H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #54 - Mart 2000

Mala velika Armada

   Iako je dimenzije čine idealnim saputnikom na poslovnom putu, Armada V300 može poslužiti i za zabavu. Ukratko, mali računar za rad i uživanje...
Stevan Josimović

    Kvalitet Compaq-ovih računara je nezaobilazni reper još od dalekih osamdesetih godina, kada se prvi put pojavio PC računar brži od IBM-ovog. Slična "borba" vodi se se i na polju notebook računare, pa je Compaq i tu uspeo da napravi nekoliko vrlo popularnih modela. U takve spada i Armada V300, bazirana na Celeron 400 procesoru. Compaq je ugradio svega 32 MB SDRAM-a, što je ujedno i najznačajnija zamerka ovom modelu - Windows 98 lepo radi sa 32 MB, ali Office 2000 pomalo "štuca", taman dovoljno da to primeti svaki korisnik desktop sistema. Na sreću, problemu se može doskočiti pošto je jedno memorijsko podnožje ostalo nepopunjeno, pa se do optimalne brojke od 64 MB stiže relativno jednostavno.

Komponente

    Grafika je poverena proverenom ATI čipu Rage Mobility-P; to je AGP adapter sa 4 MB video memorije SDRAM tipa. Ne zvuči mnogo u poređenju sa modernim desktop grafičkim karticama, ali je sasvim dovoljno za jedan notebook - maksimalna rezolucija na ekranu dijagonale 12.1" inč je 800*600 tačaka. Windows može da se podigne i u većoj rezoluciji, ali će sve preko 800*600 rezultovati virtualnim desktopom.

    Armada V300 je interesantna i po tome što su flopi i CD čitač ugrađeni u kućište. Na CD-u piše Compaq CD 224E, što liči na Teac-ove oznake; to je 24X čitač, što je veoma dobar "skor" za mali računar. Hard disk je vrlo tihi Toshiba MK4313 MAT od 4.3 GB; brzina ovih diskova, koji svaki čas odlaze u sleep mod, nije presudna karakteristika, ali se ni tu nema šta zameriti. Problem nastaje kada, zbog premalo RAM-a, Windows počne da swap-uje podatke; rad se tada usporava, a stalna upotreba diska neprijatno brzo troši baterije.

    Compaq nije štedio na komponentama: touchpad je Synaptics, možda malo previše osetljiv za moj ukus. Osećaj prilikom kucanja na Compaq tastaturi je izvanredan, naročito ako spadate u korisnike koji vole "plitki hod" tastera. Zvuk obezbeđuje korektni ESS Maestro, koga smo već imali prilike da sretnemo integrisanog na matičnim pločama. Za sve svakodnevne potrebe, imajući u vidu i kvalitet ugrađenih zvučnika, Maestro će biti na visini zadatka.

    Na bokovima računara su priključci za mikrofon, slušalice, USB i serijski port, eksterni monitor, docking stanicu, i štampač, kao i PS/2 priključak za eksternog miša ili tastaturu i IR port. Tu je naravno i PCMCIA slot, preko koga ćete moći da priključite mrežni adapter ili modem, čime će ova odlična konfiguracija biti zaokružena.

    Računar napaja litijum-jonska baterija koja obezbeđuje nešto više od 60 minuta autonomije pod punim opterećenjem. Kucanje u Word-u svakako ne predstavlja puno opterećenje, pa je pisanje ovog teksta prošlo sa jednim "dolivanjem". Uz malo prilagođeniju radnu okolinu, baterije će izdržati oko 2.5 sata.

Softver je spreman

    Armada je u samom startu potpuno spremna za rad: svi neophodni drajveri nalaze se već na disku, baš kao i instalacija Windows-a. Prilikom prvog uključenja odlučićete se za Windows 95 ili 98; odabrani operativni sistem biće instaliran, dok će neophodni CAB-ovi ostati na disku, pa za kasniju instalaciju komponenti nije neophodan instalacioni CD.

    Uz računar stiže Windows 98 Second Edition, kao i CD-ovi za podizanje sistema "od nule". Propratna literatura je kvalitetna i pokriva dosta toga: od prvih koraka do ergonomskih propisa i uputstva kako sedeti ispred monitora. Malo razočarenje je nedostatak strane sa tehničkim karakteristikama i specifikacijama računara.

    Iako ga dimenzije čine idealnim saputnikom na poslovnom putu, ovaj računar može poslužiti i za zabavu. Njegova snaga je dovoljna da pokrene većinu modernih igara, premda ne treba očekivati previše. Posle napornog dana, moći ćete da se opustite i uz neki video film, a ako vam zasmeta mali ekran, možete se bez problema prebaciti na televizor, pošto Armada ima i kompozitni video izlaz. Ova opcija je pre svega namenjena poslovnim prezentacijama, ali bilo bi šteta ne iskoristiti ATI-jeve video mogućnosti i u druge svrhe.

Korisna adresa:
Comtrade
Vladimira Popovića 6, Beograd
tel. 011/3112-060


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa