H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #48 - Septembar 1999

Mreža sa Istoka

   Baš kada se velike firme obraduju novom segmentu tržišta koje donosi veće profite, umešaju se dalekoistočni proizvođači. Sada su "na zub" uzeli mrežnu opremu...
Voja Gašić

    Nije tajna da povezivanje računara trenutno spada u najprofitabilnije pakete usluga. Umrežavanje kancelarijskih računara, izrada mrežnih aplikacija, izlazak više računara na Internet preko jedne gateway mašine sa modemom ili ISDN adapterom... sve su to vrlo atraktivne mogućnosti, koje sve češće zanimaju i domaće firme. Realizacija se obično poverava konsultantskoj firmi, a samo oni koji su se oprobali na takvom poslu znaju kako je komplikovano sakupiti svu potrebnu opremu. Teško je naći iole celovitu ponudu opreme kojom bi se rešio milje različitih potreba i različitih korisnika u različitim uslovima.

    Oprema koju nabavljaju uvoznici je veoma "šarena". Tehnologija napreduje iz meseca u mesec, pa nije lako svakog meseca eksperimentisati sa potpuno novim komponentama, otkrivati njihove "mušice" i rešavate probleme njihovog usklađivanja. Tako se kartice nabavljaju na jednom mestu, kablovi na drugom, habovi na trećem, ISDN adapteri na četvrtom, a Internet-share uređaji na petom mestu. Tek kada ih prikupite, prelazite na noćnu moru zvanu instalacija, povezivanje, podešavanje i izrada mrežnih aplikacija.

Micronet-ov recept

    Dalekoistočni recept za uspeh odavno je poznat, ali nas uvek iznenadi vitalnost kojom se firme prilagođavaju novim trendovima. Put zapadnog marketinga odavno se kreće utabanim stazama pompeznih najava novog procesora, seta čipova ili grafičkog čipa, zatim obaveznim kašnjenjem, konstatacijom da su, na kraju, performanse slabije nego što je proizvođač obećavao, prvi drajveri ne pokrivaju sve mogućnosti hardvera... Za razliku od njih, dalekoistočni proizvođači obično idu na masovnu, jeftinu proizvodnju tehnologija koje nisu tek u povoju, a izbegavaju i preterano trošenje na inovacije u dizajnu.

    Na konkretnom primeru firme Spectrum Technologies to izgleda otprilike ovako: registrujete prepoznatljivo ime Micronet, a za logotip uzmete slova koja podsećaju na Microsoft-ov logo (gomila prolaznika kroz našu Redakciju se, pri letimičnom pogledu, čudila što je "Microsoft počeo da se bavi hardverom"). Zatim napravite ambalažu koja kao da je preslikana od Intel-a (vrlo uočljiva crno-bela kombinacija za Intel-ovu mrežnu opremu, koja se razlikuje od procesorske plavo-bele). Ako vam sve to nije dovoljno da prepoznate put lakog marketinga, sačekajte kraj: pre samo nekoliko meseci Micronet-ovi uređaji pakovani su u bezlična sivkasta plastična kućišta, a onda je IMac dizajn, pomerio ukus tržišta, pa je Micronet počeo da pakuje proizvode u providna, Mac-olika plastična kućišta.

    Sve to može da vam se dopada ili ne dopada, ali ćete izbor svakako napraviti među uređajima koji odgovaraju vašim potrebama, a držanje jednog proizvođača može vam olakšati nabavku i reši vas dosadnih problema usklađivanja.

Odozdo na gore

    Micronet stavlja na akcenat na kućne i SOHO korisnike, ali ne preza ni od najsloženijih uređaja poput Switch i Console Switch uređaja, koji omogućavaju segmentiranje razgranate lokalne mreže ili fiber-optic mrežnih kartica za povezivanje nodova sa najobimnijim mrežnim saobraćajem. Domaće korisnike (s obzirom na domaće prilike), verovatno će mnogo više zanimati skup uređaja za manje mreže: od dva do desetak umreženih računara sa serverom ili bez njega.

    Istaknimo najpre širok izbor modema. Najrasprostranjenije rešenje su interni Rockwell-ovi setovi čipova, u Winmodem ili "hardverskoj" varijanti, ali glavni adut Micronet-a su PCMCIA i eksterni USB modem - oba sa Lucent čipom koji je u našim uslovima pokazao zavidnu izdržljivost. Lucent, naravno, nije brži od Rockwell-a: u uslovima digitalne centrale i dobrih telefonskih linija (kakvi su valjda normalni svuda, osim kod nas), Rockwell čak često biva za nijansu brži. Međutim, ako ste na analognoj centrali, a vaši se telefonski vodovi natapaju pri svakoj kišici, Lucent je mnogo sigurnije rešenje.

    Slična je i gama raspoloživih mrežnih kartica. Iako je čitav grad sumnjičav prema Realtek-ovim setovima čipova, Micronet-ova osnovna ponuda bazirana je upravo na njima, a čip je 8129 - dakle, jedan od "sumnjivih". Na sreću, mnogi ne znaju da su drajveri sa Realtek-ovog sajt (www.realtek.com.tw), publikovani u martu ove godine, rešili sve probleme sa nekontrolisanim broadcast-ovanjem i kolizijama na mreži koja sadrži više od dva ovakva adaptera.

    Najzanimljivija dva mrežno-modemska Micronet-ova proizvoda su svakako USB mrežna i USB modemska kartica. Pored toga što vas lišavaju dilema sa hardverskim konfliktima, čine vaše mrežno radno mesto krajnje fleksibilnim. Jednostavnim prebacivanjem kablova ("na živo") možete mrežne aktivnosti da preusmerite sa stonog računara na notebook i obrnuto. Za one koji više vole da imaju modem ili mrežnu karticu koje su stalno na raspolaganju, čak i u notebook računarima, tu su Shuttle 3000 PCMCIA modem i dve varijante PCMCIA mrežnih kartica: SP125A (10 Mbps sa adapterom BNC/RJ-45) i SP160 (10/100 Mbps).

    Ako se opredelite za USB varijantu da biste rasteretili resurse vašeg računara i oslobodili ih za dodatne uređaje, možete da nabavite USB hub, koji omogućava povezivanje četiri USB uređaja. Lepa karakteristika haba je što ne mora da se koristi (priloženi) dodatni ispravljač ukoliko su priključeni samo mali potrošači poput miševa, tastatura, džojstika ili kartica. Ako priključujete USB skener i slične zahtevnije potrošače, dodatni ispravljač obezbeđuje 2.1 A struje (do 500 mA po uređaju). Svi Micronet-ovi uređaji imaju IMac look dizajn.

Tri za mrežu

    Iako već dva povezana računara čine mrežu, tri računara sa mrežnim karticama su ozbiljna stvar. SPK2500B je komplet kao stvoren za lep početak kancelarijske mreže. Sastoji se od tri 10/100 Mbps mrežne kartice, malog petoportnog Fast Ethernet haba (SP505B) i tri kvalitetna kabla od pet metara. Slaba tačka haba je što nije 10/100, već komunicira isključivo velikom brzinom (100 Mbps), pa ćete možda imati problema sa sporijim karticama. Lepa karakteristika je postojanje prekidača koji "ukršta" RX/TX linije na prvom portu, pa ovaj hab možete lako povezati na drugi, iako nemate posebni "ukršteni" (crossover) UTP kabl. Ako to radite, ne zaboravite da se linije "ukrštaju" samo na jednom od habova koje povezujete.

    SP508B je nešto veći kancelarijski hab, koji se takođe napaja iz posebnog ispravljača. Ostale karakteristike su mu slične modelu SP505B: radi samo na 100 Mbps i nema "magični prekidač", pa ćete za međusobno povezivanje morati da pravite "ukršteni" kabl. S obzirom na činjenicu da, ako vam je ovaj hab potreban, već imate više od osam računara u mreži, pravljenje jednog kabla vam verovatno neće teško pasti.

    SP586A je ozbiljan hab sa 16 portova. Napajanje je interno, kao što i priliči uređajima sa 16 portova, a prenos je 10/100 Mbps - autosense. Prelazak na ovaj hab je izazvao oduševljenje članova Redakcije "PC"-ja koji rade sa ogromnim slikama. Treba pomenuti da su svi Micronet habovi modularni, a pravo obilje modula garantuje da ćete i u doglednoj budućnosti naći rešenja za probleme koji vas muče. Tako možete dograditi switch modul (sa telnet ili Web kontrolnim interfejsom) kojim ćete kontrolisati saobraćaj sa većim mrežama ili FX modul za konverziju fiber-optic/RJ-45 koji, barem sa našeg stanovišta, predstavlja daleku budućnost.

Dobar početak

    Tu svakako nije kraj priče o Micronet-u. Nismo ni dotakli switch-eve, patch panel-e koji će, verovatno, sačekati vreme ozbiljnijeg umrežavanja u našoj zemlji. Za naprednije kućne korisnike tu su i PCMCIA GSM modemi (čak do 56k), Internet-share uređaji za deljenje jedne, dve ili četiri telefonske linije za izlazak mreže na Internet ili čak bežična kućna mreža. O svemu tome, nekom drugom prilikom - za sada nam je dovoljno da umrežavanje možemo da počnemo dovoljno kvalitetno, dovoljno jednostavno i dovoljno jeftino.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa