H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #53 - Februar 2000

Preko 2 Mpiksela

   Digitalni foto-aparati za široko tržište prešli su granicu od 2 megapiksela. Olympus C-2000Z je među prvima ponudio rezoluciju 1600*1200 tačaka, praćenu raznim zanimljivim mogućnostima...
Dejan Ristanović

Pogledajte fotografije snimljene ovom kamerom i uzgred upoznajte saradnike časopisa "PC" u neformalnoj atmosferi".

    Foto-aparat sa filmom uskoro će se pridružiti časovnicima koji se navijaju i telefonima sa brojčanikom... u muzeju. Prvi digitalni foto-aparati razumnih cena bili su tek igračke za Web, a danas se digitalna i analogna tehnika uspešno takmiče - rezolucija "jeftinih" CCD-ova i dalje nije dovoljna da slikate nešto što će se protezati preko naslovne luksuznog časopisa, ali kada se radi o fotografijama umerenih dimenzija... Privlačno je rezultat dobiti odmah, bez trošenja vremena na foto-postupak i skeniranje slajda, bez kupovine repro-materijala i uz kvalitet koji zadovoljava čak i stroge kriterijume. Kada se radi o hobističkim primenama i porodičnim fotografijama, digitalni foto-aparat je osvojio korisnike onoga trenutka kada je memorija postala dovoljna za tridesetak snimaka visokog kvaliteta.

Retro dizajn, a performanse...

    Olympus spada u firme zaslužne za uspeh digitalnih foto-aparata, pa sa zadovoljstvom testiramo njihov model C-2000Z, koji je u poslednjem kvartalu 1999. napravio pravi bum na tržištu. U pitanju je kamera čiji CCD obezbeđuje rezoluciju od 1600*1200 tačaka u 16 M boja, dok po tradiciji kvalitetna Olympus Telephoto optika obezbeđuje 3x optički zoom, uz mogućnost softverskog zumiranja 1.25x, 1.6x ili 2.5x - tako ukupno zumiranje može dostići 7.5x.

    C-2000Z ne liči na proizvod vrhunske tehnologije - kamera podseća na neki stari i jeftini foto-aparat. Pažljiviji pregled pokazaće da je prisutno sve što biste mogli da poželite: objektiv koji se automatski izvlači, blic, optičko tražilo, kolor TFT ekran dijagonale 1.8" (4.5 cm), kontrolni LCD displej, potrebne komandne tastere uključujući i jog-dial, pa čak i detektor za komunikaciju sa daljinskim upravljačem. Da, više nećete morati da trčite na ciljnu poziciju pošto "navijete auto-knips" - mirno ćete odšetati i aktivirati foto-aparat pritiskom na taster infra-crvenog daljinskog upravljača koji je uračunat u cenu kamere.

    Važna karakteristika Olympus-ovih foto-aparata je mogućnost podešavanja: možete izabrati automatski mod i slikati bez ikakvog razmišljanja, ali ako se razumete u fotografiju, na raspolaganju vam je alat koji će učiniti slike još boljim. Možete podešavati ekspoziciju, otvor blende, način fokusiranja "cilja", stepen osetljivosti "filma" (100, 200 ili 300 asa) i white balance. Osim toga, opredelićete se za veću ili manju rezoluciju (640*480, 1024*768 ili 1600*1200) i izabrati neku od varijanti JPEG kompresija ili TIFF, u kom slučaju se fotografije uopšte ne sažimaju, ali zauzimaju više memorije.

    Uz kameru dobijate SmartMedia karticu od 8 MB koja može da primi 15-16 fotografija u punoj rezoluciji uz standardnu kompresiju koja neće naškoditi kvalitetu ili čak 122 slike u VGA rezoluciji. Ima smisla da dokupite još jedan SmartMedia "film" od 16 ili 32 MB - u drugom slučaju moći ćete da memorišete 64 fotografije u punoj rezoluciji uz standardnu kompresiju ili 32 fotografije uz minimalnu kompresiju. Nema, naravno, prepreke da na odmor ponesete nekoliko "digitalnih filmova" koje ćete menjati kada se popune.

Veza sa PC-jem

    Ma koliko SmartMedia kartica koristili i ma koliko gledali slike na malom i zaista izvanrednom ekranu kamere, najzad će doći trenutak za prebacivanje na PC. U osnovnu cenu je uračunat serijski kabl (šteta što nema USB porta) i Camedia softver, ali uz malu doplatu dobijate nešto mnogo bolje i brže - FlashPath Floppy Disk Adapter. U pitanju je uređaj koji liči na disketu od 3.5" i koristi dve "dugmetaste" baterije. U prorez ubacite SmartMedia karticu koju izvadite iz foto-aparata, pa sve zajedno stavite u flopi drajv vašeg PC-ja. Windows "vidi" taj uređaj kao (ne)običnu disketu od 8, 16 ili 32 MB, pa koristeći uobičajene drag and drop mehanizme prevlačite fotografije u neki od direktorijuma da biste ih pogledali iz programa ACDSee ili obradili u Photoshop-u. Prenos je dvosmeran - na računaru možete obrisati fotografije ili čak upisati proizvoljan fajl na SmartMedia karticu i tako ga preneti na drugi kompjuter. Komunikacija je prilično brza, pa se sadržaj "filma" sa tridesetak fotografija prekopira na disk za jedva deset minuta, čak i pod uslovom da za to vreme radite nešto drugo. Izuzetno dobro zamišljen koncept!

    Nakon priličnog broja "ispucanih filmova", veoma smo zadovoljni mogućnostima kamere i kvalitetom dobijenih fotografija. Ako je objekat koji se slika blizu, dobija se neverovatno precizan snimak na kome se uočavaju čak i najsitniji detalji, što dolazi do posebnog izražaja u takozvanom makro modu, u kome se fotografišu objekti udaljeni 20 do 80 centimetara od objektiva. Panoramski snimci su takođe izvanredni, sa kvalitetnim bojama i velikom dubinskom oštrinom - sa www.pcpress.co.yu možete da preuzmete nekoliko primera kako biste sagledali mogućnosti kamere i razumeli zašto je nedavno u renomiranom časopisu PC Magazine dobila najviše priznanje u višoj kategoriji.

    Blic je neverovatan: obezbeđuje fotografisanje u veoma slabo osvetljenim prostorijama i "dobacuje" preko 4 metra. Drugo prijatno iznenađenje priredile su nam baterije - četiri NiMh akumulatora koja dobijate u paketu omogućavaju da (zavisno od radnih uslova) napravite čak 200 snimaka, posle čega sledi punjenje (takođe priloženim) eksternim punjačem. Nezgodno je što kamera nema dodatnu bateriju koja bi čuvala internu memoriju - ako punjenje potraje duže od sat, sva podešavanja (pa čak i vreme) biće "zaboravljena" (naravno, fotografije na SmartMedia kartici su bezbedne). To u praksi znači da ćete morati da nabavite dva seta baterija, pa da jedne koristite dok se druge pune.

    Softver C-2000Z nudi i druge zanimljive mogućnosti, recimo mogućnost da automatski napravite proizvoljan broj fotografija u intervalima od po pola sekunde (u bilo kojoj rezoluciji), panorama mod pogodan za aplikacije iz domena virtuelne realnosti i povezivanje sa video rekorderom kako biste fotografije gledali na TV ekranu ili koristili C-2000Z kao izvor "pokretne slike". Jedina mana kamere je cena - osnovni model u Americi košta oko 950 dolara, ali će ako dodate još jednu SmartMedia karticu i FlashPath flopi adapter cena stići do 1200 ili 1300 dolara. Ako vam to ne izgleda preskupo, dobićete foto-aparat koji garantuje ne samo lepe uspomene sa sledećeg odmora, već i profesionalnu primenu.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa