bitmape
DIB format se tek u 32-bitnim verzijama Windows-a može nazvati konačnim rešenjem. Ivica Nikolić će vam pomoći da iz vašeg programa kontrolišete bitmape...
Prozori su prozori
Nebojša Vasiljević upotpunjava prikaz X window sistema iz prošlog broja. Posebnu pažnju obratio je na sličnosti i razlike u odnosu na Windows API.

AKTUELNOSTI

Vesti
Kolaps telefona
Žalimo se na loše telefonske linije? Sava Zdravković nas "teši" da ni u Americi nije bolje - Internet i Web prete da potpuno unište telefonski sistem!
San i java Bila Gejtsa
Časopis PC Magazine objavljuje opširan intervju sa prvim čovekom računarske industrije. Milan Bašić je izdvojio najinteresantnije delove koji oslikavaju Gejtsov pogled na prošlost, sadašnjost i budućnost računarske industrije.
CeBIT i njegove mreže
Nenad Repac je posetio CeBIT, najveći i najznačajniji računarski sajam u Evropi. Najviše su ga interesovale mreže i komunikacije, a ponude te vrste bilo je na svakom koraku... pogledajte šta velike firme planiraju za sledeću godinu, i kako se u to uklapa naš PTT...
Pazite šta download-ujete
Zoran Kehler se javlja iz Vašingtona, izveštavajući o dilemama pred kojima se nalaze administratori kompanijskih mreža - da li biti dosledno konzervativan, ili se uklopiti u trend automatskog update-a softvera posredstvom Interneta...
Moderne mreže na snegu
U poznatom zimskom centru Garmiš Partepartenkirhenu održan je trodnevni simpozijum na kome su računarski novinari imali priliku da "prorešetaju" pitanjima vrhunske stručnjake najvećih firmi koje se bave mrežama. Jelena Rupnik je bila tamo...

KOMENTAR


RUBRIKE

Sigurnost pre svega
Put konstruktora nije jednostavan - Voja Antonić vam pomaže da se ne kajete posle prvog uključivanja uređaja koji ste upravo napravili...
Za bezbedan surf
Da biste na Internetu bili sigurni, morate da pratite sta se dešava i brzo reagujete. Zato Dejan Ristanović "Bajtove" počinje sigurnosnim problemima jednog od najpopularnijih browser-a, a našlo se mesta i za brojne Windows 95 savete...
Verujemo u računare
Kako srpski bitovi rastu, priča o svakodnevnom životu u starom Egiptu, avioni koje softveraši projektuju, adresa firme Internet, savršena slova devojke, cveća i računara... to smo, uz malo hrvatskog "računarskog novogovora" i bisere sa domaće televizije, odabrali za onu drugu, vedriju stranu računarskog sveta.
Miki Maus i programiranje
Na primeru jednog meteorološkog uređaja, Voja Antonić demonstrira različite konstruktorske pristupe u projektovanju hardvera.

SPECIJALNI DODATAK

Corel Ventura 7
Samo par meseci pošto se pojavio na tržištu, u prilici smo da detaljno predstavimo DTP paket Corel Ventura 7. Nenad Veljković i Marijana Anastasijević detaljno su opisali kako osnovne, tako i napredne opcije ovog paketa, ukazujući posebno na njegove potencijale za prelom knjiga i drugih tipografski publikacija.

PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa