H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #54 - Mart 2000

Kancelarija sa papirom

   Od kancelarije bez papira smo, izgleda, definitivno odustali, ali se u savremenoj kancelariji mora uspostaviti dvosmerna veza između papira i memorije računara. Srećom, danas čak i jeftini skeneri obezbeđuju prihvatljiv kvalitet...
Milan Četić
Nikola Stojanović

    Poslednjih godina cene skenera su naglo pale, pa se na tržištu nalazi pregršt modela za najširu primenu. Izgleda da je lako napraviti ili kupiti mehaniku za skener, spakovati je u kućište od jeftine plastike, dodati drajver i po koji jednostavni programčić za obradu rasterskih slika i to prodavati u velikim količinama. Zbog toga izbor skenera koji će odgovarati konkretnim potrebama i budžetu predstavlja prilično složen zadatak.

    Na našem testu se našlo deset modela kolor skenera čija je cena ispod 500 DEM u dinarskoj protivvrednosti. Na YU tržištu ih ima ih i više od ovog broja, ali ih je teško prikupiti u isto vreme - novi modeli (a i proizvođači) iskaču kao pečurke posle kiše. Verujemo da prikupljeni i isprobani modeli predstavljaju dobar presek YU ponude skenera u ekonomskoj klasi, mada nažalost nedostaju modeli kompanija Mustek, Artec i Agfa; biće prilike da ih testiramo u sledećim brojevima "PC"-ja.


HP ScanJet 3300C

Microtek Phantom C6

Plustek OpticPro UT12

HP ScanJet 4200C

Plustek OpticPro P12

HP ScanJet 3200C

Kako smo testirali

    Od ovih skenera nismo očekivali posebne performanse, pa je zato i test bio pojednostavljen. Skenirali smo tri lista: jedan sa crno belim tekstom (u rezoluciji 200 dpi), jednu A4 stranu iz štampane publikacije (300 dpi) i jednu test fotografiju formata 13*18 cm (takođe 300 dpi). Vreme skeniranja smo merili u drugom i trećem testu. Sabiranjem vremena skeniranja (u sekundama) sa oba testa, te množenjem recipročne vrednosti zbira sa 300 dobijamo ocenu brzine skenera.


Microtek ScanMaker X6

    Kod kvaliteta skeniranja smo se rukovodili uglavnom utiskom koji daju odskenirane strane. Puno uticaja na ocenu kvaliteta je imalo to koliko su ravnomerno obojene površine ujednačeno skenirane i kakav je prelaz između dve obojene površine. Ocene su davane u rasponu od 1 do 5, a ocena kvaliteta je srednja vrednost ocena sa sva tri testa. Treći faktor koji je uticao na ukupnu ocenu skenera je kvalitet drajvera i priloženog softvera. Na ovu ocenu su uticale opcije koje program ima, kao i realni efekat tih opcija u poslu. Promera radi, mnogi skeneri imaju descreen opciju koja omogućava da se otkloni Moire šema koja nastaje prilikom skeniranja štampanih materijala, ali se ponekad dešava da uključivanje te opcije ne proizvede nikakav rezultat ili da se mnogo bolji efekat dobije korišćenjem Gaussian Blur filtera u Photoshop-u. Poslednji faktor u ocenjivanju je bila robusnost i kvalitet izrade samog uređaja. Zbir ove četiri ocene, pomnožen sa težinskim faktorima, daje ukupnu ocenu skenera, koja je bila jedini kriterijum za njihovo rangiranje.

    Za detaljan prikaz skenera, uporednu tabelu karakteristika i diskusiju raznih tehnologija rada skenera pogledajte martovski broj časopisa "PC".


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa