S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #61 - Novembar 2000

PlanPlus MMI

   ??
Branislav Bubanja

    Pre nešto više od dve godine (PC #39) predstavili smo vam prvi domaći elektronski plan grada. Firma Contrast, koja ja na svojim plećima ponela ceo ovaj projekat, napravila je novu verziju koja se odlikuje značajnim poboljšanjima. Na početku ćemo odmah napomenuti da smo dobili prvi narezani primerak ovog plana grada, a već u trenucima kada budete čitali ovaj tekst, program će moći da se kupi kod autora ili nekog od njihovih distributera.

    Prvo što pada u oči kod ovog diska je njegov neuobičajen format. Program je narezan na diskovima od 8 cm, što je prvi ovakav slučaj kod nas (za neupućene, ovaj format je podržan u svim standardnim CD uređajima). Pored interesantnog izgleda, autori su na ovaj način ostvarili vrlo efektnu zaštitu jer se odmah može uočiti da li u svojim rukama imate orginal ili nelegalnu kopiju. Šta više, svojom politikom cena autori se trude da disk približe što širem krugu korisnika tako da će prodajna cena biti između 15 DM i 20 DM u dinarskoj protivrednosti. Takođe, vlasnici prethodne verzije će imati značajan popust pri kupovini novog plana grada.

    PlanPlus MMI u sebi poseduje detaljne planove četiri grada (Beograd, Novi Sad, Čačak i Kruševac). Pored ulica u svakom od ovih gradova su jasno naznačene sve važnije kulturne i istorijske institucije, javni i sportski objekti, kao i veliki broj različitih firmi (ukupno ima više od 3500 objekata). Za svaki objekat je data tačna adresa, brojevi telefona, kratak opis, pa čak i mala prezentacija. Jedna od najvećih zamerki prethodnoj verziji (rasterizacija pri zumiranju) je sada popravljena. I dalje je u pitanju rasterski crtež, ali je mapa sada posebno obrađena za svaki nivo zumiranja čime se dobija veoma kvalitetan prikaz u svakoj razmeri. Inače, program dozvoljava četiri nivoa zumiranja pri čemu se razmere kreću od veličine 1 piksel = 1 metar do 1 piksel = 8 metara. U zavisnosti od razmere, na mapi će se prikazati različit broj detalja. Takođe, pri najmanjoj razmeri pobrojani objekti u gradu se prikazuju različitim ikonicama. Tako se odmah može videti da li je označeni objekat dečji vrtić, bolnica ili recimo neki ugostiteljski objekat. Postoje slučajevi kada se na istim adresama nalazi više objekata (na primer u tržnim centrima). Tada ćete pritiskom na ikonicu dobiti meni sa spiskom svih objekata koji su na toj adresi, a na vama ostaje da odaberete onaj koji želite.

    Veoma je zgodna mogućnost da u bazu dodate i objekte koji vama trebaju, a trenutno nisu prikazani. To se radi vrlo jednostavno. Na mapi odredite poziciju gde se taj objekat nalazi, popunite formular sa traženim podacima i on će pri kasnijim pretragama potpuno ravnopravno figurisati sa ostalim podacima. Na taj način možete ovu mapu u potpunosti prilagoditi svojim potrebama. Takođe, sam prikaz objekata na mapi je veoma prilagodljiv. Vi sami birate da li želite da se na ekranu prikažu svi objekti, samo objekti iz određene grupe ili možda želite prikaz čiste mape bez ijednog objekta na njoj. Kretanje po mapi je moguće na više načina. Prvi način je traženje u listi i skok na određenu ulicu, zatim je dozvoljeno panovanje (direktno pomeranje kroz mapu) ili odabir dela grada preko lokatora. Lokator je opcija koja u malom prozorčiću prikazuje celokupnu mapu grada, a u posebnom okviru prikazuje trenutno vidljivi deo mape. Pomeranjem tog okvira, vrlo brzo se može pozicionirati bilo koji deo grada.

    Što se tiče Beograda, tu je mapa dosta proširena u odnosu na prethodnu verziju. Praktično je na jugu, istoku i zapadu obuhvaćena cela površina koju grad obuhva, dok je na severu poslednja obrađena opština Kotež. Velika i veoma korisna novina (za sada samo u Beogradu) je da postoji baza svih kućnih brojeva. Doduše, oni se ne prikazuju na mapi, ali prilikom traženja ulice možete da odaberete i kućni broj koji vam treba. Svi objekti uneti u program se mogu pretraživati direktno, prema abecedi ili prema delatnosti kojoj pripadaju. U svim gradovima su pobrojane sve linije gradskog prevoza, kao i sve stanice. Kada iz liste odaberete određenu liniju, dobijate mogućnost da vidite sva stajališta (sortirana iz jednog i drugog pravca) ili da se "provozate" njenom trasom. Vožnja je veoma atraktivno obrađena, jer je kretanje autobusa (odnosno tramvaja ili trole) animirano. Pri tome, imate mogućnost da usporite ili ubrzate animaciju, promenite pravac kretanja itd.

    U program je sada implementirana još jedna izuzetno korisna opcija. Ona za sada postoji u svim gradovima (osim u Beogradu), mada je samo Kruševac u potpunosti obrađen. U pitanju je neka vrsta navigacije kroz grad, odnosno pronalaženje najkraćeg puta između dve tačke (tzv. trasportni problem u Operacionim istraživanjima) U Kruševcu je dozvoljeno biranje da li da se vrši navigacija pešice, automobilom ili gradskim saobraćajem, dok je u ostalim gradovima obrađena samo navigacija pešice. Razlika između ovih vrsta navigacije je u tome što se pešice dobija najkraći mogući put, navigacija automobilom uzima u obzir i jednosmerne ulice, a navigacija gradskim saobraćajem uzima u obzir samo ulice kroz koje prolaze autobusi. PlanPlus MMI poseduje još jednu, uslovno rečeno, vrstu navigacije. To je "Daljinar", opcija koja omogućava da se izračuna razdaljina između bilo koje dve tačke.

    U nekim slučajevima ćete primetiti da su određene ulice označene brojevima. To je iz razloga što je ulica možda suviše kratka da bi se prikazalo njeno puno ime, ili je na vidljivom delu mape ispisan prevelik broj ulica pa je na ovaj način ostvareno rasterećenje i dobijena bolja preglednost. Kako ne biste ostali uskraćeni za informaciju o datim ulicama, postoji opcija koja će u posebnom prozoru izlistati spisak svih trenutno vidljivih brojeva i imena ulica koje im pripadaju. Korisno je i to što se vidljivi deo mape grada može odštampati i poneti sa sobom. U eri Ink Jet štampača prirodno je da se on može odštampati i u boji. Još jedna novina je da je program sada dvojezički. Možete ga koristiti na srpskom ili engleskom jeziku, a prebacivanje sa jednog na drugi se vrši jednim klikom miša. Pri tome se sve opcije i komentari automatski prikazuju u odabranom jeziku.

    Na kraju možemo reći da je program u prethodne dve godine dovoljno "porastao" i doneo mnogo korisnih novina što nas korisnike može samo da raduje. Naravno, ima tu još mesta za poboljšanja. Kao prvo, voleli bismo da vidimo kompletnu navigaciju i u Beogradu, prikaz stajališta gradskog saobraćaja itd. Autori programa su sve to (i još neke dodatne mogućnosti) već najavili za sledeću verziju, a kako su ispravili sve "nedostatke" prethodne verzije, nema razloga da ne verujemo da će tako biti i ovoga puta.

Korisna adresa:
Contrast
Čarli Čaplina 25, Beograd
tel: 011/3291-325


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa