S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #53 - Februar 2000

Data Suite 3.0

   Sve zamerke nedavno upućene nedorečenom Data Suite 2.0 softveru koji obezbeđuje vezu PC računara i Nokia mobilnih telefona ispravljene su u verziji 3.0...
Miljan Jovanović

    Oktobra prošle godine ("PC #49") mogli ste da pročitate prikaz Data Suite 2.0, programa za komunikaciju PC računara sa Nokia mobilnim telefonima iz serije 51xx i 61xx. Sada smo u prilici da predstavimo sledeću verziju, čije mogućnosti potpuno opravdavaju oznaku 3.0. Nažalost, količina problema koji se javljaju, počevši od instalacije pa do svakodnevne upotrebe, zahtevaće brz rast broja "podverzije". Ipak, krenimo od lepših stvari.

Osnovni paket

    Glavna aplikacija, Nokia Data Suite 3.0, se sastoji iz više celina. Prva i najvažnija je adresar (Contacts), koji je značajno unapređen: sada se brojevi telefona mogu detaljnije opisati imenom, prezimenom i drugim generalijama, a izgled sličan Outlook-u pruža veliku preglednost. Iako većinu tih podataka ne može da se prosledi telefonu, dobro je imati ih na jednom mestu. Kontakte možete grupisati u postojeće fascikle ili u folder koji sami kreirate. Lepo je što u skoro svakom segmentu ovog paketa postoji i fasikla sa upravo obrisanim podacima (Deleted Items), što brisanje podataka čini manje destruktivnim.

    Kako prethodna verzija nije pružala čak ni osnovne informacije o pripadnosti grupama (Caller Groups), kao veliki pomak ocenjujem ne samo pregled, već i mogućnost raspoređivanja postojećih ili novih telefona u grupe. Za one koji koriste ovu mogućnost 61xx modela to će biti najvažnije kod odlučivanja za prelazak na novu verziju. Važna prednost programa sličnih Data Suite paketu je slanje SMS-a. Pisanje poruka direktno na mobilnom aparatu je zanimljivo u prvo vreme, a onda postaje dosadno. Ipak, SMS ima velike prednosti kod slanja raznih informacija koje se bolje prezentiraju u pismenoj formi. To, nažalost, obuhvata i praznoverne poruke koje proklinju svakog ko primljenu poruku ne pošalje svojim prijateljima. Poznatiji pod imenom lanac sreće (ili lanac nesreće), ovaj fenomen nije zaobišao ni mobilne telefone.

    Messages je unapređen - sitniji nedostaci koji su postojali u beta verziji su ispravljeni, pa ostaje da uočine novine kao što je mogućnost slanja dužih poruka (automatskim kombinovanjem više klasičnih SMS-ova) kao i više kataloga za poruke. Zbog opisnih imena i sličnosi sa raznim e-mail programima, većina njih će vam biti poznata. Na primer, Inbox treba da čuva sve poruke koje ste primili, čak i vizitkarte ili obaveštenja o uspešnom/neuspešnom slanju poruka (što Mobtel ne podržava). Ikone ispred svake poruke pružaju informaciju o tipu kao i to da li je primljena poruka pročitana.

    Outbox sadrži poruke koje treba poslati. Razlog zadržavanja poruke na ovom mestu može da bude slab signal ili zauzeće mreže, ali se time ne morate opterećivati. Nakon uspešnog otpremanja poruke, ona će biti iskopirana u Sent Messages (pogledajte Settings). Tu su i neizbežni Deleted Items i Drafts koji služe za čuvanje obrisanih i nedovršenih poruka. Pomenimo i kataloge Own Messages i PC; namena im je slična, s tim da je prvi ograničen na sadržaj memorije SIM kartice. U njima možete da sačuvate poruke za kasniju upotrebu.

    Program PC Calendar iz verzije 2.0 sada je ugrađen u glavni program. Ako koristite telefon za podsećanje na bliske događaje, bićete veoma zadovoljni - više nećete morati da startujete dve aplikacije. Čim poželite da unesete neki nov događaj, shvatićete da se ne radi o prostom spajanju dva programa. Čak i ako uzmemo u obzir da je sinhronizacija podataka PC - telefon u prethodnoj verziji bila traljavo napravljena, to ne opravdava potpuno ukidanje ručnog unosa podataka u rokovnik! Sada je, valjda kao veliko dostignuće, napravljena sinhronizacija podataka iz pravih rokovnika, poput Microsof Outlook 97/98 i Schedule+ (7.5, 7.0 i 7.0a). Oni koji ne žele da koriste ove pakete mogu zaboraviti na Calendar. Ostali će uživati.

I Nokia čita "PC"

    Sve zamerke upućene Data Suite 2.0 su ispravljene. Kao prvo, moguće je telefonirati direktno iz programa, čemu je posvećen Dialer: možete odgovoriti na dolazeći poziv, izabrati broj iz adresara ili ga unete, a program će vam prikazati detalje koje ima u bazi o sagovorniku. Ako vaš operater podržava poziv na čekanju i konferencijusku vezu, lako možete kontrolisati s kim želite da pričate i koje od aktivnih razgovora želite da uključite u konferenciju, prekinete itd.

    Preko računara sada možete podešavati pripadnost grupama, profile i ostale lepe stvari koje ima Nokia 61xx. Ova podešavanja kriju se iza ikone Profiles, u glavnoj aplikaciji; preglednija su i jednostavnija za upotrebu od odgovarajućih opcija telefona - odavno je rečeno da je broj opcija koje Nokia pruža toliko veliki da im nije uvek lako pristupiti korišćenjem malog ekrana telefona. Kod korisničkih grupa, osim tona, možete izmeniti i sliku kojom se grupe identifikuju.

    Treba pomenuti i posebnu aplikaciju kojom se može napraviti kompletna kopija memorije telefona i SIM kartice u cilju backup-a. Progam se zove PC Restore, a backup opcije uključuju opšta podešavanja, grupe, profile i oba adresara (phone & sim). Ovo je vrlo dobar i koristan program - pruža mnogo, a jednostavno se koristi.

    Pomenimo i poseban program DB Converter, čija je namena povećavanje skupa programa i datoteka iz kojih se može preuzeti adresar. Istini za volju, ne znam zašto ovaj program ne predstavlja stavku (ili nekoliko stavki) ispod Contact / Import and Export menija. Ionako mu je namena konvertovanje raznih formata ulaznih datoteka u prepoznatljiv format kojim se može baratati iz Data Suite 3.0...

Za šminkere

    Iako su preostale dve aplikacije namenjene manje bitnim podešavanjima, one će obeležiti vaš prvi susret sa kablom i DS3. Promenom pesmice i grafika razlikovaćete se od drugih vlasnika 6110 telefona, ali će vam ova igračka, kao i svaka druga, verovatno ubrzo dosaditi. PC Composer se nije mnogo promenio; na prvi pogled primetite samo da je oznaka verzija 1.0 pretvorena u 2.0. Ovaj program treba da vam omogući pisanje i promenu melodija, konvertovanje iz nekih PC formata i postavljanje melodije u telefon. Za ugodan rad potrebna je zvučna kartica za PC.

    Kada su u pitanju dodatne melodije Nokia se nije baš pretrgla - ostavila je samo jedan prazan slot, a taj slot je najbolje ostaviti praznim. Slučajno sam otkrio da tako rešavam problem o kome projektanti telefona nisu vodili računa: ponekad mi zatreba mogućnost da me određen skup ljudi ne uznemirava telefonom (ipak, mobilni telefon je lična stvar). Selektivnim uključivanjem grupa samo birate koji brojevi telefona imaju pristup, što ne znači da će i neko poželjan, ko nije u adresaru, moći da me nađe. Recept je jednostavan i verovatno se bazira na propustu projektanata. Da ne objašnjavam previše: ako je za zvono izabran prazan slot (personal) jasno je da telefon neće zvoniti. Iskoristite to i Caller Groups za kontrolu ko vam može dosađivati a ko ne.

    Druga igračka iz ovog paketa je PC Graphics - do sada su se za promenu sličica mogli koristiti samo programi drugih autora. Nokia je sada odlučila da se potpiše i na jednu ovakvu aplikaciju što je dobro, ali su mogućnosti skromnije nego kod programa koje možete naći na Internetu, kao shareware ili čak freeware (preporučujem Nokia Logo Express i Nokia LogoManager). Reč "skromno" treba shvatiti u bukvalnom smislu: PC Graphics nema nikakve mogućnosti obrade slike, bez obzira što je ona crno-bela i malih dimenzija! Ne možete je čak ni okrenuti oko neke ose, a o invertovaju i nekim komplikovanijim potezima ne treba čak ni razmišljati. Kada bi postojale barem standardne operacije (Cut, Copy i Paste), PC Graphics bi imao veću upotrebnu vrednost, ovako ostaje da se nadamo da će sledeća biti mnogo bogatija i da će obuhvatiti i obradu uvodnog (Start Up) ekrana.

Na Internetu

    Data Suite 3.0 radi na svim PC platforamama sa Windows 9x ili NT (Service Pack 3 ili noviji) operativnim sistemima. Prema našim iskustvima, Data Suite 3.0 lepo radi i na Windows 2000 Profesional (RC2). Pisan je samo za 6110 i 5110 modele, a za vezu PC-ja i telefona potreban kabl o kome je više reči bilo u jednom od prethodnih brojeva (za detalje pogledajte www.zdravke.co.yu ili pozovite 064/1135758). Pošto se prilikom instalacije ovog paketa, baš kao i kod prethodne verzije, instalira i softverski modem, možete koristiti sve (ili skoro sve) postojeće aplikacije za rad sa modemom. Veza neće biti brža od 14.400 (v42bis) ali će raditi. Za slanje faksova možete koristiti i neke od postojećih faks programa poput WinFax PRO (za fax je maksimalna brzina 9600, klase 1, 2, 2.0, ECM). Dodatne informacije o Data Suite 3.0 naći ćete na www.nokia.com/phones/datasuite/30/ i www.forum.nokia.com/products/datasuite/ds30/ds30info.html.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa