K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #54 - Mart 2000

Linkovi u treptaju Mreže

   Beskrajnost Interneta čini svaku privatnu kolekciju brižljivo odabranih linkova pravim malim bogatstvom. Zato bismo voleli da su nam linovi na raspolaganju u svakom trenutku. Sasvim izvodljivo, ukoliko ih čuvamo u prirodnom okruženju, na Web-u...
Miloš Nikolić

    Problem pristupa Internetu je svakim danom sve manji: gde god pošli, Mreža nam je nekako uvek na dohvat ruke. Ali, nije sve u pristupu, daleko je važniji sadržaj. Količina dostupnih informacija odavno je postala tolika da su popularni sajtovi za pretraživanje (search engines) izgubili korak: nijedan od njih nema u svom indeksu više od 15-20% od ukupnog broja raspoloživih Web stranica. Osim toga, sve je teže pogoditi pravu kombinaciju pojmova koji će proizvesti upotrebljiv rezultat pretraživanja. Yahoo je najpoznatiji i najveći katalog, ali je daleko od toga da sadrži adrese svih mogućih sajtova, čak i ako se ograničimo na SAD. Sa lokalnim katalozima je slična situacija: novi sajtovi niču tolikom brzinom da ih je nemoguće ažurno registrovati. I konačno, adresa samog sajta ne mora da znači mnogo, ako nam recimo treba neki podatak iz ogromnog Microsoft Knowledge Base-a.


BackFlip - personalizovani search engine

    Link do prave informacije ili sajta očigledno vredi zlata, a kolekcija koju vremenom oformimo tragajući po Internetu se s pravom može nazvati riznicom informacija. Toga možda i nismo svesni sve dok se ne nađemo za tuđim računarom, u potrazi za nekim podatkom do kojeg bismo iz sopstvenog okruženja stigli jednim običnim klikom. Bilo bi najbolje kada bismo u svakom trenutku i sa svakog mesta imali pri ruci kompletnu zbirku linkova. Baš tim pitanjem se ozbiljno i sa različitim uspehom bavi nekoliko sajtova: Blink (www.blink.com), HotLinks (www.hotlinks.com), Clickmarks (www.clickmarks.com), Backflip (www.backflip.com)... Trenutno je najdalje stigao Blink, dok Backflip nešto drugačijim, inovativnim konceptom prednjači u ambicioznosti.

Predstavljamo Blink

    Po ulasku na svoj deo Blink sajta, registrovani korisnik se suočava sa kompleksnim korisničkim interfejsom, mnoštvom tastera, poljem za pretraživanje i sistemom tabova koji dele sajt u funkcionalne celine. Polazna tačka je My Blink tab koji liči na Windows Explorer: sa leve strane je stablo foldera, a sa desne sadržaj tekućeg foldera. Navigacija je jednostavna i logična - željeni folder se otvara direktno, a grane sa podfolderima klikom na prepoznatljivi "plus". Iako se radi o svima poznatom sistemu, možda je ovo jedino mesto gde se Blink-u može uputiti ozbiljnija zamerka. Naime, kretanje po stablu foldera svaki put povlači za sobom prenos kompletne Web stranice - uz više programiranja, to je moglo da se reši na efektniji način.


Blink - pravo mesto za kolekciju linkova

    Ispred svake stavke u stablu foldera, odnosno linka u samom folderu, nalazi se checkbox što omogućava da se jednom akcijom utiče na više stavki istovremeno - bilo da se radi o brisanju, premeštanju ili kopiranju. Folderi i linkovi imaju odvojene grupe tastera za pomenute akcije, tako da ne može da dođe do zabune ukoliko se istovremeno selektuje nekoliko linkova i nekoliko foldera. Linkovi u tekućem folderu su sortirani po abecedi, ali se kriterijum može jednostavno promeniti: ima sedam varijanti, a pomenućemo još samo frekvenciju korišćenja i datum dodavanja u kolekciju.

    Blink podstiče korisnike da razmenjuju prikupljene linkove i tako dobija tim nezavisnih urednika koji rade na zajedničkom katalogu. Ne morate da budete registrovani korisnik da biste videli kako ta biblioteka linkova izgleda. Donji deo naslovne strane sajta je dizajniran u obliku portala Yahoo tipa sa manje-više uobičajenom klasifikacijom po oblastima. Ako zađete dublje u strukturu kataloga, naići ćete na niz foldera sa linkovima koje su prikupili korisnici sajta. Pošto se radi o subjektivnim kriterijumima po kojima različiti ljudi preporučuju različite sajtove, ne treba očekivati spektakularna otkrića, ali dobra zabava i poneki biser su zagarantovani.

    Blink nudi čitav niz rešenja za dodavanje novih linkova. Klikom na odgovarajući taster novi link se može dodati direktno u tekući folder. Korisnik sam unosi URL, ime i opis, a na raspolaganju mu je još nekoliko naprednih opcija. Svakom linku možete da dodelite rejting, smestite ga u neku od prethnodno definisanih kategorija i odredite stil kojim će biti prikazan. Ukoliko popunite Best link polje, link će se pojaviti ispod reklamnog banera i tako postati dostupan sa svake Web stranice Blink sajta. Za sajtove odnosno Web stranice koje ne pratite svakodnevno i koje se ne ažuriraju često, a ipak ne želite da propustite neku novost, možete uključiti praćenje promena, pa će vas Blink elektronskom poštom obaveštavati o svakoj promeni sadržaja. Klikom na taster Grab links nalažete Blink-u da analizira stranu, pokupi sve linkove koji se na njoj nalaze i prezentira ih u vidu liste na kojoj svaki link prati checkbox za selekciju. Označeni linkovi se zatim jednom komandom kopiraju u željeni folder.

Dodaci kao adut

    Vratimo se metodama za dodavanje novih linkova. Varijanta broj dva je aktiviranje tzv. Blinker-a klikom na odgovarajući taster na Blink sajtu. Otvoriće se mali browser koji sadrži specijalni link podržan JavaScript-om i omogućava drag and drop tehniku: korisnik treba da prevuče i otpusti taj link iznad strane koju želi da doda u kolekciju. Ideja je interesantna, ali ne previše komforna, pa Blink nudi i bolja rešenja. To je na primer još jedna varijanta sa JavaScript linkom, samo što njega korisnik drži u kolekciji svog browser-a. Klikom na taj link, dok se nalazimo na željenoj Web stranici, aktiviraćemo proceduru dodavanja te stranice kolekciji na sajtu.


Clickmarks toolbar na delu

    Udarna stvar za korisnike Internet Explorer-a predstavljaju dva dodatka samom browser-u: BlinkBar i Quick Blink. BlinkBar je kontrolni panel koji se pojavljuje u dnu browser prozora i sadrži komande za dodavanje linkova i surfovanje po tekućem folderu kolekcije, a Quick Blink je vertikalni panel na levoj strani browser-a kroz koji je dostupna čitava kolekcija.

    Pod Sharing tabom nalaze se opcije za deljenje foldera sa drugim korisnicima sajta. Za svaki folder možete da definišete koji korisnici ili grupa korisnika mogu da mu pristupaju, dodaju linkove, odnosno imaju status suvlasnika. Takođe, sadržaj foldera po izboru možete poslati bilo kome na Internetu u vidu elektronske poruke. Postoji posebna grupa tastera pod My Blink tabom sa komandama za deljenje tekućeg foldera. Pored deljenja sa odabranim korisnicima, pojedine foldere možete staviti na raspolaganje svim posetiocima sajta preko javne biblioteke (Public tab) koju smo već pominjali. Boljem snalaženju u mnoštvu linkova i foldera može da doprinese niz statističkih podataka koje nalazite pod tabom Hotlinks.

    Na Blink sajt možete preneti celokupnu kolekciju linkova iz vašeg omiljenog browser-a i obratno. Odgovarajuće import i export stranice pronaćićete pod Tools tabom gde su smeštene i sve ostale opcije za personalizaciju Blink sajta. Tu se mogu definisati novi stilovi za prikaz linkova, dodavati kategorije za klasifikaciju, odrediti frekvencija i sadržaj izveštaja koji sajt redovno šalje elektronskom poštom, definisati ponašanje browser-a pri kliku na neki link u kolekciji, optimizovati izgled stranica na sajtu u pogledu brzine prenosa (zauzvrat se odričemo dela komfora), promeniti pristupnu lozinku... U temeljnom i dobro organizovanom Help-u pronaći ćete sva potrebna objašnjena i uputstva.

Šta radi konkurencija?

    Blink je bogatstvom mogućnosti i promišljenom realizacijom prosto ostavio konkurenciju u "prašini". Međutim, sa izuzetkom Hotlinks sajta kao realno najslabijeg, za Clickmarks i Backflip se može slobodno reći da imaju čime da ugroze glavnog rivala. Clickmarks na primer prikaz stabla foldera realizuje koristeći JavaScript, a pored toga korisnici mogu da instaliraju i moćan toolbar kao dodatni panel u browser-u. Uz direktan pristup linkovima i komande za ažuriranje kolekcije ovaj toolbar sadrži i polje za pretraživanje sa mogućnošću prosleđivanje upita na Yahoo odnosno Altavista-u.


QuickBlink - zgodan alat za surfovanje

    Backflip je zasnovan na ideji personalizovanog search engine-a. Sajt indeksira ceo tekst svake stranice čiji je link u kolekciji, što znatno olakšava pretraživanje. Prilikom dodavanja novog linka možete prepustiti Backflip-u da odluči u koju kategoriju treba da ga smesti. Tu valja očekivati velike promašaje, ali sistem je zamišljen tako da vremenom uči od korisnika. Najavljen je i sistem za automatsko praćenje istorije surfovanja.

    Ovom prilikom nećemo "kvariti" priču brigom za sudbinu naše privatnosti - ako ne želite da sami pomažete bilo kome da sazna koje sajtove posećujete, kuda se najčešće krećete i analizira vaše navike u virtuelnom svetu, nemojte koristiti ovakve Web servise. Ali kada vas sledeći put neko zamoli za pomoć u "prekopavanju" Interneta, možda ćete upravo zahvaljujući jednom od njih moći da mu pošaljete direktan link, a ne klasičan odgovor: "Video sam to nanegde na Web-u, samo da se prisetim..."


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa