H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #54 - Mart 2000

Rekovi - opasna zabava?

   Rekovi ili fioke za diskove ne predstavljaju posebnu novost. Smatramo ih manje ili više korisnima, ali oni mogu biti i opasni. Zato izbor odgovarajućeg reka može sačuvati hard disk...
Dejan V. Veselinović

    Rek, kaseta ili omogućava da brzo, lako i pouzdano zamenimo diskove ne otvarajući računar, da disk prenesemo sa jedne na drugu lokaciju ukoliko i ona raspolaže istim rekom, a ima i drugih primena. Kod nas je ovakvih dodataka, čini mi se, bilo oduvek: nekada su to bile jednostavne kutije sa "skeletom" od plastike i poklopcima od metala. Takva koncepcija je dozvoljavala da veoma brzo i lako montiramo disk unutar reka, pa je jedini, pomalo nezgodan, posao bila montaža držača reka unutar sistemskog kućišta.

    Spolja su fioke posedovale metalnu bravicu dvostruke funkcije - jedna je bila da obezbedi sigurnost disku, a druga da mu obezbedi električni kontakt. Što se sigurnosti tiče, bila je to smejurija, jer su se koristili istovetni ključevi na nizu proizvoda, koji su bili manje-više potpuno uzajamno kompatibilni, pa je svako sa sličnim ključem mogao da odnese vaš disk. Sa minus strane, dobar deo tih rekova je imao i previše skromne ventilacione otvore sa gornje i donje strane, što je dovodilo do zagrevanja diskova, koje uvek treba izbegavati. Dobro je poznato da elektronika ne trpi samo dve stvari: toplotu i vlagu.

    Danas je situacija bitno drugačija. Diskovi troše manje energije nego nekada, pa stoga disipiraju manje toplote, ali se ipak mogu neprijatno ugrejati nakon više sati rada. Metal je skup, pa su rekovi postali plastični i (stoga) jeftiniji. Dobili su po jedan, dva ili čak tri ventilatora, koji samo izduvavaju vazduh, ili ga uvlače sa jedne a izduvavaju topao vazduh sa druge strane. Najzad, proliferacija standarda i sistema veza sa diskovima je dovela do toga da se isti rek danas mora nuditi u tri varijante - standardni IDE (Ultra DMA/33), novi IDE (Ultra DMA/66) i SCSI.

Šta tržište nudi?

    Često sam čuo priče da neki rekovi uništavaju diskove, matične ploče i izvore napajanja. To mi se učinilo pomalo čudnom, ali i zanimljivom temom. Brzim ispitivanjem sam saznao da se na našem tržištu trenutno nudi faktički samo jedna vrsta rekova na iole trajnijoj osnovi. Doduše, isti model sam video pod barem tri različita naziva, ne računajući četvrtu verziju bez ikakvog imena.

    Na test sam uzeo verziju reka za koju pretpostavljam da će biti najzanimljivija za većinu nas - IDE Ultra DMA/66. Ovaj model, po navodima proizvođača (tajvanske firme VIPowER) nazvan je DataBridge i omogućava niz stvari, od hlađenja sa tri ventilatora (dva usisna, jedan izduvni), preko lake zamene, do hot swap-a, odnosno zamene diskova u toku aktivnog rada. A ima i božanstvenih gluposti - na kutiji piše da se disk hladi sa 10.000 obrataja u minuti, što treba shvatiti kao 3*3.333 obrtaja u minuti. Neće vam biti potrebna posebna oprema da zaključite da je tako: samo pogledajte ventilatore koji se vrte. Sa 10.000 obrtaja u minuti po ventilatoru vaše kućište bi prešlo u zen klasu koja ima ugrađenu levitaciju.

    Sam rek je, za razliku od ranijih modela, potpuno napravljen od plastike - nema više metalnih poklopaca odozgo i odozdo. Stari rekovi se zaključavaju ključem, novi samo malim preklopnikom. Stari se na silu izvlače, kod novih se samo podigne prednja ručica i sami se izvuku nekoliko centimetara, a onda je sve lako. Iznutra, novi rekovi se bitno razlikuju od starih: nekada je na pločici kraj konketora postojalo aktivno rasprezanje u vidu jednog tranzistora, a sada toga nema. U pitanju je ozbiljna mana: pored osnovne bezbednosti, imati tri ventilatora koji, popot svakog elektromotora, imaju povratne induktivne udare a nemati rasprezanje bih definisao kao ludost. To znaju i proizvođači, pošto na pločici postoje mesta za dodatne delove, koja su u ovoj verziji potpuno prazna. U pitanju je, dakle, "siromašna" verzija - niko mi nije ni ponudio neku drugu, pa makar i bila skuplja. Bolje reći, niko od prodavaca nije ni znao da uopšte postoji pomenuta pločica sa praznim mestima.

Ventilacija bez otvora

    Druga nezgodna osobina ovih rekova je odsustvo bilo kakvih ventilacionih otvora - očigledno je da se proizvođač oslanja na ventilatore, a ja postavljam pitanje: šta ako oni iz bilo kog razloga otkažu? Ne mora biti kvar, dovoljno je da imate loš (naprosto prljav) kontakt. Treća mana je predugačak vezni kabl unutar kućišta. Pitam se da li proizvođač uopšte vodi računa o stvarnim gabaritima diskova, jer da je vodio, ne bi stavio onoliko žice sa kojom ne znate kuda ćete. Možda zamekra deluje naivno, ali videćete i sami kada budete instalirali disk.

    Upotrebljene su temperaturne sonde, koje su na razne, ponekada vrlo devijantne, načine ubacivane na disk unutar rekova. Naime, njihova funkcionalnost se podrazumeva - ili radi ili ne radi (a radilo je, naravno), pa je ostalo da se ispita kako se povezuju i kako stoji stvar sa grejanjem. Za potrebe testa upotrebljeno sasvim standardno Midi Tower kućište, kakvih u gradu ima koliko hoćete. Ono poseduje samo jedan ventilator, onaj izduvni na izvoru napajanja (drugi, koji sam sam ugradio je ovom prilikom bio demontiran). U svim slučajevima je upotrebljen isti disk, stari Quantum Fireball 1.3 GB. Temperatura ambijenta se kretala u rasponu od 22 do 24 stepena.

    Posle pola sata, disk u starom reku se zagrejao na 40.3 stepeni, a posle dva sata je dostigao maksimalnu temperaturu od 56.7 stepeni. U novom reku, sa sva tri ventilatora, maksimalna temperatura nije prešla gornju granicu od 38.4 stepena. To je značajno poboljšanje, "plaćeno" ne baš zanemarivom bukom. Kada smo demontirali dva prednja usisna ventilatora, nivo buke se bitno smanjio, ali je nakon dva časa (podsećamo, treći ventilator je radio) disk dostigao temperaturu od 44.3 stepena.

    Što se povezivanja tiče, nisam imao problema sa rekovima, ali samo ako sve što je na IDE liniji poseduje rek - jedan disk u reku i drugi bez njega nisu radili. Zašto je tako mogu samo da nagađam. U slučaju starije ploče, koja koristi Pentium MMX na 233 MHz, ovi rekovi uopšte nisu hteli da rade. Zamenjivao sam kablove, izvore napajanja i uopšte sve čega sam se setio i što mi je bilo dostupno, ali bez uspeha.

Prednosti i mane

    Da rezimiramo: novi rekovi nude prednosti nad starim - lakši su za manipulaciju, objektivno su bolji za same diskove zbog ugrađenog hlađenja putem ventilatora i nude automatski poklopac koji zatvara otvor kada izvučete disk, što sprečava prašinu da prodire u kućište. Sa minus strane, rekovi su isuviše bučni ako aktivirate sva tri ventilatora, mada naglašavam da se u mojoj konfiguraciji nužno koriste dva reka, što pojačava buku.

    Ni malo mi se ne dopada odsustvo rasprezanja, usled koga su sva tri elektromotora na neposrednoj vezi sa ukupnim napajanjem u mašini - ovo nikada nije dobro. Istina, možete razvezati dva usisna ventilatora sa zadovoljavajućim hlađenjem i mnogo manje buke, u kom slučaju imate rek sa izduvnim i dva rezervna ventilatora. Najzad, ako imate stariju generaciju ploča, obavezno ih probajte pre kupovine, jer se može desiti da rekovi ne rade u vašem sistemu. U celini, za cenu od 33-40 DEM (kako gde) ovo je dobar posao... ako radi u vašem PC-ju

Korisna adresa:
http://www.vipower.com


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa