S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #49 - Oktobar 1999

Encarta 2000

   Stiglo je novo izdanje popularne Microsoft-ove Encarte: i dalje ga čine tri CD-ROM-a na kojima je enciklopedija, atlas i niz linkova za dodatne podatke koji se preuzimaju sa Interneta. Šta je onda novo?
Peđa Lalević

    Pravoj poplavi proizvoda čije se ime završava brojem 2000 pridružila se Encarta porodica, koju čine enciklopedija i interaktivni atlas sveta. Kompletna kolekcija se i dalje distribuira na tri CD-ROM-a: dva su posvećena atlasu, a jedan samoj enciklopediji. Glavni korisnički interfejs je i dalje Web browser (u ovom slučaju Internet Explorer 5), koji se po potrebi prenosi na računar sa prvog, instalacionog CD-a. Ovaj CD sadrži i niz uslužnih programa koji prilagođavaju instalaciju vašem računaru i po potrebi rešavaju konflikte. Na njemu se nalazi i najmoćnija alatka ovog multimedijalnog atlasa, Research Organizer. On vam omogućava da, ako se bavite određenom delatnošću ili geografskim istraživanjem, sakupljate zabeleške prikupljene iz atlasa, enciklopedije i sa Interneta. Beleške ne moraju da budu tekstualne: možete da sakupljate slike, zvukove i video-klipovi, da ih kategorizujete, sortirate i najzad prenesete u tekst procesor.

Istraživanje planete

    Sa uvodnog ekrana možete da izaberete opciju Production Tour, koja vam u 16 kratkih lekcija prikazuje mogućnosti atlasa. Svet istražujete na više načina: možete kliknuti na neki segment mape ili zadati naziv države, grada, jezera, planine ili nekog drugog geografskog pojma kako biste se našli u centru vašeg interesovanja. Šetnja po atlasu je primetno sporija u odnosu na prethodno izdanje, pa je poželjno da imate što brži CD čitač. Korisna mogućnost atlasa su "pribadače" koje pomažu da obeležite mesto na mapi i napišete kratak komentar ili dodate Web link posvećen tom mestu. "Pribadače" može da liči na običnu iglu, ili da se pretvori u ikonu koja asocira na oblast kojom se bavite (ski staze, putevi, aerodromi...) Tu je i sekcija Favorites u koju, kao u Web browser-u, ubacujete linkove na mesta koje želite ponovo da posetite.


Beograd sa predgrađima

    Mape su veoma precizne, pa zumirarnjem većih gradova možete videti i raspored većih ulica u njima. Što se naše zemlje tiče, zumiranje ide do nivoa regionalnih puteva i prigradskih naselja Beograda. Zemlje sveta možete posmatrati kroz geopolitičku, jezičku, populacionu ili neku drugu podelu pomoću mapa ili statističkih podataka. Atlas je dobio epitet "interaktivni" zato što možete da poredite geografske oblasti i pojmove na preko 350 načina. Možete, recimo, da uporedite klimu, topografiju ili infrastrukturu dve države, pa i da rangirate države po raznim kriterijumima, od onih očitih (površina, broj stanovnika, nacionalni dohodak...) do sasvim specifičnih, kao što je broj bioskopa ili ukupna dužina autoputeva.

    Ako vas zanima flora i fauna planete, možete izabrati interaktivnu mapu, tako da pokretanjem strelice preko raznih zemalja dobijate sličice predela sa najinteresantnijim biljnim ili životinjskim svetom. Klikom na sličicu prelazite u oblast detaljnog istraživanja datog predela. Za ovakve slučajeve pretrage preporčujemo Research Organizer, kako vam folder Favorites ne bi bio prepun linkova a mapa krcata pribadačama.

    Atlas obuhvata čak i segment posvećen Mesecu, u kome su obeležena sva "mora", krateri i pozicije sletanja letilica. Tu je, najzad, i geografski kviz, koji se sastoji od 20 pitanja - obično treba da pogodite ime grada ili države na mapi. Postoji nekoliko nivoa složenosti, pa ćete se uz kviz lepo zabaviti i mnogo toga naučiti. Sve u svemu, ovaj multimedijalni atlas ekvivalentan je papirnom izdanju sa 20,000 strana, tako da ćete uz njega provesti dosta vremena istražujući prirodne lepote naše planete.

Enciklopedija

    Encarta je svakako najpopularnija multimedijalna enciklopedija današnjice. Autori se i dalje drže proverenog recepta: što više slika, video-klipova i šarenila, uz umeren rast broja obrađenih pojmova. Enciklopedija Britannica zaostaje u multimediji, ali je neprevaziđena u pogledu broja, kvaliteta i objektivnosi članaka. Objektivnost Encarte moramo staviti pod sumnju čim pročitamo članak o ratu koji nas je zadesio, a koji je u enciklopediji obrađen isključivo kroz stavove američke administracije i propraćen nizom Web linkova ka sajtovima koji se takmiče u ocrnjivanju Jugoslavije. Interesantno je da Britannica kaže da je Nikola Tesla američki Srbin, a Encarta da je "čistokrvni" Hrvat. Toliko o tome.

    Da bi bolje predočili kapacitet ove enciklopedije, uporedićemo Encartu sa enciklopedijom Britannica. Ukupno je obrađeno 36,000 pojmova (naspram 73,000 kod Britanica-e), 19 miliona reči, oko 11,000 fotografija, 115 video klipova, 19,000 Web linkova (30,000 kod Britanice). U poređenju sa prethodnim izdanjem, poboljšanja se mere u procentima. Ni korisnički interfejs nije bitnije promenjen: dodato je samo nekoliko opcija radi komfornijeg povezivanja na Internet. Primetno je poboljšana implementacija Jave i HTML kodiranja, što je doprinelo grafičkoj atraktivnosti i dinamici promene sadržaja ekrana. Enciklopediju pretražujete zadajući pojmove ili sa uvodnog ekrana birate opciju Encarta Explorer, kako biste pretraživali određene oblasti nauke, umetnosti, sporta ili filozofije. Svaka oblast je podeljena na više podtema tako da se možete precizno usresrediti na detalje, a hiperlinkovi olakšavaju pronalaženje srodnih informacija.

    Ažurnost je glavna odlika novog izdanja, što znači da su obrađeni događaji zaključno za junom 1999. Upoznaćete naučna dostignuća, politička previranja, filmsku produkciju i dešavanja na sportskim manifestacijama koji su održane poslednjih meseci u svetu. Naravno, ponuđena je opcija da sa Encarta-inog Web sajta skinete dodatke za jul, avgust i septembar 1999, čime ćete očuvati ažurnost, a preneti podaci će biti savršeno integrisani u enciklopediju.

Interaktivno obrazovanje

    Izborom opcije Interactivities ulazite u edukacioni segment enciklopedije, predviđen pre svega za uzrast do 15 godina. Edukacija se svodi na, recimo, sklapanje skeleta dinosaursa od ponuđenih kostiju ili raspoređivanje poznatih skulptura na liniju istorije. Mnogo je bolje izabrati opciju Animations, koja nudi pogled na rad čovekovog srca ili na zemljotrese. Animacije traju prilično dugo i obuhvataju niz detalja koji se pojavljuju u pravo vreme i precizno objašnjavaju traženi pojam. Kažu da slika govori više nego hiljadu reči... šta tek reći za animaciju? Video sekvence su relativno kratke, a i rezolucija je skromna, što znači da su CD-ovi prepunjeni podacima.


Deo o povlačenju jugoslovenske vojske sa Kosova

    Zainteresovao nas je statistički centar, u kome se bilo koje četiri države mogu porediti u pogledu prirodnih resursa, razvijenosti telekomunikacija, stope smrtnosti i drugim kriterijumima. Prikazi mogu biti tabelarni ili grafički. Simpatičan je i segment World Languages, u kome možete porediti izgovore nekih reči i fraza na brojnim jezicima, među kojima je i svahili. Encarta dokazuje da je neprikosnovena na terenu multimedije kroz opciju 360 degree views u kojoj možete obilaziti objekte i predele sa svih strana, računajući tu i pogled iz "ptičije perspektive"; obavezno posetite rimski atrijum i Kenedijev svemirski centar. Najzad, opcija Mindmaze vas vodi u šetnju kroz zamak - da biste prešli u sledeću sobu, morate da odgovorite na postavljeno pitanje iz izabrane oblasti. Kretanje je grafički efektno, ali prilično sporo - možda mu je svrha da deca dobiju odgovore na neka pitanja i da uz igru steknu naviku da sami istražuju.

    Po rečima Gerija Alta, glavnog i odgovornog urednika za enciklopedije, na izdanju je radilo više od 64 urednika, indeksera i istraživača. Teme vezane za SAD su reorganizovane, tj. podeljene u sedam oblasti, dok je Kanadskoj literaturi dodato 16,000 tekstualnih pojmova. Očekivali smo više od izdanja za poslednju godinu milenijuma, ali dok DVD ne postane sastavni deo personalnih računara, autori enciklopedija moraće pažljivo da biraju informacije kako korisnik ne bi morao da "žonglira" sa mnogo CD-ova. Trenutno se rešenje traži u interakciji sa Internetom: sve više pojmova je obrađeno samo u kratkim crtama, a za detalje su ponuđeni linkovi ka sajtovima koji se bave dotičnom temom. Ukoliko imate dobru vezu sa Internetom, ovim rešenjem ćete biti veoma zadovoljni, a ako vas muče loše linije, moraćete da sačekate ISDN ili bar DVD...


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa