K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #44 - Mart 1999

Sezamov download centar

   Važna komponenta ponude SezamaPro su probrani programi u javnom vlasništvu, koje korisnici mogu da preuzmu iz nekog od sistemskih direktorijuma ili konferencije.
Dejan Ristanović

    U doba pre Interneta, korisnici su često cenili BBS-ove prema broju fajlova za download koji su postojali u njihovim direktorijumima – bio je to glavni put širenja programa u javnom vlasništvu. Internet je učinio da nam čitav svet postane dostupan, pa samim tim i možni sajtovi sa bibliotekama programa, ali se tako samo promenio tip datoteka koje korisnici traže. Uz Internet nadohvat ruke, uvek žemo najpre „skočiti“ na sajt proizvođača da bismo preuzeli drajver za grafičku karticu ili unapređeni BIOS matične ploče, jer smo tako sigurni da žemo pronaži najnoviju verziju koja se savršeno slaže sa našim hardverom. Kada se radi o uslužnim programima, imati na raspolaganju terabajte arhiva je tek nešto bolje nego nemati na raspolaganju ništa – u moru programa koji su naoko slični i često propraženi samo opisima u superlativima, koje daju sami autori, teško je izabrati alate koji že nam zaista pomoži u obavljanju svakodnevnih poslova. Nije lako napraviti izbor.

Sezamov izbor...

   SezamPro vež godinama ulaže veliki trud u prikupljanje, analizu, razvrstavanje i dokumentovanje biblioteke public domain i shareware programa za razne platforme i razne operativne sisteme. Akcenat se stavlja na kvalitet: iz niza programa koji nude slične usluge treba izabrati jedan ili dva najbolja, i onda pratiti njihove revizije, držeži stalno „na oku“ i konkurenciju. U nekim popularnim oblastima, kao što su arhiveri ili antivirus programi, nemoguže je proglasiti najboljeg, pošto iz verzije u verziju konkurenti nude nove opcije, kojima pokušavaju da prestignu sve ostale.


Sezamov download centar - veliki izbor kvalitetnih programa za razne namene

    Sezamova biblioteka softvera podeljena je po virtuelnim diskovima i direktorijumima, a svaki program je propražen opisom na našem jeziku, uz dodatne podatke kao što je broj preuzimanja arhive. Najviše prostora posveženo je Windows programima, koji su sakupljeni na disku W i kojih ima gotovo 2.5 GB. Naročito su popularne „zakrpe“ za razne verzije Windows-a 95, 98 i NT, kao i poslovnih programa iz Office kolekcije, Corel-a, Photoshop-a... Popularni su i razni uslužni programi za Windows, kao i igre u javnom vlasništvu, desktop teme i rekreativni sadržaji.

    Windows programi zauzimaju i najveži deo virtuelnog diska I, na kome su sakupljeni programi za pristup Internetu i korišženje njegovih servisa: najnovije verzije browser-a, dodataka za njih, ftp, e-mail, chat i ostalih klijenata zauzimaju gotovo gigabajt prostora. Naročito je popularan Internet Explorer 4 koji je, na osnovu Microsoft-ove licence, lokalizovan za potrebe SezamaPro i dopunjen svim sigurnosnim „zakrpama“. Beta verzija IE5 je takođe mnogo puta preuzimana. U Sezamovim direktorijumima naži žete i 455 MB DOS programa – iako je ovaj operativni sistem vež na zalasku, u nekim oblastima kao što je uklanjanje virusa i testiranje sistema DOS alati su dragoceni, a naročito je popularna Sezamova kolekcija alata za Clipper programere. Sve u svemu, programi u javnom vlasništvu zauzimaju blizu 4 GB prostora na Sezamovim diskovima – kolekcija u kojoj že svako naži ono što mu je potrebno.

... i izbor korisnika

   Da bi se osigurao visok kvalitet ponude softvera i sprečile eventualne infekcije zbog startovanja neproverenog softvera, korisnici nemaju mogužnost upload-a datoteka u Sezamove direktorijume. Međutim, uz konferencijske poruke se može priključiti fajl, pa korisnici imaju mogužnost da ostalima stave na raspolaganje neki od svojih omiljenih programa, koje že propratiti opisom i komentarima. Sezamov file moderator, Jovan Bulajiž, pregleda ove programe i one najzanimljivije premešta u odgovarajuži direktorijum, ali mnogi programi koji su možda od interesa za deo korisnika ostaju u konferencijama. Tako su konferencije preuzele i funkciju prikupljanja datoteka, kojih trenutno ima preko 6 GB.

    Najviše programa priključeno je uz poruke u konferencijama Igre (760 MB), Internet (667 MB), Aplikacije (493 MB), Windows (433 MB), Hardver (328 MB)... U nekim konferencijama skupljaju se i sadržaji koji nisu programi: tako je uz poruke u konferenciji Civilizacija sakupljeno 250 MB datoteka, dok je konferencija Muzika rekorder, sa 2.2 GB fajlova uz poruke.

    Deo Sezamove kolekcije softvera publikovan je na CD izdanjima SezamFile Leto 97 i SezamFile Jesen 98, čija je priprema predstavljala dobru priliku da se još jednom „pročešljaju“ velike Internet arhive softvera i prenesu novi zanimljivi programi, koji su kasnije našli svoje mesto u direktorijumima i konferencijama. Trka za najnovijim softverom nikada ne prestaje...


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa