H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #61 - Novembar 2000

Laseri ekonomske klase

   Na tržištu je sve više laserskih štampača namenjenih štampi teksta i osnovne poslovne grafike. Oni ispisuju 10-12 strana u minuti, ne nude rezoluciju 1200 dpi ali mogu da se pohvale niskom cenom. Sakupili smo šest novih modela koji na našem tržištu koštaju ispod 800 DEM.
Milan Četić

    Jeftini laserski štampači su dugo zauzimali najveći deo tržišta štampača, ali se ta slika u poslednjih godinu-dve delimično izmenila. Iako po broju prodatih primeraka među laseskim štampačima modeli jeftiniji od 1000 DEM i dalje imaju udeo od preko 50%, kućno i SOHO tržište se polako okreće ka ink-jet-ovima. Potrebe korisnika koji sada kupuju jeftine lasere su se promenile - iskristalisale su se grupe kojima je laserski štampač neophodan prvenstveno zbog značajno veće trajnosti otiska kao i zbog potpune otpornosti na vlagu, koja i dalje smeta većini ink-jet papira. Druga grupa kupaca ima potrebu za brzinama štampe značajno većim od onih koje nude ink-jet-ovi; takvim korisnicima štampa u boji nije naročito bitna.


Brother

    Potrebe korisnika navele su proizvođače da promene koncepciju raznih modela, pa danas nije lako reći šta tačno spada u ekonomsku klasu. Pojavili su se vrlo jeftini laserski štampači sa brzinama štampe od 10 ili 12 strana u minuti, ali koji nemaju rezoluciju štampe od 1200 dpi - namenjeni su prvenstveno za štampu teksta i rudimentarne grafike. Za ovaj test smo prikupili šest novih modela, a glavni uslov je bio da im je cena niža od 800 DEM u dinarskoj protivvrednosti. Radi se o dva lasera firme Brother i po jedan model firmi Oki, Xerox, Lexmark i Epson-a. Da bi test bio potpun, uključili smo i najpopularniji laserski štampač na našem tržištu, HP LaserJet 1100, iako se on danas može okarakterisati kao zastareo (i dalje očekujemo da Hewlett-Packard predstavi dostojnog naslednika).

    Uočili smo trend uvođenja USB porta - svi testirani modeli (osim HL-1030) ga imaju, što čini instalaciju jednostavnijom i rad efikasnijim, ali pravi probleme sa starijim konfiguracijama kao i pri radu iz Windows-a 95; u takvim slučajevima treba koristiti paralelni port, koji svi modeli imaju. Osim povećanja brzine iznad osam strana u minuti, koju su doneli Brother-ovi modeli, pokazalo se da je u modi i odustajanje od "tosterolikog" ulaganja papira, pa se u upotrebu vraća stara dobra fioka velikog kapaciteta.

Kako smo testirali?

    Zbog izmenjenih zahteva korisnika, promenili smo naš test za ovu klasu laserskih štampača. U potpunosti su izbačeni štampa grafike iz CorelDraw-a i fotografija iz Photoshop-a - za to se danas koriste ink-jet štampači. Za ekonomski klasu lasera važna je štampa teksta, tabela iz Excel-a i sadržaja Web stranica. Za testiranje smo pripremili tri dokumenta. Tekst iz Word-a je dužine osam strana, sa po 2000 slova po strani, Excel tabela takođe ima osam, a Web stranica pet strana. Realna brzina štampe za svaki test je zbir 1/6 brzine štampe prve strane i 5/6 brzina ostalih. Brzina sa prvog testa utiče na indeks brzine sa 37, drugog sa 31 a trećeg sa 32 procenta. Radi određivanja stvarne brzine štampe, za svaki od dokumenata su mereni vreme štampe prve i preostalih stranica.


Xerox

    Kvalitet štampe je procenjivan na osnovu kvaliteta štampe teksta (65%) i kvaliteta slika i grafike sa Web-a (35%). Učešće "ostalih" osobina u ukupnoj oceni štampača se značajno povećalo. Osobine kao što su postojanje USB interfejsa, kapacitet tonera, cena štampe po strani, lakoća rukovanja i instalacije, pouzdanost u radu i kvalitet mehanizma za transport papira, su sve važnije za normalnu eksploataciju.

    Za sve ove osobine se daje ocena od 1 do 3 (osim za USB koji ima vrednosti samo 0 ili 3), zatim se te ocene množe težinskim faktorima (faktor ima vrednost 0.1 za USB port i kapacitet tonera, 0.2 za cenu štampe po strani, jednostavnost rukovanja, pouzdanost u radu i kvalitet mehanizma) i sabiraju. Na taj način dobijeni indeks osobina ima udeo u ukupnoj oceni od 40%, dok je udeo indeksa brzine i indeksa kvaliteta po 30 procenata. Konačna ocena je, kao što je uobičajeno na našim testovima štampača, jedini kriterijum za rangiranje modela.

    Za detaljnu tabelu karakteristika štampača i rezultate testova pogledajte novembarski broj časopisa "PC".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa