H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #53 - Februar 2000

ISDN ili ubrzanje brzine

   Najveći problem Interneta je brzina prenosa podataka. ISDN tehnologija pomaže, kako u prenosu tako i u osećaju da ste stalno priključeni na Mrežu. Samo treba da izaberete pravi terminal adapter...
Branko Nikitović

    Časopis "PC" je nekoliko puta pisao o ISDN-u i njegovoj primeni, a tokom protekle godine mnoge firme su se odlučile za instalaciju ISDN priključka i sada tragaju za odgovarajućom pratećom opremom. Terminal adapteri koje smo predstavili u "PC #37" i "PC #39" i dalje su aktuelni, ali se pojavljuju i novi uređaji, koji se bolje uklapaju u moderne PC konfiguracije. Ovoga meseca na test je stiglo pet uređaja namenjenih različitim ciljnim grupama. Testiranje i merenje je obavljeno na više računara, priključenjem na SezamPro svakodnevno u toku mesec dana rada, uz asistenciju programa Net.Medic 1.2 koji prikazuje realnu brzinu prenosa podataka.

Compus

    Kartica stiže sa Dalekog Istoka, a proizvodi je firma kod nas poznatija kao HK Robotics. U kutiji ćete, osim kartice, naći i nekoliko listova "sklepanog" uputstva, ISDN kabl i disketu sa drajverom. Ni traga od pomoćnih aplikacija, pa čak ni Web strane za dodatno informisanje. Sva ta "pojednostavljenja" su očigledna posledica cene od svega 100 DEM, što je za ovu vrstu uređjaja veoma povoljno. Doduše, u pitanju je ISA kartica koja neće odgovarati vlasnicima modernijih matičnih ploča koje imaju samo jedan ili dva ISA slota.

    Instalacija nije išla glatko: računar je karticu prepoznao kao Siemens HSCX TE - S0 Reference Board 1.0 i instalirao potrebne drajvere za evropski DSS1 - S standard, ali kartica nije radila uz zloslutnu poruku Can't open port. Problem je predstavljao zauzeti IRQ 10, što je po rečima mog urednika "mnogo nezgodan interapt". Pošto ni na kartici ni u drajveru nema mogućnosti izbora IRQ linije (niti bilo čega drugog), u BIOS-u ga je trebalo rezervisati, što je rešilo problem. Još jedan nedostatak je što nema načina da reinstalirate ili deinstalirate drajver - Windows ima problema sa shut down-om, a ako zbog toga "pukne", smeška vam se reinstalacija kompletnog operativnog sistema.

    U upotrebi nije bilo problema, ali je prenos podataka bio moguć samo jednim kanalom (64 kbps), uz stabilnu brzinu. Iako je AcoISDN port koji se instalira kompatibilan sa CAPI 2.0 specifikacijom, nije bilo moguće primiti faks, a pošiljalac je dobijao poruku da je prenos obavljen kako treba, što svakako nije dobro. No, kartica je jeftina...

Elsa MicroLink ISDN PCI

    Elsa je poznata po proizvodima koji možda ne spadaju u najjeftinije, ali nude mnogo. Tako je i sa serijom ISDN adaptera koji su se našli na našem testu - cena od 190 DEM za PCI varijantu ipak ne zvuči nedostižno. Važan plus Elsa uređaja je garancija od pet godina, koju obezbeđuje ovdašnji zastupnik.

    Pored kartice, u kutiji smo pronašli gomilu reklamnog materijala, atraktivno štampano uputstvo, ISDN kabl (List će napraviti kabl dužine koja vam je potreban), koristan materijal sa izlistanim standardima i konektorima, nalepnicu sa serijskim brojevima za priložene programe (RVS-COM i LapLink Pro) i CD sa drajverom i ostalim programima koji se automatski pokreće, pa nema nikakvih problema sa instalacijom. Slikovito uputstvo opisuje postupak instalacije za najpopularnije operativne sisteme (među kojima su NT i Linux), ali nam je bilo od slabe koristi jer ne pisano na nemačkom. Srećom, na priloženom CD-u je uputstvo na nekoliko drugih jezika. Instalacija je prošla brzo i lako - umetnuli smo karticu u PCI slot, Windows ju je pronašao, zatražio CD i restartovao računar. Na kartici su dve svetleće diode koje će pomoći u dijagnostici ako nešto krene naopako. Instalirati će se i CAPI 2.0 drajveri, potrebni za korišćenje podržanih mogućnosti kartice (ranija verzija 1.1 nije podržavala faks).

    Ostaje da (ako želite) instalirate i program RVS-COM, koji sve funkcije objedinjuje na jednom mestu. Konfigurisanje programa je povereno čarobnjaku koji sve parametre vezane za pojedine zemlje dobro objašnjava. ISDN adapter ćete lako koristiti kao centar računarske komunikacije: prenos datoteka, prijem i slanje faksova (uključujući mašine grupe 4) telefoniranje skromnog kvaliteta (uz Sound Blaster), prijem poruka (sekretarica), podršku za više telefonskih brojeva... Među drajverima za štampače pojavljuje se RVS Fax, koji je jasan sam po sebi. Za potpunu kontrolu koristi se Command Center, koji smešta ikonu u systray.

    U radu nije bilo problema, a mogućnost zadavanja MSN-ova sa kojih se biraju dolazni pozivi obezbeđuje efikasnu primenu posebnog broja za faks, što će vašoj firmi možda podići ugled kod klijenata. Dial-Up veze se usmeravaju na ELSA ISDN WAN Line 1 ili 2, pa se brzine prenosa od 64 i 128 kbps postižu i održavaju bez teškoća. Kratko rečeno, sve radi kao što se i očekuje - uživajte u brzom otvaranju Web strana i velikom cps-u pri prenosu fajlova.

Elsa MicroLink ISDN USB

    Sve što smo rekli za prethodnu PCI varijantu važi i za USB karticu. USB ipak donosi i neke prednosti: instalacija je jednostavnija jer se ne mora otvarati kućiše, nije zauzet PCI slot i nema problema sa IRQ linijama. Ovaj terminal adapter je izuzetno pogodan za korisnike stonog i prenosnog računara, jer ga lako mogu priključiti na bilo koji, bez restarta sistema.

    MicroLink ISDN USB se napaja preko USB kabla pa nema potrebe za dodatnim ispravljačem. Na prednjoj strani su tri svetleće diode koje signaliziraju da je uređaj u vezi sa računarom, da je neki od kanala u upotrebi (preko ISDN porta se može pratiti status oba kanala) i da li ste na vezi. Nažalost, ove prednosti imaju i svoju cenu - 240 DEM.

Elsa TanGo 2000

    TanGo 2000 je namenjen specifičnijoj upotrebi, pa je i cena više - 380 DEM. U pitanju je eksterni uređaj malih dimenzija, sa dva analogna porta na koje možete priključiti klasične telefonske uređaje; namenjen je, dakle, pre svega korisnicima mrežnih završetaka koji imaju samo digitalne izlaze, mada se može koristiti i kao "produžetak" obične telefonske veze u drugu prostoriju. Priključuje se na serijski (RS-232) port, što mu ograničava brzinu na 115 kbps pri radu sa oba kanala - dakle, gubite desetak procenata mogućnosti. Na kućištu se jasno primećuje prekidač i port za napajanje, primenom odgovarajućeg adaptera koji se dobija u paketu.

    Na prednjoj strani su svetleće diode koje prikazuju status digitalnih kanala i analognih portova, kao i tok prenosa podataka. Pored podebljih priručnika, u kutiji su svi potrebni kablovi (uključujući i dva adaptera kojima na jedan analogni port priključujete dva telefona), disketa sa drajverima i CD sa dodatnim aplikacijama. Među njima je i Elsa ZOC, poznati ZOC terminal program. U uputstvu ćete naći i detaljna objašnjenja za kontrolu uređaja, kao i o samom ISDN-u i njegovim mogućnostima. Instalacija i upotreba teče glatko, kao i sa ostalim adapterima.

UCOM Nordic ISDN

    Ovaj ne baš mali adapter klasičnog dizajna takođe nije jeftin - 250 DEM. Priključenje i instalacija su "pravolinijski" i protiču bez problema, uz korišćenje informativnog priručnika. Na prednjoj strani je šest sijaličica koje vas obaveštavaju o statusu adaptera i linije, a brzina prenosa je stabilna i na 64 i na 128 kbps. Pored drajvera, u paketu stiže kontrolni softver i program RVS Lite, koji obezbeđuje "sve u jednom": prenos podataka, telefonsku sekretaricu (kojoj se može zadati period aktivnosti), slanje i primanje faksova...

    Adapter ima priključke za mikrofon i slušalice ili zvučnike, čime omogućava jednostavno telefoniranje i predstavlja zamenu za spikerfon; kvalitet razgovora je izuzetan. Priložen je vrlo lep program ISDN Phone sa obimnim imenikom u koji možete smestiti komentare pa čak i fotografiju sagovornika. Kao i na mobilnim telefonima, može se definisati zvono (WAV fajl) koje zavisi od broja sa kog ste pozvani. Postoji i mogućnost automatskog vođenja dnevnika obavljenih razgovora, kao i praćenja svih ili samo nekih MSN brojeva.

Šta izabrati?

    Odgovor na ovo pitanje, kao i obično, zavisi od uslova u kojima ćete koristiti terminal adapter. Ako želite samo da pristupate Internetu i da pritom prođete što jeftinije, a ISA slot vam ne predstavlja prepreku, kupite Compus. Uz dugu garanciju, pouzdanost proizvođača, svestrane funkcije, kvalitetne drajvere i vrlo dobru podršku, našu preporuku glatko dobija gotovo duplo skuplji Elsa MicroLink PCI. Ako "gledate u budućnost", a uz to pazite i na estetsku stranu vašeg sistema, pravi izbor je MicroLink USB koji je i nama prirastao za srce; opasan konkurent mu je UCOM, koji donosi i kvalitetno telefoniranje. TanGo 2000 je zgodan za SOHO namene, mada u tim uslovima treba razmisliti i o ISDN ruteru.

HK Robotics: Computer Dream, Đorđa Jovanovića 9, Beograd, 011/3226-303
Elza: List Computers, Balkanska 30/I, Beograd, 011/306-5560
UCOM Nordic: PC Centar, Durmitorska 16, Beograd, 011/3619-243


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa