H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #60 - Oktobar 2000

Univerzalni monitor

   Mnogi od nas priželjkuju TFT monitor iz praktičnih, ali i estetskih razloga. Novi SyncMaster zadovoljava oba kriterijuma, a praktičnoj strani pomažu video, pa čak i antenski ulaz - uživaćete u TFT televiziji!
Branko Nikitović

    Samsung je, izbacivši na tržište modele SyncMaster 150MP i 170MP, odlučio da ponudi nešto više od konkurencije. To su 15" i 17" TFT monitori savremenog dizajna koje izdvaja postojanje video ulaza. Pogled na zadnju stranu otkriva neočekivano veliki broj priključaka: pored onih za napajanje i SVGA, tu su i antenski (RF), kompozitni (činč) i S-video, pored kojih su odvojeni stereo audio ulazi - jedan par činčeva i jedna 3.5 mm "banana" namenjena za ulaz zvuka sa SoundBlaster-a. Čak ni to nije bilo dovoljno, pa su ugrađeni i odvojeni audio izlazi za slušalice i priključenje drugih uređaja, za slučaj da pored ugrađenih zvučnika želite da uposlite i neku drugu audio spravu kao što je kućni surround sistem. Ne treba da brinete o povezivanju svog audio-video sistema, jer se u paketu dobijaju svi potrebni kablovi i SCART adapter.


Profil...

    S prednje strane se nalaze kontrolni senzorski tasteri sa zvučnim odzivom za izbor video ulaza, aktiviranje slike u slici, pokretanje menija, uključenje i isključenje (sa dvobojnim osvetljenjem), kao i tasteri za promenu kanala i regulisanja jačine zvuka - baš kao na televizoru. Ispod srebrnaste maske, uz postolje, smeštena su dva mala zvučnika čiji je kvalitet sasvim dovoljan za normalnu računarsku i TV upotrebu - zvuk je čist a glas razgovetan, no ako ga previše pojačate, javlja se zujanje. Stopa na kojoj se uređaj nalazi je vrlo lepo uklopljena i omogućava nagib do 15 stepeni, a može se i potpuno saviti zbog transporta ili kačenja na zid, za šta je na "leđima" predviđen otvor. "Tačku na i" stavlja odgovarajuće dizajnirani daljinski upravljač sa svim funkcijama na koje smo navikli na klasičnim televizorima, dodatno obogaćen za rad sa monitorom, čiji je IC prijemnik elegantno smešten na vrhu uređaja.

Slika na nivou

    Kvalitet slik je na najvišem nivou u TFT svetu. Rezolucija ekrana iznosi 1024*768 tačaka i svakako je preporučljivo raditi upravo u njoj, pogotovo što je realnih 15" osetno veće nego na monitorima sa katodnom cevi. Osvežavanje se vrši sa maksimalno 85 Hz. Pri nižim rezolucijama kao što je 800*600 tačaka vrši se korekcija slična anti-aliasingu u cilju "razvlačenja" na čitavu površinu ekrana, pa je prikaz unekoliko mutan.

    Test obavljen sa Voodoo 3 2000 grafičkom karticom pokazao je da je slika, kao što se od ovakve sprave i očekuje, oštra "kao žilet". Problem poklapanja tačaka koje stižu iz računara sa realnim tačkama na ekranu, čest na stonim TFT ekranima, ovde ne postoji, pa je nedostatak digitalnog DFP (Digital Flat Panel) ulaza neprimetan. SyncMaster 150MP izdvaja i fenomenalan Auto mod podešavanja, posle čega ne treba dirati nikakve parametre osim eventualno kontrasta i osvetljenja. Boje su dobre, ali ne na nivou monitora sa katodnim cevima. Situaciju popravlja Colorific softver, koji pored kroekcije boja omogućava i pronalaženje optimalnog nagiba za rad.


...i poluprofil.

    Integracija raspoloživih video ulaza sa onim iz računara je na visokom nivou - obavlja se preko čitavog ekrana (kada se monitor ponaša kao običan TV) ili po principu "slika u slici", u malom prozoru. Ovom prozoru možete slobodno menjati veličinu i poziciju bilo gde na ekranu putem menija, a željeni video ulaz se bira "u krug". Kvalitet slike je odličan - iako je u pitanju TFT displej, nema nikakvih "duhova" niti kašnjenja, čak ni kada se prikazuju sadržaji sa brzim promenama. Gledanje filmova je zaista ugodno, mada bi za njih veća dijagonala bila bolja. Pošto su video ulazi realizovani odvojeno, računar ne mora biti uključen da biste gledali TV ili video.

    Na raspolaganju je obiman meni sistem sa kontrolama koje omogućuju klasična podešavanja kao što su pozicija i veličina slike, regulisanje boja, izmena položaja i veličine prozora za gledanje "slike u slici", fino podešavanje poklapanja piksela, audio kontrole, zumiranje slike (do 64 puta) pri čemu se ona može panovati, tj. ceo ekran postaje prozor koji možete pomerati po velikoj slici... Nema podešavanja geometrije, jer ona nisu ni potrebna. TV podešavanja obuhvataju traženje kanala automatski (koje lako "hvata" čak i lošije signale) ili ručno, kanalima se može menjati redosled, a tu je čak i tajmer sa samoisključenje. Da bi slika bila što bolja, meni Image Effect omogućava izoštravanje ili umekšavanje slike (Sharpen - Soften). Meniji se lako koriste, bilo tasterima na monitoru ili preko daljinskog upravljača.

Zaključak

    Cena od oko 3200 DEM je van platežne moći većine korisnika u svetu, pa je ovaj uređaj namenjen samo najzahtevnijima, koji uz to paze na svoj imidž - nije slučajno što se TFT-i uglavnom viđaju po bankama. I 15" i 17" model predstavljaju izvanredan izbor za svakog kome je potrebno da vidi i sliku sa TV-a ili nekog drugog video izvora dok regularno radi na računaru. Kvalitet slike, jednostavno rukovanje, RF, kompozitni i S-video ulaz ovu ezoteričnu spravu čine objektom želje većine ljubitelja savremenih tehnologija.

Kontakt adresa:
Erc Commerce
Nikole Đurkovića 44, Beograd
tel: 011/397-5504


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa