H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #60 - Oktobar 2000

Harizmatični Radeon

   Poslednjih meseci od firme NVidia stiže toliko noviteta da bi se moglo pomisliti kako konkurencije u domenu 3D grafike praktično i nema. Ipak, upravo se pojavio alternativni GPU - ATI Radeon. Da li će on moći da konkuriše GeForce familiji?
Aleksandar Veljković

    Tokom prethodnih godina 3dfx je "potonuo", NVidia je doživela vrtoglav rast, Rendition, S3 i Intel su ugasili razvoj grafičkih čipova, a Matrox hronično kaska za onima na vrhu. ATI se, i pored duge tradicije (početkom devedesetih bio je neprikosnoven sa svojom Mach familijom kartica), nije najbolje snašao u prvim danima 3D revolucije - pravio je grafičke kartice između čijih 3D karakteristika na papiru i praktičnih mogućnosti postoji priličan jaz. ATI je ipak "isplivao" iz tog perioda, pre svega zahvaljujući dobrim proizvodnim kapacitetima, bliskim vezama sa OEM proizvođačima (ATI čipovi se često integrišu na matične ploče), poštovanju rokova i visokom kvalitetu izrade. ATI 3D akceleracijom i drajverima nismo bili zadovoljni, ali su njihove kartice uvek (uz Matrox, a nakon udruživanja sa STB-om i 3dfx) u samom vrhu po pitanju kvaliteta 2D slike. Zato je ATI uvek popularan kod profesionalnih korisnika koji kvalitet slike u visokim rezolucijama stavljaju na prvo mesto.


Ati RadeOn kartica

    Rage 128 čipovi su napravili zaokret prema 3D performansama. Nažalost, Rage 128 je zakasnio nekoliko meseci za NVidia TNT i 3dfx Banshee čipovima, propustivši tako priliku da ostvari ozbiljniji uspeh. Razvoj je nastavljen i ubrzo se pojavio bitno pojačani Rage 128 Pro grafički čip, koji je u "igru" uveo i faktor cene. Početkom ove godine ATI je ponudio grafičke kartice koje potpuno prate zahteve vremena, vrlo često i po nižim cenama od konkurentskih proizvoda. Rage Fury MAXX je proizvod kojim je ATI pokušao da zaintrigira i najzahtevnije igrače - kartice opremljene sa čak dva Rage 128 Pro grafička čipa i 64 MB memorije su na jačim konfiguracijama davale performanse koje se približavaju GeForce-u 256. Danas je cena Rage Fury MAXX kartica pala ispod 300 DEM, da se slobodno može reći da je ovo proizvod sa najboljim odnosom cene i performansi među karticama koje su opremljene grafičkim čipovima prethodne generacije.

    ATI se ne zadovoljava postignutim: pravi izazov je napraviti proizvod koji će moći da konkuriše NVidia GPU tehnologiji. ATI je novim čipom, kome je dato ime Radeon, održao obećanja, poštujući rokove. Sa zadovoljstvom smo probali udarni Radeon model, opremljen sa 64 MB DDR memorije.

Šta se krije iza "Harizme"?


Ati RadeOn čip

    Prošle jeseni smo tvrdili da je NVidia, napravivši GeForce, proizvela grafičku tehnologiju za budućnost, a danas bi se isto moglo reći za Charisma T&L arhitekturu koja se krije iza prve GPU jedinice koja nije potekla iz NVidia pogona. Radeon je prebogat novim rešenjima, čiji je zajednički imenitelj inteligentno iskorišćenje potencijala grafičkog čipa, bez previše oslanjanja na "sirovu" snagu.

    Za detaljan opis novih tehnologija koje je ATI Radeon doneo, kao i dijagrame njegovih performansi u poređenju sa sjajnom Asus V7700 GeForce 2 GTS karticom pogledajte "PC #60".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa