H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #54 - Mart 2000

Hardver za Windows 2000

   Da li će Windows 2000 sarađivati sa vašim hardverom? U pokušaju da odgovorimo na ovo toliko postavljano pitanje, isprobali smo veliki broj kartica i adaptera popularnih na našem tržištu - mnogi od njih rade sa novim Windows-om, ali za punu funkcionalnost treba sačekati drajvere...
Aleksandar Veljković
Voja Gašić

    Posebno interesovanje za Windows 2000 pokazuju korisnici Windows-a NT - njihov operativni sistem bio je slabo prilagođen multimediji i zabavnim primenama, a malo je ljudi koji se makar povremeno ne zainteresuju i za takve stvari. Mnogo je značajniji nedostatak podrške za USB uređaje i AGP teksturiranje, koji je počeo da dovodi u pitanje upotrebljivost NT-a za bilo šta osim serverskih poslova. Da li će Windows 2000 ispuniti očekivanja i postati univerzalna platforma na koju će se preorijentisati i dosadašnji korisnici Windows-a 95/98? Odgovor pre svega zavisi od toga da li će novi elementi funkcionalnosti Windows-a 2000 biti potpuni, odnosno koliko brzo će proizvođači hardvera i softvera postati svesni promenjenog identiteta NT okruženja i potrebe da promptno popune praznine koje su evidentno postojale.

Sve počinje od drajvera

    Već 17. februara, na dan zvanične promocije Windows-a 2000, počeo je da se nazire odgovor na ova pitanja. Mnogi proizvođači hardvera najavili su da će drajvere za novi sistem pustiti u opticaj upravo na dan njegove promocije, mada je ne mali broj onih koji su to odložili za mesec ili dva. Istina, Microsoft se potrudio da u sam operativni sistem uvrsti širok dijapazon drajvere, tako da se lako može dogoditi da će svi elementi vaše konfiguracije biti korektno prepoznati pri instalaciji Windows-a. Prvi testovi su pokazali da Microsoft-ovi drajveri, naročito oni za ključne komponente sistema kakve su grafičke i zvučne kartice, ne nude sve elemente funkcionalnosti i performanse na koje ste navikli koristeći drajvere proizvođača i radeći pod Windows-om 98.

    Najneprijatniji su nedostaci u hardveru ili drajverima koji će učiniti da instalacija Windows-a uopšte ne uspe. Na sreću, takvih je slučajeva malo - da bi Windows radio, potrebno je da uspostavi funkcionalnost osnovnih komponenti sistema, a to će se gotovo sigurno dogoditi. Onima koji koriste SCSI diskove i kontrolere preporučujemo da provere da li se njihov SCSI kontroler nalazi na spisku podržanih uređaja, recimo korišćenjem programa chkupgrd.exe koji će detaljno proveriti vaš sistem i upozoriti vas na hardver i softver koji bi mogao da napravi probleme. Program se nalazi na Microsoft-ovom sajtu, a možete ga preuzeti i sa www.romiram.co.yu/download/chkupgrd.exe.

    Za detaljnu analizu kompatibilnosti i performansi UDMA66 kontrolera, grafičkih kartica, "soft" modema, USB i DVD uređaja kao i džojstika, volana i drugog hardvera za pasionirane igrače pogledajte martovski broj časopisa "PC".

Korisna adresa:
CET
Knez Mihailova 6/VI, Beograd
tel. 011/3281-614


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa