H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #63 - Januar 2001

Shuttle ploče

Shuttle spada u proizvođače koji matičnih ploča koji se diče veoma povoljnim cenama, a taj argument mnogo znači na našem tržištu. Kakve su performanse?
Aleksandar Veljković

Shuttle, poznatiji pod pseudonimom Spacewalker, nije nepoznata firma - njihove matične ploče koristili smo još u 486 godinama kada su, u moru sasvim bezimenih proizvoda, predstavljale sinonim kvaliteta. U to vreme zaista je bilo teško, od delova koji se na našem tržištu podaju, sklopiti kvalitetan računar, jer je ploče renomiranih proizvođača malo ko uvozio. Tokom prethodnih godina Shuttle je nekako promicao pored nas a sada se, zahvaljujući firmi "Pakom", ukazala prilika da ove ploče detaljnjije testiramo.

Shuttle nastoji da proprati novitete na polju seta čipova, ali ne i da "prati modu". Tako su danas jedan od malobrojnih proizvođača koji ne koketiraju sa overklokerskim krugovima, nudeći ploče čistog dizajna, minimalističke opreme i opcija, ali visokih performansi. Osmotrite li nekoliko uporednih pregleda ploča koje smo pravili tokom ove godine i na kojima su se pojavljivali Shuttle proizvodi, uočićete da su oni izbijali u sam vrh tabela brzine, bez obzira kako bili okarakterisani po pitanju stabilnosti rada. Oni koji vrednuju visoke performanse, a pritom nemaju ambicija da procesore koriste van zvanične specifikacije, imaće u Shuttle pločama atraktivan izbor.

Pet modela ploča koje smo dobili na test pokrivaju čitav spektar preferenci korisnika, bilo da su naklonjeniji Intel ili AMD procesorima. Zbog rada sa različitim procesorima teško je međusobno porediti AMD i Intel platforme, ali će zato međusobno poređenje tri ploče sa Socket 370 podnožjem, koje smo testirali koristeći Celeron 600 procesor, biti zanimljivo - to je još jedna prilika za direktno sučeljavanje danas najaktuelnijih čipseta za Intel procesore.

Ploče za Intel procesore

AV11 je model baziran na danas već prevaziđenom, VIA Apollo Pro čipsetu poznatom i kao 693a. U pitanju je prvi VIA čipset novije generacije koji poseduje podršku za ATA66 režim rada diskova, ali ne i AGPx4 protokol. AV11 je ploča u punom ATX formatu koja obiluje mogućnostima za proširenja - pored pet PCI slotova, vlasnike starijih modema ili zvučnih karata će verovatno obradovati dva ISA slota. Sistem podešavanja je kombinovan - osnovni takt magistrale (66, 100, 133 MHz) podešava se džamperima, dok se sitniji koraci regulišu softverskim putem, iz BIOS-a. AV11 prima Intel procesore novije generacije predviđene za Socket 370 podnožje, dakle sve vrste Celeron-a, kao i Pentium III u Coppermine varijanti.

Izmerete performanse značajno zaostaju u poređenju sa novijim VIA (694x) ili Intel (i815) čipovima. Merenja smo obavili koristeći najnoviji 4in1 paket VIA drajvera, pa smatramo da je ovo krajnji domet pomenutog čipseta, čija je najveća slabost 2.5 puta sporija komunikacija sa memorijom u poređenju sa konkurentima. To dovodi do 30% slabijih 3D performansi (koristeći istu grafičku karticu i drajvere), što ovu ploču svrstava u red proizvoda namenjenih onima kojima je isključivo bitna što povoljnija cena. Za razliku od prošlog testa (koristili smo identično radno okruženje sa Kingmax PC133 memorijom) ploča je bila potpuno stabilna, prošavši čitavu test proceduru da se nijednom nije blokirala, što nas upućuje na pretpostavku da na prošlom testu verovatno nismo imali sreće sa primerkom.


AV18

AV18 je najatraktivnija Shuttle ploča namenjena Intel procesorima. Bazirana na daleko naprednijem VIA 694x čipsetu, zabeležila je najbolje performanse sa Celeron procesorom, nadmašivši čak i model AE22 baziran na i815. Ploča poseduje AGPx4 kao i ATA66 transfer, a njena funkcionalnost upotpunjena je i integrisanim zvukom (zahvaljujući VIA 686A I/O kontroleru). Distribucija slotova je slična modelu AV11, s tom razlikom što je jedan od ISA slotova zamenjen AMR priključkom. Podešavanje takta magistrale vrši se kao i kod AV11 ploče. Ploča je ostavila odličan utisak, a njene performanse predstavljaju preporuku za sve one koji žele vrhunsku ploču za Socket 370 (Pentium III ili Celeron) procesor po atraktivnoj ceni. U svakom slučaju, između AV18 i AE22 (ili čak neke druge i815 ploče), prednost bismo dali modelu AV18.

Često smo u prilici da kontaktiramo sa korisnicima koji traže sud o VIA pločama, ne navodeći oznaku čipseta, srećući se i sa izrazima čuđenja i razočarenjima zašto neka VIA ploča ne radi onako kako je novopečeni vlasnik očekivao. Odgovor je jednostavan, a svodi se na to da VIA naprosto nije dovoljna odrednica, što možete jasno videti i iz priložene tabele - dok 694x čipset garantuje vrhunske performanse, 693a zaostaje daleko više nego što sugerišu razlike u ceni.

AE22 je idealna ponuda za one koji veruju da Intel procesoru priliči i Intel čipset. Radi se o i815 ploči koju svrstavamo među kvalitetnije proizvode u svojoj klasi. ISA slotovi su ukinuti, a na ploči se, pored AGP slota i tri DIMM ležišta, nalazi čak šest PCI slotova, uz CNR slot. Poput ostalih i815 modela, ploča nudi integrisanu grafiku, pa predstavlja dobru soluciju za sve korisnike koji žele da prištede na grafičkoj karti. Ako kasnije zaključite da vam performanse i815 grafike (koje su na nivou i752) nisu dovoljne, možete da iskoristite postojeći AGPx4 slot za napredniju karticu. Mi smo test grafike i u slučaju ove ploče vršili sa GeForce 2 GTS karticom, kako bismo dobili rezultate koji se mogu porediti sa ostalim pločama na testu. Podešavanja takta magistrale na ovoj ploči vrše se na identičan način kao i na prethodne dve.

Ploče za AMD procesore

AI61 i AK10 su naši stari znanci - obe ploče smo isprobali na prethiodnim testovima. AK10 je dobila nedvosmislenu preporuku, a AI61 je svojevremeno bila najbrža Slot A ploča na testu, ali je pokazala probleme sa stabilnošću. Novi primerak ove ploče testirali smo sa Athlon procesorom na 750 MHz i istom Kingmax memorijom koju smo i prošlog puta koristili. Ovoga puta nismo imali problema sa stabilnošću - svi testovi su prošli bez zaglavljivanja. Bez obzira da li pređašnje probleme treba pripisati primerku ploče, verziji bios-a ili možda lošoj "saradnji" ploče sa korišćenim napajanjem ili grafičkom kartom, nova iskustva nas slučaju uveravaju da dalje rezerve prema Shuttle proizvodima nisu osnovane.


AK10

AI61 je Slot A ploča namenjena "klasičnim" Athlon procesorima, bazirana na AMD 750 čipsetu. Iako AGP magistrala kod njega radi samo u 2x režimu a memorija nema mogućnost asinhronog rada, ploče bazirane na njemu često demonstriraju veće ubrzanje takta magistrale od ploča na kojima se nalazi VIA KX ili KT-133 (dok se KX/KT-133 ploče teško mogu naterati na stabilan rad preko magistrale od 110 MHz, kod AMD 750 ploča ima slučajeva da se može "izvući" i čitavih 119 MHz). Iako je u pitanju ploča pozamašnog gabarita, na njoj se, pored AGP slota, nalazi pet PCI slotova, bez ISA, AMR ili CNR-a. Ako uzmemo u obzir njene izuzetne performanse i veoma povoljnu cenu, Athlon konfiguracija bazirana na ovoj ploči može da ponudi više od ekvivalentnog Duron sistema. Naravno, kao mana ostaje nemogućnost nadogradnje procesora nekim iz novije generacije (Duron ili Thunderbird).

AK10 ploču smo prikazali u prošlom broju. Radi se o veoma brzom i jednako stabilnom proizvodu sa Socket A podnožjem (namenjenom Duron i Thunderbird procesorima), čija je jedina (uslovno rečeno) mana nemogućnost promene procesorskog multiplikatora. Ako spadate u one koji ne pribegavaju overklokingu, u ovom proizvodu ćete naći izuzetnu vrednost za uloženi novac - VIA KT-133 ploču u koju se potpuno možete pouzdati.

Za kraj...

Shuttle alias Spacewalker je i dalje proizvođač koji afirmaciju traži prevashodno u visokim performansama, koje postiže minimalističkim pristupu u konstrukciji, bez suvišnih detalja. Tiha voda breg roni - održati konstantu na tržištu tokom tolikih godina nije moguće bez jakih argumenata. Shuttle je, ukratko rečeno, još jedno ime na listi onih koji prodaju jeftino, ali kvalitetno.

Korisna adresa: Pakom, Rajićeva 12, Niš, tel: 018/521-116


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa