H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #61 - Novembar 2000

Na pravom kursu

   Iza imena Hansol stoji firma poznata po kvalitetnim monitorima prihvatljive cene. Iako su se i na našem tržištu pojavili ozbiljni konkurenti koji neguju sličnu strategiju, Hansol ne namerava da prepusti svoj "deo kolača". Pogledali smo njihove adute...
Branko Nikitović

    Nedavno je Hansol promovisao nove monitore i pregrupisao postojeće modele, tako da sada postoje samo dve osnovne kategorije. Profesionalni modeli označeni su slovima P i D, dok su jeftiniji uređaji za SOHO tržište označeni slovom A. Rado smo isprobali sve CRT modele, nestrpljivo očekujući TFT monitor 500F, koji bi trebalo da nam stigne sledećeg meseca. Pomenimo i to da su testovi obavljeni na ATI Rage 128 grafičkoj kartici i da drajveri koji se uz monitore dobijaju rade bez problema i na Windows-u ME.

Počnimo od 15"

   Hansol 510A predstavlja najniži kraj ponude i namenjen je korisnicima koji ne zahtevaju čuda, ali i ne nameravaju da plate više od 330 DEM za monitor. Kontrola slike se obavlja preko tastera i LED-ova na prednjem panelu, bez OSD-a. Rezolucija 800*600 u 85 Hz je preporučeni mod rada. Geometrija je vrlo dobra, doduše sa blago poremećenom linearnošću na desnoj strani. Konvergencija nije zadovoljavajuća, mada je oštrina veoma dobra kako u sredini, tako i u uglovima, baš kao i čitljivost. Boje su vrlo pristojne za ovu klasu. Slika u rezoluciji 1024*768 tačaka nije mogla da bude postavljena na idealni pravougaonik. Boje su solidne, ali je očigledno da monitor nema smisla koristiti u režimima iznad 800*600.

    Ako ste zadovoljni dijagonalom od 15" ali ipak želite kvalitetniju sliku, isprobajte model 501P. Podešavanja se obavljaju korišćenjem svega tri tastera kojima se krećete kroz bogate menije. Osvetljenje i kontrast se kontrolišu potenciometrima sa donje strane. Prema našim testovima, model spada u bolje primerke na tržištu, pa je cena od 360 DEM za običan i 365 DEM za TCO model sasvim prihvatljiva.

    U rezoluciji od 800*600 tačaka (koji upotrebljava najveći broj korisnika monitora ove dijagonale) osvežavanje se vrši sa 85 Hz, kada je slika veoma mirna. Geometrija je idealna, konvergencija odlična, baš kao i oštrina, što u zbiru daje odličnu čitljivost. Sivi klin i boje su veoma dobri. Prelaz na 1024*768 tačaka ne dovodi do pada kvaliteta: geometrija i konvergencija su odlične, a oštrina vrlo dobra - ne pada prema uglovima slike, pa je čitljivost odlična. Boje su vrlo lepe, ali se uz ivice slike pojavljuju svetlije nijanse.

Razgranatih 17"

   Model 710A je najslabiji u 17" kategoriji. Ima blago zakrivljenu katodnu cev sa vidljivom dijagonalom od 16" i antirefleksivnim premazom. Veličina tačke iznosi 0.27 mm, što odmah govori o tome da uređaj nije namenjen ljudima koji vole da na svom monitoru rade u visokoj rezoluciji i sa sitnim slovima. Poslovično siromašno uputstvo kaže da postoji i model 710A Plus, čije je unapređenje tačka od 0.26 mm.

    Monitor je jednostavno i moderno dizajniran. Na prednjem panelu se, pored tastera za uključenje i pripadajućeg LED-a, nalaze i četiri tastera za kretanje kroz menije. Upotreba je jednostavna i logična, a komandi ima mnogo za ovu klasu monitora. Izdvajamo parametre pin-balans i zoom - sliku ćete doterati tako da postane pravougaonik koji se prostire do samih ivica ekrana.

    U rezoluciji 1024*768 tačaka pri osvežavanju od 85 Hz geometrija slike je izvanredna; od moare-a nema ni traga. Konvergencija je odlična, kao i oštrina, koja jedva primetno pada u uglovima. Sivi klin je odličan, a boje vrlo dobre i ravnomerne, osim blagog potamnjenja uz ivice ekrana. Pošto je ovo rezolucija koju će koristiti najveći broj poslovnih korisnika, monitor zaslužuje preporuku - za 500 DEM teško ćete naći nešto bolje.

    Stvari ne stoje tako dobro ako podignete broj tačaka na 1280*1024, uz 70 Hz osvežavanje - tada se primećuje blago treperenje. Ako frekvenciju podignete iznad 70 Hz, monitor će vas pozdraviti porukom da ne može prikazati sliku. Iako je čitljivost i dalje vrlo dobra, oštrina više nije, pa je dugo gledanje u ekran zamorno. Boje uz ivice ekrana dobijaju svetliju nijansu, pa ovaj mod ne preporučujemo za rad.

    Oni koji žele višu rezoluciju verovatno će se opredeliti za model 710P, koji košta i dalje prihvatljivih 550 DEM (treba dodati još desetak maraka za sličan model koji je potpuno usaglašen sa strogim TCO99 standardima). Dizajn je potpuno isti kao kod prethodnog modela, a takav je i sadržaj menija. Tačka od 0.26 mm predstavlja važnu razliku u odnosu na model 710A - viši kvalitet katodne cevi omogućava rad na višim frekvencijama.

    Rezolucija od 1024*768 tačaka pri 85 Hz donosi dobru sliku kao na modelu 710A, mada smo primetili da je oštrina jedva primetno niža u samim uglovima. Kada podignete rezoluciju na preporučenih 1280*1024 pri 85 Hz, monitor pokazuje svoje prednosti. Geometrija je odlična, a konvergencija vrlo dobra. Oštrina slike u sredini ekrana je odlična, ali blago padne u uglovima. Sivi klin je odličan kao i boje, osim na samim vertikalnim ivicama slike, gde se ponekad primeti posvetljenje. Monitor može da radi i u režimu 1600*1200 tačaka, ali je u tom slučaju maksimalna frekvencija osvežavanja slike samo 75 Hz, a oštrina osetno pada. Čitljivost je i dalje dovoljna za normalan rad, ali ne i za višesatno gledanje u ekran. Sve u svemu, uređaj zaslužuje preporuku - najširem krugu korisnika.

Vrhunska 17-ica

   Hansol 710D je najbolji model u 17" kategoriji - za 695 DEM dobijate potpuno ravnu katodnu cev izrađenu po Dynaflat tehnologiji. Veličina tačke iznosi 0.25 mm, što obećava oštru sliku. Dizajn je praktično isti kao na modelima sa zakrivljenim CRT-om, a takve su i kontrole menija i njihov sadržaj.

    Pri rezoluciji od 1024*768 tačaka i osvežavanju od 85 Hz slika je, jednostavno rečeno, fenomenalna. Geometrija je skoro idealna, a konvergencija odlična. Oštrina je odlična po čitavoj površini ekrana, baš kao i čitljivost - Arial 7 pt se vidi savršeno. Sivi klin je odličan, a takve su i boje - samo je bela imala blag crveni eho uz desnu ivicu ekrana, što je verovatno problem konkretnog primerka.

    Rezolucija 1280*1024 sa 85 Hz predstavlja preporučeni mod rada. Geometrija je ponovo odlična, mada pojas od par centimetara uz desnu vertikalu ekrana donosi blago razvlačenje, a kontrole linearnosti nema. Konvergencija je izuzetna, kao i čitljivost koja omogućava rad i sa veličinama slova manjim od osam tačaka. Oštrina je odlična, sa vrlo blagim padom u uglovima. Boje su vrlo ravnomerne i dobre, kao i sivi klin, ali je i dalje prisutan problem bele boje uz desnu ivicu slike. Sve u svemu, ovaj mod omogućava dug rad i prikaz slika u zahtevnim aplikacijama svih vrsta.

    Podržana je i rezolucija od 1600*1200 tačaka sa maksimalnim osvežavanjem od 75 Hz. Slika je mirna, ali ne tako kao na 85 Hz. Geometrija je veoma dobra, a konvergencija odlična. Čitljivost je zadovoljavajuća, ali oštrina slike nije, čak ni u sredini ekrana, jer je očigledno dostignuta fizička granica mogućnosti uređaja. Ukratko, preporučujemo da ostanete u 1280*1024 režimu.

Osnovnih...

   Moram priznati da je 19" moja omiljena dijagonala - daje raskoš visoke rezolucije i više istovremeno vidljivih prozora, tera vas da se zavalite u fotelju i omogućava da vidite čitav ekran ne pomerajući glavu. Hansol 900P košta sasvim prihvatljivih 860 DEM i spada u profesionalnu kategoriju, mada košta koliko i neki bolji 17" monitor.

    Dizajn je jednostavan i moderan: na prednjoj ploči se nalaze samo prekidač sa lepo uklopljenom sijalicom i točak za kretanje kroz menije. Nažalost, lep izgled nije praćen funkcionalnošću, pošto je navigacija kroz menije prilično složena. Meniji su drugačije dizajnirani nego na prethodnim modelima, ali nemaju nikakve posebne opcije u odnosu na njih, osim nezavisne korekcije oblika gornjih i donjih uglova.

    Rezolucija od 1280*1024 tačke pri 85 Hz je preporučeni, a istovremeno i najniži mod koji ima smisla na ovako velikom ekranu (vidljiva dijagonala je 18"). Geometrija je odlična, a konvergencija savršena - jedna od najboljih koje smo videli. Oštrina slike je odlična po čitavoj površini, uključujući i same uglove ekrana, a takva je i čitljivost kako standardnog tako i invertovanog teksta. Moare je blag i može se korigovati ugrađenim komandama. Skala sivih tonova je odlična, a boje su ravnomerne i vrlo lepe, mada se uz ivice ekrana primećuje svetla traka. Čak je i deregulacija minimalna.

    Prelaz na 1600*1200 tačaka ne donosi pad kvaliteta slike. Iako je najbrže osvežavanje 75 Hz, treperenje je neprimetno. Geometrija je odlična, kao i konvergencija. Oštrina je na vrlo visokom nivou u sredini ekrana, a u uglovima postoji vrlo blag pad. Čitljivost je fenomenalna, sivi klin odličan, a boje vrlo lepe i ravnomerne, mada uz same ivice slike postoji blag svetliji ton. Sve u svemu, ovaj režim se mirne duše može koristiti za dugotrajan rad.

... i ravnih 19"

   Hansol 920D, pored velike dijagonale, donosi potpuno ravnu Dynaflat katodnu cev. Dizajn je i dalje jednostavan, ali je točak za podešavanja izbačen i zamenjen sa četiri tastera iste funkcionalnosti kao na modelima od 17". Meniji su dizajnirani kao na modelu 900P i sadrže identične opcije, ali su komande logičnije grupisane. Uz ovaj model stiže i pristojno uputstvo u obliku knjižice.

    Rezolucija od 1280*1024 tačke uz osvežavanje od 85 Hz daje vrlo lepu sliku. Geometrija je vrlo dobra, a konvergencija skoro idealna. Oštrina je izvanredna, kako u sredini tako i u uglovima, a čitljivost je na najvišem nivou. Skala sivog je odlična, a boje lepe i ravnomerne po čitavoj površini ekrana, mada se na ivicama boja blago potamnjuje. Primećuje se i blagi moare koji nismo uspeli potpuno da neutrališemo.

    Prelazak na 1600*1200 spušta frekvenciju osvežavanja na 75 Hz, ali slika i dalje ne treperi. Geomatrija je odlična, kao i konvergencija. Oštrina je u sredini ekrana vrlo dobra, ali je vrlo zanimljivo da u uglovima maltene uopšte nije niža, tako da je celokupna ocena oštrine iznad očekivanja. Problem sa moare-om se u ovoj rezoluciji ne manifestuje. Boje su lepe i ravnomerne, uz pomenuti problem sa potamnjenjem uz same ivice ekrana. Ako vam je rezolucija 1600*1200 važna, ovaj model se itekako isplati - 920D košta 975 DEM i skuplji je za stotinak maraka od 900P.

I na kraju, 21"...

   Hansol 2100A donosi dijagonalu 21", od čega je vidljivo čitavih 20". Monitor je zaista veliki i težak (28 kg), mada je potrošnja od 150 W umerena. Na prednjem panelu je smešteno pet kontrolnih tastera namenjenih kretanju kroz menije čije su komande logično podeljene po grupama. Upotreba je laka, a tu su i "pikanterije" kao što su podešavanje horizontalne i vertikalne linearnosti, S i W Pincussion, kao i kontrole konvergencije i fokusa. Veličina tačke je 0.25 mm. Model A je jeftiniji (njegova cena iznosi 1730 DEM), a sudeći po dokumentaciji postoji i model P koji nismo imali na testu. Monitor ima i D-SUB i BNC konektore za ulaz video signala, a neobično je što se uz njega ne dobija disketa sa drajverima; moraćete da ih potražite na Internetu.

    Slika u rezoluciji 1280*1024 je odlična, ali se na monitoru ove dijagonale očekuje rad u nekom "većem" režimu. Maksimalna deklarisana rezolucija je 1600*1200 tačaka sa osvežavanjem od 85 Hz, što daje vrlo mirnu sliku. Geometrija je odlična, a konvergencija takođe, naročito posle malog podešavanja. Oštrina je vrlo dobra, ali je ipak očigledno da se ne radi o visoko profesionalnom modelu. Čitljivost standardnog i invertovanog teksta je odlična, kao i skala sivih tonova. Boje su veoma dobre, ali se uz desnu vertikalu na beloj boji pojavljuje vrlo blag eho crvenog tona. Ukratko, model čije su karakteristike primerene njegovoj ceni.

Korisna adresa:
Pakom
Rajićeva 12, Niš
tel: 018/521-116


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa