H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #63 - Januar 2001

Snaga za poneti

Velika kućišta polako nestaju sa naših stolova - na ceni su računari koji se mogu staviti u torbu i koristiti na putu, ali koji obezbeđuju dovoljno komforan rad i kada se nađemo u kancelariji. Naš pregled domaćeg tržišta notebook-a pokazao je da je ponuda solidna, a cene u prihvatljivim granicama...
Branko Nikitović

Stara poslovica kaže da memorije i brzine nikada nije dosta, a tome su naročito doprineli operativni sistemi i programi koji su, kažu zli jezici, projektovani po iskustvima nekih automobila, čije je proizvođače naftna industrija dotirala da prave snažne motore koji mnogo troše. Situacija se preokrenula kada su se pojavili Intel Celeron procesori; istovremeno su cene memorija pale a kapacitet diskova toliko porastao da ih više nije lako popuniti. Tako smo se našli u svetu hardvera koji je moćniji nego što softver zahteva, osim kada se radi o akcionim igrama i nekim profesionalnim primenama vezanim za grafiku i animaciju. Klasični poslovni korisnici su odmah poželeli da moćan računar ponesu na put, ili da isti PC koriste i kod kuće i u kancelariji. Tako su notebook računari procvetali, stičući popularnost i na našem tržištu.

Compaq Presario 1200

Svima poznat kao jedan od najvećih proizvođača PC računara na svetu, Compaq ima i istaknuto mesto u svetu notebook-a. Ponuda u ovoj oblasti deli se na dva segmenta - serija Presario namenjena je kućnoj i kancelarijskoj upotrebi, a gama Armada predstavlja jače modele za poslovnu primenu. Posebna pažnja je posvećena univerzalnosti izmenljivih komponenti (hard diskovi, CD i DVD čitači, CD-RW, baterije, LS-120 diskovi...) koje se priključuju u MultiBay slotove. Značajne su i docking stanice, koje pomažu da koristite računar dok niste na putu. Recimo, linija Armada računara se sastoji od M i E serija, ali su docking stanice kompatibilne sa svim modelima. Zanimljivi su i dodaci koji povećavaju bezbednost: Smart Card čitač za identifikaciju korisnika, sajla za vezivanje računara pa čak i PC Card čitač otiska prsta!

Četiri modela Presario serije lako se prepoznaju po neobičnom dizajnu nove generacije. To se posebno odnosi na model 1400, koji više podseća na Macintosh nego na PC. Model 1700 pleni ultratankim dizajnom i malom masom, a 1800 velikom snagom koja prevazilazi i neke od Armada modela, kao i 15" TFT ekranom.

Presario 1200 koji smo testirali predstavlja donji kraj ponude, ali to ne znači da je konfiguracija siromašna. Dizajn je elegantan, sa lepo uklopljenim 24X CD čitačem i flopijem sa leve strane, ali je nezgodno što nema indikacije da su ovi uređaji (kao i hard disk) aktivni. Oslonac za ruke ima posebnu teksturu koja sprečava klizanje dlanova, a tu su integrisani i JBL Pro zvučnici koji se (za svoju veličinu) zaista lepo čuju.

Tastatura je ugodna za kucanje zahvaljujući tasterima pune veličine i velikog hoda, a iznad se nalaze tri programabilna tastera namenjena brzom aktiviranju Internet pretraživača, programa za elektronsku poštu i kupovinu preko Interneta. Tasteri za isključenje i Sleep mod su odvojeni, pa morate paziti da ne pritisnete pogrešan. Ulogu miša ima TouchPad sa četiri tastera, od kojih su dva rade kao točkić za skrolovanje na mišu.

Ugrađen je procesor Intel Celeron na 566 MHz (postoje i varijante sa 600 i 633 MHz) na magistrali od 66 MHz, 64 MB RAM-a koji se može proširiti do 192 MB i 6 GB disk. Dijagonala ekrana je 12.1", rezolucija 800*600 tačaka u 24-bitnoj paleti (postoji i varijanta sa 13.3" XGA), a prikaz slike obezbeđuje Trident Cyberblade čip sa 4 MB memorije koji na spoljnom monitoru može raditi u rezoluciji 1600*1200 tačaka. Vezu sa Internetom obezbeđuje interni 56K modem, a od portova raspoloživi su Centroniks, miniDIN za miša ili tastaturu, dva USB-a, audio izlazi i ulazi, kao i izlaz za eksterni montior. Računar ima jedan PC Card III slota i na njega je instaliran Windows ME.

Armada M300

Armada M300 je pravi računar za putnike. Notebook se sastoji iz dva dela - samog računara i docking stanice. Tamno sivo kućište i svetlo sivi tasteri predstavljaju vrlo lepu kombinacija, a debljina samog računara je svega 0.9". TFT ekran dijagonale 12.1" pleni kvalitetom, kao i rezolucijom od 1024*768 tačaka i True Color prikazom boja. Postoji i 11" verzija iste rezolucije, a za generisanje slike se brine ATI RAGE LT Pro čip sa 4 MB RAM-a. Na spoljnom ekranu se može prikazasti slika rezolucije do 1600*1200 tačaka pri osvežavanju od 85 Hz.

Tastatura je nešto manja od standardne, što zahteva privikavanja. Ipak, hod je zadovoljavajući, što daje lep osećaj u radu, mada bi tasteri mogli da budu i malo tiši. Iznad tastature su četiri tastera kojima se mogu dodeliti funkcije proizvolje funkcije, recimo pokretanje najčešće korišćenih programa. Touchpad je vrlo precizan, ali njegovi tasteri bi mogli biti i veći. Tu je i Suspend taster koji će poslati računar "u carstvo snova" iz koga se budi pritiskom na bilo koju dirku.

Sa prednje strane kućišta su smešteni konektori za slušalice i mikrofon. U samom računaru nema mesta ni za flopi ni za CD ili DVD ROM, već se oni povezuju na paralelni port priloženim kablom ili smeštaju u docking stanicu, što je mnogo elegantnije rešenje. Računar je opremljen USB, SVGA, PS/2, IrDA, serijskim i paralelnim portom. Svoje mesto su našli čak i video ulaz i izlaz, pa se slika sa DVD-a može posmatrati na televizoru ili projektoru. Zanimljivo je postavljena i Li-Ion baterija u obliku cevi, koja se priključuje sa zadnje strane i može se okretati za 90 stepeni. U gornjem položaju pokriva ekspanzione portove, a u donjem služi kao podizač zadnjeg dela računara i tako ga naginje unapred. Akumulira dovoljno energije za oko dva sata normalnog rada.

Ovo malo čudo tehnike pokreće najnovija generacija procesora - ugrađen je Intel Mobile Pentium III na 500 ili 600 MHz. U testiranom modelu je ugrađeno 128 MB RAM-a koji se mogu proširiti na 320 MB, dok je standardno 64 MB. Na hard disk od 12 GB smestićete puno programa i sve potrebne podatke, koje će kontrolisati Windows 98, NT Workstation 4 ili Windows 2000, po želji korisnika. Nije zaboravljeno ni povezivanje sa svetom, pa su ugrađeni 56K modem kao i Ethernet mrežni adapter sa RJ45 portom. Obzirom na potpunu opremljenost sistema, postojanje samo jednog PC Card slota tipa II i ne predstavlja nedostatak. Na brzinskom testu računar je postigao nešto slabije rezultate, što još jednom potvrđuje da nije sve u procesoru. Ipak, za ovaj računar brzina nije imperativ - sasvim je dovoljno brz za Office i slične aplikacije.

Docking stanica je iste veličine kao i računar, ali je još tanja. U njoj se nalazi 1.44 MB flopi i Multibay slot u koji se može smestiti bilo koji uređaj kompatibilan i sa ostalim Armada serijama. "Duplikati" I/O portova olakšavaju ekspanziju, a par ugrađenih zvučnika je solidnog kvaliteta. Primenom docking stanice smanjuje se broj kablova, koji uvek smetaju u radu.

Armada M700

M700 je Compaq-ov vrhunski prenosni model, koji pretenduje da potpuno zameni stoni računar. Namenjen je korisnicima kojima su stalno potrebni razni uređaji, što naravno utiče na dimenzije, masu i cenu računara. Ugrađen je sjajni 14.1" TFT ekran rezolucije 1024*768 tačaka koji prikazuje 24-bitnu paletu boja; ova dijagonala je ekvivalent 15" klasičnog CRT monitora! Kvalitet slike je odličan, što obezbeđuje ATI Mobility Pro čip sa 8 MB RAM-a. Druga prednost je tastatura, čije su dirke standardnih dimenzija, mada možda malo bučnije u radu. Hod je sasvim dovoljan za dobar i precizan osećaj pri kucanju.

I ovde postoje četiri programabilna tastera kojima se lako mogu pokrenuti željene aplikacije. Ispod ekrana je mikrofon, a ispred tastature na osloncu za dlanove zvučnici zadovoljavajućeg kvaliteta. Kurzor se pokreće TouchPad-om ili EasyPoint "tačkom", što se bira pri nabavci. Na raspolaganju su tri tastera (kao i na mišu), ali nema zamene za točkić. Primarna baterija (smeštena odozdo) omogućava preko tri sata normalnog rada.

Sa desne strane je MultiBay slot za smeštanje raznih uređaja koje smo već opisali - najbitniji su flopi, 24x CD i 8x DVD ROM. Odmah pored su RJ11 priključak za 56K analogni modem i RJ45 za 10/100 Mbps Ethernet modul, naravno ako ste ih uključili u konfiguraciju. Ostali portovi (serijski, paralelni, USB i TV izlaz za NTSC i PAL uređaje) se nalaze sa zadnje strane, dok su sa desne strane smeštena dva PC Card slota. To nije baš najsrećnija pozicija, jer se eventualni kablovi koji iz njih izlaze lako nađu na putu.

I pored ovog bogatstva opreme, Armada M700 je debela svega 1.3", teška 2.3 kg, a čvrsto kućište od legure magnezijuma (dvadesetak puta čvršće od obične plastike) i karbonskih vlakana uliva poverenje da se računaru ništa neće desiti na terenu. Mana koju smo primetili (i koja postoji kod najvećeg broja prenosnih računara) je što se donja strana osetno zagreje tokom rada, što je neprijatno u toplim danima ako računar stoji u krilu.

Računar pokreće Intel Pentium III procesor sa Intel Speed Step tehnologijom. Na testu smo imali dve verzije Armade, jednu sa procesorom na 450 MHz i 64 MB RAM-a, i drugu čiji procesor radi na 650 MHz i ima instaliranih 128 MB RAM-a, što se može proširiti do 576 MB. Maksimalna brzina procesora je 850 MHz, što bi trebalo da zadovolji i najzahtevnije korisnike. Oba računara su imala hard disk kapaciteta 6 GB smešten sa prednje strane, a postoje i verzije do 20 GB. Računar podržava Windows 95, 98, 98SE, NT 4.0 i 2000, dakle sve popularne operativne sisteme.

Testovi su pokazali osetnu razliku u brzini rada ova dva modela, uglavnom zbog različite količine RAM-a. Razlika postoji i u brzini podizanja sistema, ali ćete pri izboru svakako odlučiti koliko ste spremni da platite i koje su vam karakteristike najvažnije. Armada nudi dobar balans za svakog korisnika.

Fujitsu Lifebook S series

FujitsuSiemens nudi nekoliko serija portabl mašina - C, B, S, E, X. Fujitsu S-4510 koji nam se našao na testu je izuzetno lep računar u klasi ultraprenosnika (ranije su ih nazivali subnotebooks). Kućište srebrnaste boje sa sivom tastaturom predstavlja dobar estetski dodatak, a u njega je smeštena zaista snažna mašina.

Računar koji smo testirali je zasnovan na Intel Pentium III procesoru koji radi na 400 MHz i ima 128 MB RAM-a (standardno se instalira 64 MB, a može se proširiti na 256 MB). Kapacitet hard diska je 5.6 GB, a ostali uređaji se dobijaju primenom port replikatora na koji se priključuje eksterni flopi (nažalost ne može se "okačiti" na sam računar) ili docking stanica sa CD ili DVD čitačem, CD-RW ili LS-120 uređajem Postoji samo jedan PC Card slot tipa II, ali su modem i mrežni adapter već karta ugrađeni. Tu su i jedan USB i IrDA port.

Tastatura je manja od normalne, ali daje lep i precizan osećaj pri kucanju, mada su neki od kontrolnih tastera mogli biti i bolje rapsoređeni. Ispred nje je TouchPoint sa dva tastera, a dizajneri su našli prostor za četiri programabilna funkcionalna tastera za brzo pokretanje aplikacija. Ukratko, tu je samo ono najpotrebnije, pa je računar vrlo lak (svega 1.3 kg). Slika se prikazuje na 12.1" ekranu rezolucije 800*600 tačaka u 64 K boja, a maksimalna rezolucija ne spoljnom monitoru je 1280*1024. Za grafiku je zadužen Trident Cyber 9525DVD čip sa 2.5 MB RAM-a, koji omogućava istovremeni prikaz na TFT i spoljnom ekranu. Ispod ekrana je LCD za prikazivanje statusa uređaja. Ugrađeni su mikrofon i mali zvučnici, sa audio ulazima i izlazom. Od operativnih sistema na raspolaganju su Windows 98SE, NT 4.0 i Windows 2000.

Računar je izvanredan za standardne Office aplikacije i pristup Internetu - performanse nisu impresivne kada se posmatraju kroz brojke, ali su u realnom radu sasvim dovoljne.

Dell Latitude CPi i CPt

CPt

Dell, jedan od najvećih proizvođača PC-ja na svetu, poznat je i po prenosnim mašinama. Modeli Latitude CPi i CPt su predstavljeni još prošle godine, ali su zbog relativno niske cene a velikih mogućnosti i dalje zanimljivi mnogim korisnicima. Slično izgledaju, dizajn je klasičan, sa neobično izbočenim zvučnicima sa strane koji daju sasvim pristojan zvuk.

Tastatura je pune veličine i daje najbolji osećaj u radu od svih ovde prikazanih modela. Ispred tastature je veliki TouchPad sa dva tastera oko koga je veliki prostor za oslanjanje dlanova pri kucanju. Sa prednje stane su dostupna dva unverzalna slota u koje se mogu smestiti baterije (autonomija iznosi oko tri sata rada), CD čitač i drugi uređaji. Za "stoni rad" možete nabaviti port replikator ili docking stanicu, koji će omogućiti brzo priključenje na eksterne uređaje.

Najupadljivija vizuelna razlika ova dva modela je što CPi ima 13.3" ekran, a CPt ogromni 14.1", mada oba rade na rezoluciji od 1024*768 tačaka sa 64K boja i nude vrlo dobru sliku. Tu su i dva PC Card II slota, ugrađeni 56K modem kao i IrDA i drugi portovi, uključujući i nezaobilazni USB. CPi je baziran na Intel Pentium II procesoru na 266 MHz i ima 64 MB RAM-a, 4 GB disk i 24x CD-ROM. Model CPt radi na Intel Celeron-u na 400 MHz i ima ugrađenih 128 MB RAM-a, što uz hard disk kapaciteta 6 GB čini pravu meru za najveći deo primena. I to uz vrlo prihvatljivu cenu.

Zaključak

Današnji računari sa Pentium II generacijom procesora i barem 64 MB instaliranog RAM-a sa lakoćom pružaju sve što je potrebno prosečnom poslovnom korisniku - Office programi, pristup Internetu i lokalnim mrežama ne zahteva moćniju opremu. Zato tržište prenosnih računara već godinama raste velikom brzinom, pa je samim tim konkurencija ogromna. Proizvođači se ne trude da ponude samo snagu, već i što bolji paket opreme koji često obuhvata sve što ima stoni računar, pa nije čudo da se mnogi modeli reklamiraju kao desktop replacements. Raznolikost u veličini, snazi i opremi je tolika da nema onoga ko neće pronaći nešto za sebe.

Opšti pad cena računarske opreme nije zaobišao ni prenosne računare - porast ovog tržišta u Jugoslaviji je obogatio ponudu velikih distributera, a počele su da se pojavljuju i firme specijalizovane za portabl računare, kao što je Notebook koji je pozajmio većinu prikazanih uređaja.

Korisne adrese:
Presario: ComTrade, Vladimira Popovića 6, BEograd, tel: 011/3112-060
Notebook, Kolarčeva 4, Beograd, tel: 011/3228-632, 063/335-965


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa