H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #60 - Oktobar 2000

Duel na vrhu

   U prošlom broju imali smo lak posao oko procene mogućnosti aktuelnih Intel i AMD procesora u ekonomskoj klasi. Situacija u "gornjem domu" je složenija...
Aleksandar Veljković
Bojan Tepavčević

    Duel između prestižnih procesora Intel-a i AMD-a, odmeravanje snaga Pentium-a III i Athlon-a, stigao je do trećeg kruga. Prošle jeseni, kada se Athlon pojavio na tržištu, bio je aktuelan Pentium III sa starim, Katmai jezgrom, koji je pokazao jasnu inferiornost u odnosu na Athlon. U Intel-u su bili svesni da se nešto mora hitno preduzeti, te se vrlo brzo pojavila Coppermine arhitektura, koja je i danas aktuelna. Coppermine je uspostavio zadovoljavajuću ravnotežu sa Athlon-om, postižući bolje rezultate u nekim primenama, prvenstveno u oblasti igara i multimedije. Sredinom 2000, i u AMD-u su se "dosetili" da sekundarni keš prebace u jezgro procesora (što čini i osnovnu razliku između Katmai-a i Coppermine jezgra Pentium-a III), čime je nastala nova generacija Athlon procesora poznata pod imenom svog Thunderbird jezgra.


Intel Coppermine

    Poklonici AMD-a od Thunderbird-a su očekivali čudo, ali se ono nije dogodilo. Ipak, pomak u performansama u poređenju sa klasičnim Athlon-om u Slot A formatu opremljenim sa 512 KB eksternog keša bio je taman dovoljan kako bi AMD brzinsku krunu ponovo vratio u svoje dvorište. Ovih dana Thunderbird se pojavio i kod nas, pa konačno imamo priliku da i sami odmerimo dva najbrža PC procesora današnjice, koncentrišući se i na oblasti primene o kojima iz inostranih izvora nije bilo dovoljno informacija. Da bismo razumeli šta nude novi procesori, potrebna je kompleksnija analiza dobijenih rezultata i radnih uslova nego što je to bio slučaj u poređenju Celeron-a 2 i Duron-a - u tekstu dajemo detaljnu analizu ploča potrebnih za korišćenje ovih procesora, uz opis jakih i slabih strana pojedinih rešenja.

Kako smo testirali

    Za ovaj test koristili smo Coppermine procesor na 733 MHz (5.5*133), kao i Thunderbird na 800 MHz (8*100). S obzirom na raspoloživost procesora na našem tržištu, ovo je najpribližniji brzinski odnos koji smo mogli da postignemo, a zgodna okolnost je što ova dva procesora ipak imaju dodirnu tačku - gotovo identičnu cenu. Zahvaljujući tome što raspolažemo Socket A pločom na kojoj se multiplikator AMD procesora može slobodno menjati (Asus A7V), pružila nam se prilika da procesore uporedimo u nekoliko ravni. Sa tom namerom, komparativna merenja smo obavili na dve brzine, kao i pri oficijelnoj brzini od 800 MHz koja karakteriše testirani Thunderbird procesor.

    Procesore smo najpre uporedili na taktu od 733 MHz; bio je to matični takt za Coppermine, dok smo Thunderbird do (približno) iste brzine doveli kombinacijom 7x105 MHz, što je značilo da je on pri tom taktu (neznatno) hendikepiran sporijom magistralom; tu razliku u priličnoj meri kompenzuje DDR režim rada procesorske magistrale kod Athlon sistema. Na ovoj brzini Intel-ov procesor se ravnopravno nosi sa AMD-om, mestimično ostvarujući blagu prednost. Da bismo demonstrirali u kojoj meri je prelazak na 133 MHz magistralu bio krucijalan za Pentium III procesore, poređenje smo uradili i na 550 MHz, brzini pri kojoj su oba procesora radila sa magistralom od 100 MHz. Primetićete da se u tim uslovima referentni Intel-ov Coppermine teško može i približiti ne samo Thunderbird-u, već i Duron-u. Naravno, poređenje na 550 MHz je u praksi nebitno - namenjeno je sticanju boljeg uvida u procesorske arhitekture. Isto tako ne očekujemo ni da će bilo koji kupac Thunderbird procesora predviđenog za rad na 800 MHz isti koristiti na manjim brzinama, pa smo u tabele uvrstili i rezultate dotičnog pri oficijelnoj brzini. Pitanjem mogućnosti i jednog i drugog procesora za overkloking pozabavićemo se na kraju teksta.


AMD Thunderbird

    Ostatak raspoloživog hardvera ovog puta su činili Asus A7V matična ploča za Socket A procesore (KT-133), Microstar MS-6337 (i815) ploča za Socket 370 procesore, Microstar GeForce 2 MX grafička kartica i 128 MB Kingmax PC-133 SDRAM memorije.

    Želeći da obezbedimo uvid u što više aspekata performansi procesora, formirali smo bateriju od devet testova, koja pokriva najširi raspon od ozbiljnih primena do igara, od čiste numerike do multimedije i od teorije do prakse. Zanimalo nas je poređenje u ozbiljnim primenama, s obzirom na to da su profesionalni korisnici osnovna ciljna grupa za ovu klasu procesora. Sledeći test koji smo obavili bila su Lightscape i Pro CDRS OpenGL merenja iz SpecViewperf paketa. Da bismo proverili snagu FPU jedinice u realnim aplikacijama i stekli sliku o numeričkim mogućnostima koristili smo rendering animacije u paketu 3D Studio Max, a nismo zaboravili ni niz sintetičkih testova kojima se performanse nekog procesora mogu razložiti na komponente. Najzad smo procesore testirali u realnim igrama, počev od Quake 3 Arene pa do drugih zabavnih programa. Poseban tekst se bavi aritmetičkim testovima, kojima smo podvrgli ne samo Thunderbird i Coppermine, već i Celeron 2, Duron i druge procesore. Za dijagrame karakteristika i tumačenje rezultata pogledajte "PC #60".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa