H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #51 - Decembar 1999

Kopiranje i štampanje

   Kompanija Sharp je izabrala originalan nastup na tržištu multifunkcionalnih mašina: pretvorili su profesionalnu digitalnu kopir mašinu u laserski štampač, zadržavajući i njenu osnovnu funkcionalnost. Tako su nastali modeli AL-840 i AR-181.
Milan Četić

    Multifunkcionalne mašine su često nastale od faks uređaja - uz osnovne funkcije (slanje i prijem faksova, te kopiranje) one imaju još i mogućnost skeniranja i štampanja. Praksa je pokazala da je kancelariji (osim štampanja) i dalje najvažnije kopiranje. Slanje i prijem faksova se lako obavlja pomoću faks modema, dok se potreba za skeniranjem nešto ređe ukazuje. Kvalitetne kopir mašine (čak i u formatu A4) su često skuplje od laserskih štampača niže ili srednje klase, pa se manje firme lišavaju tog potrebnog uređaja. Zato je rešenje koje je primenila poznata japanska kompanija Sharp mudro osmišljeno. Osnova je digitalna fotokopir mašina, sa klasičnim (ravnim) skenerom. Suštinska razlika u odnosu na "obične kopirke" je u onom "digitalna": skener je sličan klasičnim crno-belim fletbed skenerima, dok je štamparski deo zapravo klasičan laserski printer. Prilikom kopiranja skenirana slika se sprema u bafer, a zatim je procesor u MF mašini obrađuje (rasterizuje) i šalje štampaču.

    Takva kombinacija omogućava jednostavno slanje podataka štampaču i iz kompjutera, preko paralelnog porta. Nedostatak funkcija skeniranja i slanja faksova Sharp-ovi modeli nadoknađuju vrlo ozbiljnim pristupom kopiranju. Kontrole na panelu u potpunosti odgovaraju onima na "pravim" kopir mašinama drugih proizvođača i jednako su logične i jednostavne za upotrebu.

AL-840

    Ova MF mašina radi na papirima A4 formata ili Legal formata (216*356 mm), što važi i za originale prilikom kopiranja - na staklo skenera mogu da se stave i listovi Legal formata. Iako izgleda kao i sve druge male kopir mašine, AL-840 je tehnička rešenja pozajmio od lasera iz ekonomske klase. Papir se ulaže sa zadnje stranje, u otvor kapaciteta 150 listova koji podseća na Brother-ove lasere. Papir izlazi sa prednje strane, na nosač koji se može uvući dok štampač ne radi, slično Canon i Lexmark ink-jet-ovima. Interesantno je postojanje dva paralelna porta, što znači da se štampač može povezati sa dva kompjutera u kancelariji.

    Brzina štampe je osam strana u minuti, a izmerena vrednost brzine je jednaka nominalnoj. Naravno, grafika i fotografije se štampaju sporije, u zavisnosti od količine podataka koju treba preneti. I brzina kopiranja je (realnih i nominalnih) 8 s/m. Jednake nominalne i realne brzine su posledica Sharp-ovog renomea na tržištu kopir mašina: tamo razmišljanja tipa "punu brzinu postiže kod štampe teksta, a kod slika je usporenje od 50%" ne dolaze u obzir. Jedino primećeno odstupanje odnosi se na nešto sporiju štampu prve strane, kao posledica zagrevanja fjuzera. Kvalitet štampe je odličan kada se radi o tekstu i korektan kada su u pitanju slike. Kvalitet kopiranih fotografija je osrednji, ali se tekstualni dokumenti i dalje kopiraju u visokom kvalitetu. Štampač radi u 600 dpi rezoluciji, a najveća prepreka kvalitetnoj štampi fotografija i grafike jeste neravnomerno pokrivanje površina.

    Kao i kod većine kopir mašina, toner se menja odvojeno od fotoosetljivog valjka. Zato je cena eksploatacije prilično niska - kertridž sa tonerom dovoljnim da se odštampa 3000 strana košta 120 DEM, a valjak koji traje 20 hiljada strana samo 150 DEM. Zamenu može da obavi sam korisnik, kome nije potrebna neka posebna spretnost. I kontrolni panel je konstruisan tako da njim mogu rukovati potpuni početnici: postoje tasteri za određivanje uvećanja i umanjenja (od 50 do 200%), određivanje broja kopija (do 50) i kontrasta kopiranja. Iste mogućnosti podešavanja ima i GDI drajver za štampač.

    AL-840 je vrlo uspela kombinacija fotokopir mašine i štampača. Odlična je upravo za ono što prosečnoj manjoj i srednjoj kancelariji najviše treba, a to je štampa i kopiranje tekstualnih dokumenata, uz nešto grafike i fotografija. Jedina zamerka je malo "oštrija" cena od 1650 DEM u dinarskoj protivvrednosti. Ipak, radi se o proizvodu bez prave konkurencije na našem tržištu.

AR-181

    Za razliku od AL-840, AR 161 može da se kupi kao digitalna fotokopir mašina, a u multifunkcijski aparat se pretvara dodavanjem kartice koja omogućava štampanje. AR 161 je profesionalna kopir mašina koja se može intenzivno koristiti. Format je A3, a deo uređaja je "punokrvni" A3 skener, postavljen kao "krov" iznad štampača. Papiri izlaze u prostor između štampača i skenera; kapacitet izlaznog prostora je 100 strana.

    Može se dodati jednostruka ili dvostruka ulazna kaseta za papir; pojedinačna kaseta ima kapacitet 250 listova. U proširenu mašinu se, dakle, može staviti 750 listova papira plus 100 koji staju u multifuinkcionalnu fioku sa bočne strane, koja služi za umetanje koverata, folija i drugih medija. Tu je i obavezni ADF (Automatic Document Feder) koji se montira umesto pokloca skenera i prima do 30 listova. U prostor gde izlazi papir može da se doda Job Separator Tray Kit, koji omogućava da se odvoje listovi iz upravo odštampanog dokumenta i onog koji se trenutno štampa.

    Kontrolni panel koji se koristi za kopiranje je prilično ispunjen tasterima i LED indikatorima. To su uobičajene komande za ovu klasu A3 kopir mašina, podeljeni u nekoliko grupa: tasteri i indikatori za podešavanje uvećanja i smanjenja prilikom kopiranja (od 50-200% u koracima od 1%) sa unapred definisanim vrednostima za smanjenje i uvećanje (A4 na A3, A3 na A5 na A4, B4 na A4 i slično); numerička tastatura za određivanje broja kopija i slanje faksova (koristi se nakon ugradnje odgovarajućeg dodatka); grupa za podešavanje kontrasta i moda skeniranja (dokument / fotografija / automatski); tasteri za izbor ulazne kasete te grupa tastera i LED dioda specijalne namene - kopiranje knjiga i svezaka, kopiranje negativa, promena odnosa x i z ose prilikom zumiranja i za kopiranje dve ili četiri strane na jednu (koristi se uz ADF).

    Deklarisana brzina štampanja i kopiranja je 16 strana u minuti. Kao i kod AL-840, radi se o vrednostima koje se postižu u svakodnevnom radu. Rezolucija je 600 tačaka po inču (skener radi u rezoluciji 400 dpi), a postoji i Smoothing tehnologija za poboljšanje rezolucije (daje efekat sličan 1200 dpi). Kvalitet štampe teksta je odličan, dok kod fotografija postoji primetno poboljšanje u odnosu na AL-840 - rezultat zaslužuje ocenu "vrlo dobar". Margine kod štampe su vrlo male - oko 4.3 mm sa svake strane, što je uobičajeno za kopir mašine.

    Drajver koristi PCL6 emulaciju, ali postoji i PS2 verzija, koja se koristi ako se u AR-161 ugradi PostScript modul. Osim paralelnog porta, AR-161 može da se poveže i u mrežu, ako se dokupi mrežni adapter, a osnovna memorija od 8 MB se može proširiti na 136 MB, uz korišćenje standardnih 168-pinskih DIMM EDO modula. U oba slučaja, moguća je štampa handout-a (više strana na jednoj) i Fit to Page mod, posebno zgodan kada treba dokumente u Letter formatu odštampati na A4 listovima. PostScript drajver ima dodatnu Advanced stranicu na kojoj postoje opcije karakteristične za PostScript štampače - zumiranje od 50-200%, štampa negativa i lika u ogledalu te podešavanje broja linijature i ugla rastera.

    Kao i sve ozbiljne kopir mašine, AR-161 koristi veoma jeftin toner. Kaseta sa tonerom kapaciteta 15 hiljada strana košta samo 230 DEM, ali je moguće i nekoliko dopunjavanja tonerom, u kom slučaju punjenje košta svega 120 DEM. Fotoosetljivi valjak se menja odvojeno i projektovan je da odštampa do 30 hiljada A4 strana (A3 format se računa kao dva A4). Menja se zajedno sa kasetom u koju je smešten, ali je moguća i zamena samog valjka, uz znatnu uštedu. Mehanizam štampača je vrlo robustan, lako mu se pristupa i pogodan je za održavanje.

    Cena AR-161, uz sve njegove mogućnosti, nije previsoka - oko 4000 DEM u dinarskoj protivvrednosti; laserski A3 štampači drugih proizvođača često koštaju više od ovog. Uz izuzetno nisku cenu eksploatacije i mogućnost vezivanja u mrežu, ova mašina može da zadovolji sve potrebe za štampom i kopiranjem male i srednje firme.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa