K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #51 - Decembar 1999

Deca i Internet

   Za snalaženje u nepreglednim prostranstvima Mreže deci je često potrebna pomoć odraslih. Potražili smo stranice na kojima se, uz igru i razonodu, ponešto moe i naučiti...
Brankica Rakić

    Deca rano počinju da se interesuju za kućni računar, pa je potrebno da svog malog princa ili princezu na najbolji način uputite u način funkcionisanja kompjutera - dobra osnova se kasnije lako nadgrađuje. Na sajtu Super Kids (Educational Software Review - www.superkids.com) naći ćete dosta korisnih tekstova koji će roditeljima i nastavnicima pomoći da deci jednostavno objasne mnoge kompjuterske nedoumice. Roditelji najpre treba shvate i usvoje sistem dečjeg razmišljanja, pa Super Kids sakuplja zanimljive studije. Vredi posetiti i britanski sajt The Internet (A parents guide) na adresi www.nchafc.org.uk/internet/guide.

    Britanska asocijacija NCH Action For Children napravila je opsežnu studiju, pa se na sajtu nalazi sve što roditelji treba da znaju o deci i Internetu, pravilima ponašanja, izbegavanju neprimerenih sajtova... naravno, u zavisnosti od uzrasta deteta. Posebno treba obratiti pažnju na nekoliko "kućnih pravila" na koja treba uputiti decu pre nego što se upuste u Internet avanturu.

Nauka, nauka, e pa šta je...

    Interesovanje deteta za nauku možete podstaći ako ga uputite na The Science Pages, www.kidsvista.com/Sciences/. Na zanimljiv način opisani su osnovni pojmovi iz biologije, astronomije, hemije, računarstva, fizike, matematike, meteorologije... Ovaj sajt namenjen je deci starijeg uzrasta.

    Matematika je oduvek bila oblast koja je kod dece izazivala divljenje ili strah. Naravno da je ovakvom pristupu doprineo pre svega način na koji su decu upoznavali sa ovom naukom. Da se ne bi dogodilo da matematika postane bauk, pokušajte sa matematikom na Internetu. Počnite sa sajtom Print and Learn (www.brobstsystems.com/kids/) ili sa adresom www.mathsphere.com/intro/. Sadržaji ovih sajtova namenjeni su najmlađem uzrastu - kada se savladaju osnove, i dalje će postojati nedoumice koje se mogu razrešiti posetom sajta forum.swarthmore.edu/dr.math/dr-math.html sa inventivnim nazivom Ask Dr. Math.

    Matematiku je na zanimljiv način predstavila i nacionalna laboratorija Los Alamos - Mega Mathematics se nalazi na adresi www.c3.lanl.gov/mega-math. Internet nudi, pored već poznatih komercijalnih lokacija za download-ovanje softvera, specijalizovane sajtove na kojima možete pronaći dosta korisnih i zanimljivih programa za učenje ili vežbanje matematike, u zavisnosti od uzrasta deteta. Demo verzije vežbi iz matematike pogledajte na adresi www.sssoftware.com.

    Pošto sve na početku treba da bude igra, krenite od sajta Kid's Space (www.kids-space.org) koji je namenjen deci predškolskog uzrasta i njihovom upoznavanju sa bojama. Deca vole da crtaju, pa možete krenuti sa crtanjem na Internetu i preko sajta na adresi www.crayola.com odnosno www.crayola.com/coloring/numbers.html. Internet nudi obilje sadržaja vezanih za crtanje, pa su bojanice na razne teme (slova, brojevi, voće, životinje, biljke...) prisutne na mnogim sajtovima. Pored Crayola sajta, po kvalitetu crteža koji su pripremljeni da se odštampaju pa potom oboje izdvaja se www.pbs.org/kids/sesame.html, a on-line bojenje omogućava PBS Kids! Fun &Games (www.pbs.org/kids/fungames/coloring/).

    Na adresi www.pbs.org/kids/sesame srešćete junake poznate serije Sesame Street, pa uz njihovu deca predškolskog i školskog uzrasta mogu da nauče prepoznavanje brojeva, slova, boja i linija. Zanimljivo je naći se na sajtu KidZone (LD On Line) gde deca takođe mogu da uče kroz igru - posetite www.ldonline.org/kidzone/kidzone.html. Veliku dečju umetničku galeriju www.naturalchild.com/gallery takođe ne bi trebalo zaobići.

Virtuelni časovi klavira

    Internet je i na polju muzike pun iznenađenja, pa ako dete pokazuje interesovanje za pevanje ili sviranje, treba ga "testirati"da na virtuelnom instrumentu sajta On Air Concert (www.kids-space.org/air/air.html ili www.kids-space.org/air/instruments.html). Dok se roditelji premišljaju da li je klavir baš neophodan komad nameštaja u njihovoj kući, deci predlažem da posete Music Magic Online Piano Tutor na adresi library.advanced.org/15060/data/lessons ili The Art Department (www.artdsm.com/piano odnosno www.artdsm.com/piano/1.html), gde ih očekuju korisne smernice koje im mogu pomoći da nauče note i upoznaju klavir u formi početnog, srednjeg i naprednog kursa.

    Dečiji muzički Web vodič (Children's Music Web Guide, cmw.cowboy.net/WebG/) takođe je prepun linkova koji upućuju na sajtove gde se deca mogu upoznati sa osnovnim pojmovima o muzici, kompozitorima i srodnim temama. JKD music (www.donet.com/~jkdmusic) je sajt nešto višeg nivoa, namenjen mladim učenicima klavira, nastavnicima i roditeljima (www.donet.com/~jkdmusic/parents.htm). Stranica koja takođe ima šta da ponudi na temu on-line sviranja na klaviru smeštena je u virtuelnoj učionici Surfing the Net with Kids (Piano Lessons), na adresi www.surfnetkids.com/piano.htm. Stranice časopisa Children's Software Revue (prikazi obrazovnih programa za decu) kao i link na Children's Software Finder nalaze se na adresi www.childrenssoftware.com/childrenssoftware/. On-line časopis FamilyFun Magazine obiluje korisnim savetima - krenite sa family.go.com, pa neka vas dalje vodi vaše interesovanje ili potreba.

    Roditeljima ne bi trebalo da promakne Internet stranica Parents Talk (www.parents-talk.com), na kojoj će se susresti sa novim idejama za druženje sa mališanima predškolskog i školskog uzrasta u raznim situacijama, sa akcentom na rođendanskim zabavama - svi znamo da planiranje dečje žurke nije nimalo lak posao! Nije lako ni na pravi način uputiti decu na Internet, koji u nekim svojim segmentima ne bi trebalo da se nađe pred dečijim očima, ali ako se sve na pravi način isplanira - dečija Internet avantura će svakako uspeti.

Explorer za decu

    Kidsafe Explorer je proizvod firme Arlington Technology i jedan je od retkih browser-a koji je, ne samo zbog grafičke prilagođenosti mlađem uzrastu, preporučljiv kao osnovni pretraživač koji ćete odabrati za uvođenje deteta u carstvo Interneta. Ovaj pretraživač dodeljuje roditeljima ulogu nevidljivog nadzornika. Roditelj će, nakon startovanja Kidsafe Explorer-a, aktiviranjem opcije Configure (smeštene pod ikonom u obliku ključa) najpre uneti šifru, a potom će preći u Configure režim. Na ovom mestu možete formirati Kidsafe Explorer Favorites, odnosno dozvoljenu listu sajtova kojima dete može da pristupa. Tu su već prisutne adrese junaka serije Sesame Street, Lego svet, Disneyland, Brittanica, Garfield, Microsoft Encarta, KidsDomain. Explorer se ne može aktivirati niti se može napustiti bez ukucavanja šifre.

    Interfejs ovog pretraživača sastoji iz tri dela. U vrhu ekrana smešten je navigacioni deo, a sa leve strane se nalaze adrese sa Favorites liste u formi teksta i slike - slike su pomoćno sredstvo za decu koja ne znaju da čitaju kako bi lakše prepoznala sajtove omiljenih junaka na Internetu. Kada supervizor dodaje slike novim adresama u Favorites listi, potrebno je da najpre konvertuje sliku u GIF a potom pristupi Configuration ekranu u Kidsafe Explorer-u i pritisne F7 odnosno uveze sliku opcijom File / Browse Image.

    Odrasli ponekad nerado deci "pozajmljuju" svoj kompjuter, jer deca u svojim istraživačkim pohodima pritiskaju i pomeraju šta stignu. Jedna od korisnih opcija Kidsafe Explorer-a je da preko menija Configuration Screen / Options / Advanced Options možete sve programe na vašem kompjuteru učiniti nedostupnim dok je dečji Explorer aktivan, odnosno onemogućiti detetu da pristupi Start dugmetu, taskbar-u ili Alt+Tab prečici. No, i deca su snalažljiva... srećno!


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa