H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #55 - April 2000

Daewoo se vratio

   Daewoo je uspešno snabdevao veliki segment domaćeg tržišta monitora, a onda se najednom izgubio. Sada se prestrukturirani Daewoo vraća, predstavljajući kompletnu gamu monitora povoljnih karakteristika.
Milan Četić

    Pre nešto više od godinu dana korejska kompanija Daewoo, čiji su monitori bili najprodavaniji na našem tržištu, prestala je sa proizvodnjom. Razlog za to je bio proces prestuktiranja koji se odvijao u Daewoo korporaciji, ali i u čitavoj privredi Južne Koreje. Sada je taj proces završen, pa Daewoo Electronics ponovo počinje proizvodnju monitora. U prvom kontigentu koji je stigao na naše tržište stigao posredstvom distributera, kompanije Comtrade iz Beograda, nalazi se pet modela: dva 15", dva 17" i jedan 19". Monitore karakteriše povoljan odnos cene i performansi, pa oni predstavljaju logičan nastavak trenda koji je Daewoo forsirao pre pauze u proizvodnji.

    Osnovna karakteristika nove serije Daewoo monitora je unificiran dizajn i napuštanje 14" modela - sada najjeftiniji modeli imaju dijagonalu od 15", što je opšti trend u industriji monitora. Unificiran dizajn se ogleda u spoljnom izgledu ali i načinu podešavanja parametara, kroz sistem OSD menija sa identičnim rasporedom opcija kod svih modela. Naravno, kvalitetniji (i skuplji) monitori imaju više opcija u menijima.

    Monitori koje predstavljamo razlikuju se po dijagonali katodne cevi, frekvenciji osvežavanja, maksimalnoj rezoluciji i, naravno, ceni. Kada smo već kod cene, napomenimo da se Daewoo i drži svoje stare politike: monitori nisu najjeftiniji na tržištu (najniža cena je često povezana sa slabim kvalitetom), ali su uvek cenom konkurentni u srednjoj klasi, dok je kvalitet uobičajeno visok. Ovo daje izuzetno povoljan odnos cene i kvaliteta, naročito kada seuzme u obzir osobina po kojoj je Daewoo poznat: vidljiva dijagonala je među najvećima (često i najveća) u odgovarajućoj klasi monitora.

Bazni model

    Bazni model u novoj Daewoo ponudi nosi oznaku 523X. Odlikuje ga vidljiva dijagonala od 14" (355.6 mm) i vrlo oštra slika, uz dot pitch od 0.28 mm. Ova vrednost je predmet brojnih mistifikacija od strane proizvođača. Kao prvo, ne radi se o veličini najmanje tačkice koji monitor može da prikaže, već o osnom rastojanju susednih tačaka, i to mereno dijagonalno. U poslednje vreme neki proizvođači imaju običaj da daju vrednost koja je u stvari horizontalno rastojanje osa tačaka i tako "slažu" za 15 procenata. "Tačka" od 0.28 mm pristojna za bazni model. Podešavanje geometrije slike je vrlo lako i zasniva se na OSD menijima. Za kontrast i osvetljenje, podešavanje je takođe digitalno, ali se vrši direktno, pomoću plus i minus tastera.

    Periferna oštrina slike je prilično velika - monitor po većini parametara prevazilazi osnove Philips i Belinea "petnaestice" sa kojima smo ga poredili. Po ceni je na pola puta između ova dva konkurenta, pa se radi o povoljnoj ponudi.

Jača "petnaestica"

    Daewoo 529B je 15" monitor izuzetnih karakteristika. Glavna razlika u odnosu na 523XC jeste povećana rezolucija, koja dostiže 1280*1024 tačke. Iako je maksimalna frekvencija osvežavanja ostala ista (120 Hz), pri rezoluciji od 1024*768 ona je povećana na 90 Hz, pa je slika u 1024*768 izuzetno stabilna i oštra.


    Maksimalna dijagonala slike je i dalje 14", što je realni maksimum koji se može "izvući" od 15" katodne cevi. Čak i kada slika pokriva čitav ekran, moguće je podesiti geometriju tako da se dobije "čist" pravougaonik. To je posledica vrlo naprednih kontrola za 15" monitor - dodatne mogućnosti podešavanja u odnosu na 523x uključuju pin balance, pin corner i paralelogram. Tu je i mogućnost otklanjanja horizontalnog i vertikalnog moire efekta, koji se javlja kao posledica nepotpune usaglašenosti sa ponekom grafičkom karticom. Dakle, na koji god kompjuter da prikačite ovaj monitor možete da računate da će vam slika biti pravilnog oblika; uz kvalitetnu grafičku karticu, slika će biti jasna i oštra po čitavoj površini.

    Rekli bismo da je 523X "nasledio" 14" monitore, dok je 529B "punokrvna petnaestica", koja može da zadovolji čak i potrebe korisnika koji bi rado prešli na dijagonalu od 17", ali im budžet to ne dozvoljava.

Dva 17" modela

    Osnovni 17" model, 712B ima mnoge sličnosti sa Daewoo 529B. Radi se o jeftinoj "sedamnaestici", koja ipak ima vrlo dobre performanse i solidan kvalitet slike. Maksimalna vidljiva dijagonala slike je fantastičnih 16.2" (411.5 mm), slika je oštra i stabilna, a podešavanja ista kao kod 529B. I na 712B se lako može podesiti geometrija slike, čak i kada je ona "rastegnuta" do maksimuma.

    Monitor karakteriše visoka periferna oštrina, ali je mnogo manje tolerantan prema slabijim grafičkim karticama. Ipak, sa Ati Rage 2000 pokazao je zavidan kvalitet slike. Maksimalna rezolucija je 1280*1024 tačaka, sa frekvencijom osvežavanja od 70 Hz. Ove cifre ne predstavljaju karakteristiku kojom bi se monitor mogao pohvaliti, ali ako smanjite rezoluciju na 1024*768, možete da uživate u odličnih 90Hz i stabilnoj slici. Cena od oko 500 DEM u dinarskoj protivvrednosti zaokružuje povoljnu ponudu.


    Daewoo 712D je primetno bolji od modela 712B. Ima višu frekvenciju osvežavanja i manje rastojanje tačaka (0.26 mm) pa je slika oštrija, jasnija i stabilnija. Odlikuje ga i visok kontrast - ne morate da "terate" kontrast do maksimuma da bi slika dobila pun intenzitet. Siva bordura oko slike (kada ona ne pokriva čitav vidljivi ekrana) je vrlo crna. Dakle, Daewoo 712D je ozbiljan 17" monitor, koji može da se meri sa skupljim konkurentima, kao što je Philips 107B10. Podešavanja su bogatija u odnosu na 712B i donose dve važne opcije (fokus i zoom), uz pomoć kojih ćete podesiti sliku do savršene oštrine i jasnoće.

Povoljnih 19 inča

    U klasi 19" je teško govoriti o "baznom modelu" ali Daewoo 902D, pre svega zahvaljujući niskoj ceni, zaslužuje takav epitet. To je vrlo dobar 19" monitor, koji košta tek malo više od skupljih 17" modela. Dobitak je sasvim jasan: slika je oštra i stabilna i pri rezoluciji od 1600*1200 tačaka, periferna oštrina visoka, a u staklu ekrana nema nikakvih deformacija. Podešavanje se vrši kao i kod ostalih modela, ali su meniji "obogaćeni" dodatnim opcijama, pre svega u domenu kalibracije za vernu reprodukciju boja.

    Daewoo 902D je koncipiran tako da bude entry-level DTP monitor i on taj zadatak u potpunosti ispunjav. Veliki broj 19" monitora (posebno iz njegove klase cena) ima lošije performanse, pa je 902D na najboljem putu da zameni 17" monitore na stolovima mnogih dizajnera i stručnjaka za DTP ograničenog budžeta. Naravno, pod uslovom da imaju dovoljno mesta na stolu.

Zaključak

    Daewoo se podrudio da, posle pauze od preko godinu dana, na tržište izbaci monitore koji opravdavaju njegovu raniju reputaciju. Svi testirani modeli su solidno izrađeni a kvalitet je vrlo dobar ili odličan. Po koja zamerka se može uputiti performansama određenih modela: razlika između "susednih" monitora je prilično mala. Ovo s druge strane govori da je Daewoo postigao visok kvalitet i kod jeftinijih monitora, pa je možda i teško očekivati značajniji skok performansi kod skupljih modela.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa