K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #60 - Oktobar 2000

GSM Internet

   Početkom septembra "Mobtel" je proširio mogućnosti prenosa podataka preko GSM mreže: dosadašnjoj DATA opciji dodat je i direktan pristup Internetu.
Dejan Ristanović

    Mogućnost da "ponesete Internet sa sobom" privlači vlasnike računara još od dana kada su mobilni telefoni počeli da stiču popularnost. Čak i ako sa sobom nosite pristojan notebook dopunjen modemom, imaćete problema da proverite svoje e-mail sanduče ili pogledate sadržaj omiljene Web strane: negde nema telefonske linije, negde konektor ne odgovara, negde je veza loša... Ukoliko uz računar nosite i mobilni telefon, sasvim prirodno ćete poželeti da za komunikaciju koristite upravo njega. Potrebno vam je nešto opreme i, naravno, podrška mobilnog operatera. "Mobtel" još od 1997. nudi uslugu prenosa podataka, o kojoj je u našem časopisu bilo reči više puta. Sada je naš najveći mobilni operater krenu korak dalje: pretplatnici na data opciju mogu da pristupaju Internetu preko "Mobtelovih" servera.

Kako se povezati?

    Od "Mobtela" smo dobili GSM karticu kojoj su pridružena dva telefonska broja (jedan za uobičajenu komunikaciju glasom a drugi za prenos podataka), veoma opsežno i atraktivno štampano uputstvo za povezivanje kao i korisničko ime i lozinka za pristup Mreži. Na nama je bilo da izaberemo način povezivanja: korišćenje posebnog uređaja kao što je Nokia Communicator, PC Card GSM adaptera za notebook (jedan takav uređaj, Ericsson GC 25, prikazali smo u "PC #39") ili klasičnog mobilnog telefona sa ugrađenim modemom koji će komunicirati sa računarom putem kabla ili IR porta. Izabrali smo ovu poslednju mogućnost, smatrajući da slična varijanta odgovara većini korisnika: ista GSM kartica se koristi i za pozive glasom i za prenos podataka, telefon nosite uvek a notebook samo kada vam je potreban prenos podataka a pristup Internetu iz klasičnog Windows-a daleko je komforniji od pristupa sa raznih "malih uređaja". Za probu smo koristili telefone Nokia 7110 i Ericsson T28s sa dodatkom Mobil Office DI28 koji prikazujemo u rubrici "Prvi utisci". Sa računarske strane, isprobali smo desktop PC računar sa IR portom, notebook i Palm III.


    Sa povezivanjem nije bilo problema - pošto smo instalirali softver, računar je prepoznao novi GSM modem i ugradio ga u svoju konfiguraciju; trebalo je samo kreirati Dial-Up konekcije, navesti broj telefona 1010 (eventualno sa prefiksom 063) i kliknuti na Connect. Faza uspostavljanja veze traje 15-20 sekundi a brzina komunikacije je 9600 bps - skromno, ali dovoljno za osnovnu razmenu mail-a i kratak pregled bitnih Web stranica. Brzina prenosa fajlova iznosila je između 700 i 800 bajta u sekundi, bez obzira da li se datoteke nalaze na domaćim ili na stranim serverima.

    "Bežični Internet" je za sada u probnom radu, pa još nisu podržani svi servisi: nismo, primera radi, dobili podatke o mail serveru, ali verujemo da će taj segment usluga biti brzo obezbeđen i da će teći preko EUnet-a. U međuvremenu, lako smo skupljali i slali svoju elektronsku poštu sa SezamaPro, navodeći alternativnu lozinku koja povećava sigurnost komunikacije.

Ekonomski momenti

    Pristup Internetu preko mobilnog telefona i dalje nije jeftin - "Mobtel" nas je obavestio da minut rada košta 8 dinara, uz poseban popust između 9 uveče i 8 ujutru, kada "minut Interneta" košta 4 dinara. Cene su, dakle, između Ekonomik i Biznis tarife u dnevno vreme, odnosno između Biznis i Porodične tarife noću. Prenos podataka plaćate slično kao da Internetu pristupate posredstvom bilo kog provajdera (uz aktiviranu data opciju kod "Mobtela"), ali štedite nešto novca za sam provajding i čitav posao obavljate na jednom mestu. Neprijatnost može biti u tome što mnogi provajderi ne dopuštaju da pristupite svom mailbox-u sa tuđih linija, pa vam se može desiti da na ovaj način ne budete u mogućnosti da pročitate poruke pristigle u vaše osnovno poštansko sanduče. U tom slučaju moraćete da pozovete i svoj provajdera, što data opcija omogućava.


    Lepa vest je da će data opcija u probnom periodu biti besplatna: do 31. decembra ona je na raspolaganju svim "Mobtelovim" post-paid korisnicima, koji će tako uštedeti dosadašnjih 119 dinara mesečno (plus porez). Ukoliko, dakle, posedujete mobilni telefon sa ugrađenim modemom koji ostvaruje vezu sa računarom ili neki odgovarajući uređaj, svakako isprobajte data opciju i novi "Bežični Internet" - videćete koliko vam ta mogućnost znači u poslu i, verovatno, nastaviti da je koristite kad god ste van svoje kancelarije ili kuće.

    "Mobtel" priprema još neke novitete, pre svega WAP pristup sa mobilnog telefona (u tom slučaju nije vam potreban računar, ali možete da pogledate samo posebno dizajnirane Web stranice), za sada sa adrese www.webphotographer.net/mobtel/wt.cfm. Nadamo se da će u budućnosti biti ponuđena i mogućnost bržeg prenosa podataka - High Speed Circuit Switched Data standard, koji je usvojio ESTI (European Telecommunications Standards Institute) treba da obezbedi brzine do 57.6 kbps, što će učiniti da pun komfor Interneta bude pristupačan na svakom mestu pokrivenom GSM mrežom.

Korisna adresa:
Mobtel
Bulevar Nikole Tesle 42a, Novi Beograd
www.mobtel.co.yu


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa