S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #49 - Oktobar 1999

Za kabl više

   Uz pomoć dodatnog kabla i programa, vaš mobilni telefon i kućni računar mogu ne samo da sarađuju već i da promene svet komunikacija...
Miljan Jovanović

    Kao svaki radoznali čovek, oduvek sam se pitao kako još može da se iskoristi konektor na telefonu gde se uključuju slušalice, punjač i set za kola. Mora da postoji barem još jedna vredna funkcija: mobilni telefon je "pametna" sprava koja ima procesor (što danas, ruku na srce, nije velika stvar). Priče da se na taj konektor može povezati specijalan kabl koji uz posebno pisan program ima "natprirodne" mogućnosti nisu bile daleko od istine.

Nije sve u kablu...

    Za skoro sve telefone poslednjih generacija napisan je poseban servisni softver kojim se može videti stanje telefona, pa i otkloniti neki sitniji kvar. Naravno, mene je taj deo problema zanimao samo kao korisnika - ako zađete u serviserske oblasti, svakako treba da posedujete veliko predznanje da ne biste oštetili telefon. Dve osnovne mogućnosti koje treba da pruži veza PC-ja i telefona jeste čuvanje imenika i slanje SMS poruka. Treća mogućnost, povezivanje na Internet, je manje omiljena, kako kod nas tako i u svetu, zbog visoke cene minuta razgovora.


Nokia 6110 sa kablom za povezivanje sa PC računarom

    Skoro svi moderni mobilni telefoni mogu da ispune ova tri zahteva, ali Nokia ima kompletno rešenje, kabl i softver! Nokia spada u prve firme koja su ozbiljno shvatile ove mogućnosti i već dugo u ponudi ima paket DataSuite, čija cena nažalost nije niska. Samsung ima nešto drugačiji, za nas interesantniji pristup. Odgovarajući paket za SGH-600 možete preuzeti sa www.samsung.com, ali se poslovica o plaćanju na novcu i ćupriji vidi po ceni kabla, koji verovatno uključuje i cenu softvera. Samsung-ov EasyGSM se možda ne odlikuje avangardnim dizajnom, ali on donosi nešto više mogućnosti od DataSuite-a. Dopala mi se mogućnost odgovaranja na dolazeći poziv, biranje broja iz adresara i podela adresa u tri grupe - SIM, MS i PC. Jednostavnim kopiranjem iz jedne u drugu grupu možete lako ažurirati sadržaj telefonskog imenika. No, pošto je za ovaj model telefona teško nabaviti kabl, ostavićemo detaljniji opis za neku sledeću priliku.

    Nokia je ostvarila veliku prednost zahvaljujući kvalitetu, jednostavnosti i velikim mogućnostima njenih aparata. Ta prednost se sada ogleda u tome da se o njoj priča svuda i da postoje mnoge Web prezentacije koje su posvećene najpopularnijim modelima, pre svega 5110 i 6110. Tako se može pronaći mnogo raznih šema kablova za vezu PC-ja i modela 6110, uz brojne trikove i savete. Nije, naravno, lako nabaviti konektor i ostale elemente, a i samo sklapanje zahteva određeno iskustvo. Prvi deo problema se može nekako rešiti, ali kada se dođe do sklapanja...

    Na primer, serije 51xx i 61xx (verovatno i 71xx) koriste iste konektore za HeadSet i za DataSuite, što otklanja najveći problem - nabavku konektora. To, nažalost, nije slučaj sa SGH-600 - on na boku ima okrugli konektor za slušalice, a komunikacioni konektor je poseban i teško se nabavlja, što vlasnike ovog telefona baca u dodatni trošak zvani originalni kabl. Možda je baš to odgovor na pitanje zašto je Samsung svoj softver javno izlože na svojim Web stranicama.

    Slična priča važi i za razne druge modele, pa čak i "standardne" poput Ericsson i Motorola telefona. Dobro je i pitanje da li su ovi proizvođači obezbedili odgovarajući softver. O drugim modelima, manje ili više poznatim, može se postaviti još po neko pitanje, recimo da li uopšte imaju komunikacioni konektor. Ako ste vlasnik modela 5110 ili još bolje 6110, sva pitanja dobijaju pozitivan odgovor: konektor postoji, softver je lep, a kabl se može nabaviti u našoj zemlji. Za detalje u vezi kabla pozovite 064/1135758, ili pogledajte na twinhead.informatika.com/kablovi/. Najzad, ako vaš stoni ili (češće) notebook računar ima IR port, zaboravite na sve komplikacije sa kablovima i koristite ovu komunikaciju.

Nokia Cellular DataSuite

    DataSuite kabl se jednim krajem uključuje u komunikacioni port na telefonu, a drugim u slobodan COM port na PC-ju. Pre instalacije programa treba da povežete kabl, kako bi sve došlo na pravo mesto. Nakon instalacije u Control Panel / Modems dobijate dva "modema" Nokia GSM Data i Voice. Ako ih testirate, videćete da rade baš kao i svaki modem - još da se pretplatite na data liniju...

    Već kod prvog startovanja programa primetićete simpatičan dizajn i mnoštvo prozorčića koji će se pojavljivati tokom rada. Osnovni prozor, ne zauzima veliki deo ekrana, a može se po potrebi svesti na SysTray ikonu. Ipak, sve što vas može zanimati na displeju telefona vidi se u ovom prozoru - stanje baterije, kvalitet signala, s kim razgovarate, da li vam je stigla poruka... Sve raspoložive komande se nalaze u meniju ili na toolbar-u; nema ih mnogo, pa nećete imati zamerki.

    Moja jedina zamerka je što da bih inicirao poziv ili odgovorio na njega, moram otkucati broj na samom telefonu. Nokia ovo nije predvidela, smatrajući da ćete ili razgovarati telefonom, ili će on biti povezan sa računarom; ne znam kako im nije palo na pamet da se može razgovarati i dok je telefon povezan na PC. Ipak, testirana verzija je 2.0a, dakle četvrta javna verzija ovog paketa. Nadam se da će verzija 3.0, o kojoj se odavno priča, doneti barem još jedan tester u toolbar-u.

Koverat sa markicom

    Prvi taster na koji ćete verovatno kliknuti služi za slanje kratkih poruka. Na slici 3 možete videti sličnost sa mnogim mail programima - u levom delu prozora je stablo sa katalozima, a u desnom sadržaj. U startu će se uvek otvarati Inbox sa spiskom poruka koje postoje u telefonu. Zeleni kovertić ispred poruke označava da je ona nova. Na primljenu poruku možete odgovoriti, kada će adresa (broj telefona) primaoca biti automatski postavljena. Poruku možete proslediti nekom drugom ili je obrisati, čime ona nestaje sa SIM kartice. U drugom katalogu (Latest Sent) se nalaze sve poruke koje ste poslali od startovanja programa. Nažalost, ovakva mogućnost ne postoji u samom telefonu, što je ozbiljna mana - zakasneli odgovori me uvek zbunjuju.

    Valjda je najsimpatičniji prozor sa pristiglom porukom u obliku dopisnice, sa overenom markicom... Svi detalji su tu, a vi na poruku možete odgovoriti, proslediti je dalje ili je obrisati. Imenik koji se nalazi u telefonu možete učitati u računar, napraviti izmene i poslati ga telefonu. Sadržaj imenika možete snimiti u posebnu datoteku da biste ga sačuvali. Na slici 5 je prikazan prozor sa listom telefona; vlasnici 51xx modela će videti samo sadržaj memorije SIM kartice (memorija A). Izmene u ovom prozoru se neće odražavati na imenik u telefonu dok ih vi sami ne overite.

    Glavna zamerka DataSuite paketu je ograničenje na adresar i slanje kratkih poruka. Čak ni podaci vezani za adresar nisu kompletni: pripadnost caller grupama se ne čuva nigde osim u telefonu, što je ozbiljna zamerka vlasnika 61xx modela. Ova prednost je za mene bila presudna nad ostalim telefonima, pa sam očekivao da se i grupe mogu ažurirati na PC-ju, uz veći komfor. Dalje, korisnički profili, tip i melodija zvona, SMS centri i sve ono što ste podesili od kada ste počeli da koristite telefon moraćete i dalje da menjate na maloj tastaturi mobilnog.

Nokia PC Calendar

    Prilično sam zaboravan, pa rokovnik modela 61xx smatram važnom prednošću u odnosu na 51xx. Mobilni telefon je idealno mesto za čuvanje važnih datuma i rođendana - uvek je u blizini i nema bojazni da ga nećete čuti. Ipak, pošto je njegova osnovna namena nešto drugačija, konstruktorima se učinilo da je 50 polja za podsetnik sasvim dovoljno. Ako imate više od 50 prijatelja kojima pamtite rođendane, godišnjice i slično, može biti tesno. Sumnjam da bi ovako tužna priča bila dobar izgovor što niste kupili poklon ili barem pozvali...


Segment Nokia softvera zadužen za vaš rokovnik

    Kompletno rešenje nudi PC Calendar koji vodi računa o raspoloživom prostoru u telefonu, pa će uvek favorizovati predstojeće događaje u odnosu na one koji su prošli. Ako uredno koristite ovaj program, nakon svake sinhronizacije će se sadržaj telefona ažurirati novim događajima. Uz pomoć ovog programa možete kreirati i više tipova poruka, recimo beskonačno ponavljanje na nivou meseca. Možda želite da svakog 22. u mesecu resetujete vreme provedeno na vezi i tako grubo proračunate koliki će biti račun za mobilni telefon? Dizajn ovog programa je u skladu sa DataSuite - simpatičan i jednostavan, mada su autori očigledno očekivali da korisnici neće menjati šemu boja u Windows okruženju. Tako, prilikom zamene osnovnih boja, osnovni prozor izgleda šarenije nego što bi trebalo.

    Na Internetu se može naći još mnogo programa kojima fino podešavate razne stvari u telefonu. Na primer, moguće je zameniti sliku (StartUp Logo) koju viđate pri uključivanju telefona. Slika treba da bude u dve boje (ako se to tako može nazvati) i 84*48 piksela. Takođe možete sami nacrtati grafike (72*14) za Caller grupe (61xx); preporučujem da za početak obiđete www.kessler-design.com.

    Biće vam sigurno zanimljivo da pronađete i program kojim možete promeniti Operater Logo. Naime, 61xx i noviji modeli 51xx mogu da umesto tekstualnog imena mreže prikažu neku sličicu od 72*14 piksela. Ovaj program se oslanja na SMS centar pa ako on "odseca" osmi bit, ništa od ovog posla. Ako ste pretplatnik MTS-a, možete se radovati jer njihov SMS centar prenosi ceo bajt, a Mobtel, na žalost ne.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa