K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #48 - Septembar 1999

U svetu Formule 1

   Pre skoro pola veka održana je prva trka "najbržeg cirkusa na svetu" - Formule 1. Danas, ma gde se na svetu nalazili, možete provoditi vreme pored trkačke staze... uz pomoć Interneta.
Naum Bidžovski

    Formula 1 nikada nije imala više publike: pored učešća najpoznatijih proizvođača automobila, filmskih zvezda i evropske svemirske organizacije, jedan od razloga za veliku popularnost Formule 1 je i Internet. Za razliku od ostalih auto-moto takmičenja, Formula 1 predstavlja niz zanimljivih događaja u kome se teško može kompletno uživati samo gledanjem trka. Internet pruža puno podataka sa kojima je praćenje ovog spektakla na točkovima mnogo zanimljivije. To su razultati trka i treninga, podaci o tehničkim karakteristikama bolida, izjave predstavnika timova i vozača, mape staza, istorijat, pa čak i prenosi trka uživo.

Budite u toku

    Sada već davne 1950. godine na čuvenoj stazi Silverston u Engleskoj održana je prva trka Formule 1. Bio je to pre svega skup entuzijasta koji su došli da se druže i isprobaju svoje mašine, a karta za ulazak na stazu je koštala sto puta manje nego danas. Od tada je održano 48 šampionata, prepunih zanimljivosti koji čine istoriju Formule 1. Brojne takve podatke naći ćete na adresama www.ddavid.com/formula1/ i www.racer.demon.nl/6thgear/.

    Ma koliko se trudili da ne propustimo, zapravo samo delić onoga što se dešava na stazi i oko nje dolazi do nas. Iako je sama trka najzanimljiviji aspekt Formule 1, mnogo interesantnih stvari se dešava i u dvonedeljnim pauzama. Sajtovi timova www.linksheaven.com/Official_Sites/ su po pravilu izvor pouzdanih informacijama. Na njima se mogu naći izjave vozača, performanse i slike bolida, kao i tekstovi sa konferencija za štampu. Od korisnih adresa vredno je pomenuti i kalendar takmičenja http://216.55.29.184/cgi-bin/events/calendar.cgi/, listu vozača www.linksheaven.com/Drivers kao i sajt sa novostima www.f1-news.net.

    Timovi svoje bolide poboljšavaju neverovatnom brzinom, a napredak se primećuje skoro svakog dana, tako da autori sajtova koji se bave tehničkim pitanjima najskupljih i najbržih automobila na svetu (npr. www.gtf1.com i people.goplay.com/m4rv) imaju pune ruke posla. Vrste guma, motori, šasija, aerodinamika, elektronika, ogibljenje i benzin su samo neke od pokrivenih tema koje se pružaju u nedogled. Mailing liste predstavljaju odličan način da uvek budete u toku, a da ne potrošite mnogo vremena na Internetu. Ako se učlanite neku mailing listu sa tabele 1, u vaše e-sanduče će nekoliko puta nedeljno stizati najnovije vesti, rezultati trka, zvaničnih i nezvaničnih treninga, tekstovi sa konferencija za štampu i ostale informacije.

    Kao svaki drugi sport, Formula 1 ima svoja pravila. Ako se pitate zašto neki tim ne napravi raketni motor i ode da se takmiči, na strani www.fia.com/regle/reg_tec/F1tec-a.htm, možete naći tehničke regulacije formule 1 za 1999. godinu. A ako ste odlučili da posetite neku stazu, na adresama www.f1-tickets.com/GB i ww5.Formula1.com/tickets/orderforms/tickets.html, pored kupovine i rezervacije karata, možete naći kompletan vodič sa mapama obližnjih gradova, prilaza stazama, kao i spiskom hotela sa mogućnošću rezervacije.

Direktno sa staze

Mailing liste posvećene Formuli 1
www.Formula1.com/
www.f1-magazine.com/weekly-f1/weeklyf1.htm
216.55.29.184/Parc_Ferme/Newsletter/
ayrton.listbot.com/
www.f1-news.net/subscrib.htm

    Treba imati u vidu da samo sa nekoliko lokacija se može videti čitava staza i da to utiče na cenu ulaznica. Savetujemo da obavezno pre kupovine karte i odlazka na stazu pregledate mapu tribina sa kojih se posmatra trka. Na mapama se nalaze lokacije gold, silver i bronze tribina, veoma korisne za nalaženje odnosa cene i kvaliteta mesta sa koga će te posmatrati događaj. Postarajte se da nađete masto na što većoj visini i da u blizini imate barem dva monitora, sa kojih će te posmatrati događaje na stazi.

    Ako ne možete da gledate trku uživo ili preko televizije, a niste od onih koji vole da čuju samo rezultat na kraju, na sajtu www.formula1.com i www.f1-news.net/gplive.htm možete pogledati direktan prenos trke. Termin "uživo" ovde znači da ćete tokom trke na monitoru imati tekstualni komentar, listu trenutnih pozicija vozača, prolazna vremena i druge podatke koji se osvežavaju svakih 30 sekundi. Ovi podaci mogu biti korisni i tokom praćenja trke preko televizije. Za one sa kvalitetnijim Internet pristupom postoji i Real TV feed na adresi f1rumors.net/f1rumors.html.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Oglasavanje u casopisu PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa