K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #40 - Novembar 1998

SezamPro: kompletna ponuda

Pošto smo nekoliko meseci opisivali pojedine segmente ponude SezamaPro i novitete koje je sistem ponudio, vreme je da rezimiramo osnovnu Sezamovu Internet ponudu... 

Dejan Ristanović


  

 

 

1

Kompletna ponuda SezamProa

   

SezamPro je najveći domaći on-line sistem koji, osim punog pristupa Internetu, nudi i obilje domaćih sadržaja u vidu veoma razvijenog konferencijskog sistema, probranog i dobro klasifikovanog softvera u javnom vlasništvu, dinamične Web strane i veoma posećenog podsistema za interaktivni razgovor (chat).

   

Tri nivoa pretplate

SezamPro se opredelio za flat model pristupa: za fiksnu mesečnu sumu, pretplatnik dobija mogućnost da (u okviru dnevnih i mesečnih limita) koristi sve usluge sistema. U zavisnosti od potreba korisnika, postoje tri osnovna nivoa pretplate: SezamInternet, SezamClassic i SezamInternetStarter.
SezamInternet pretplata omogućava pristup svim Sezamovim podsistemima, kao i pun pristup Internetu. Korisnik svakog dana može da pristupa Internetu po dva sata (120 minuta) - sve u svemu, do 60 sati pristupa Internetu za mesečnu pretplatu od 204 dinara. Ukoliko to vreme nije dovoljno, korisnik može da dokupi proizvoljan broj SezamExtra sati punog pristupa, uz cenu od 6.80 dinara po satu. Na sličan način može da se dokupi i kvota elektronske pošte - u okviru SezamInternet pretplate uračunato je slanje i prijem po 6 MB elektronske pošte mesečno.
SezamClassic pretplata namenjena je pre svega korisnicima koje zanimaju domaći sadržaji: ona podrazumeva pristup Sezamovim konferencijama, direktorijumima i chat-u, pregled Sezamove Web strane (www.sezampro.yu) kao i svih ostalih prezentacija koje se nalaze na Sezamovom Web serveru (npr. www.pcpress.co.yu). SezamClassic korisnik može da razmenjuje elektronsku poštu sa svetom (po 3 MB poslatih i primljenih poruka mesečno; dodatna elektronska pošta se plaća 6.80 dinara po megabajtu) i da naručuje datoteke sa stranih ftp servera. Cena mesečnog Classic pristupa je 68 dinara, što obuhvata 120 minuta pristupa dnevno.
SezamInternetStarter pretplata je namenjena pre svega korisnicima koji žele da isprobaju Internet i vide koliko će im vremena realno biti potrebno, kao i kakve informacije mogu da nađu na Mreži. Ova pretplata je po svim limitima jednaka SezamClassic modelu, s tim što korisnik 30 minuta dnevno može da pristupa svim servisima Interneta. Cena mesečne Starter pretplate je 102 dinara.
Svim korisnicima, bez obzira na nivo pretplate, pristupačan je atraktivni Get File servis, koji omogućava naručivanje bilo koje datoteke iz sveta. Sezam će pribaviti tu datoteku u periodu manjeg opterećenja (najčešće noću), a korisnik će je sledećeg dana lako preuzeti sa lokalnog diska, punom brzinom svog 33.6/56 K modema ili ISDN adaptera. SezamClassic korisnici mogu da naruče do 20 MB, a SezamInternet korisnici do 60 MB datoteka mesečno, s tim što se dodatnih 10 MB plaća 27 dinara.
Sve pomenute cene se odnose na pojedince koji pretplatu plaćaju jednom mesečno. Ukoliko odjednom plaćate za više meseci, dobićete popust: 15% za uplate na 3 meseca, 20% za uplate na 6 meseci odnosno 30% za uplatu godišnje pretplate. Firme plaćaju 60% više, ali dobijaju veće kvote i više vremena - recimo, SezamInternet pretplata za firme podrazumeva 160 minuta punog pristupa Internetu dnevno.

   

Korisničke prezentacije

Svaki korisnik SezamaPro, bez obzira na tip pretplate, ima pravo da postavi privatnu (nekomercijalnu) Web prezentaciji, kojoj će iz čitavog sveta moći da se pristupa navođenjem adrese www.sezampro.yu/~korisnik. Firmama je, naravno, potrebno nešto više, pa SezamPro nudi registraciju domena (u obliku firma.co.yu, firma.org.yu, firma.com, firma.net ili firma.org) i postavljanje Web prezentacije dužine do 15 MB na Web server. Firma ažurira svoju prezentaciju korišćenjem FTP protokola, onoliko često koliko je potrebno - za to se koristi SezamClassic nalog koji se dobija besplatno uz registrovani domen. Na isti nalog se preusmerava i sva elektronska pošta koja stiže na adrese bilo_šta@firma.co.yu, što znači da se uz prezentaciju dobija i neograničeni broj e-mail adresa. Za one kojima je potrebna opsežnija klasifikacija elektronske pošte i integracija postojećeg firminog e-mail sistema, tu je i mail relay servis.
Registracija domena čije se ime završava sa co.yu ili org.yu je besplatna, dok se za .com, .org i .net domene plaćaju nominalni troškovi koje propisuje Internic. Postavljanje prezentacije na server se plaća 340 dinara, dok su prva tri meseca host-ovanja prezentacije besplatna; nakon toga, plaća se 340 dinara mesečno. Korisnici kojima je potrebna obimnija prezentacija (do 30 MB) plaćaju 510 dinara mesečno.
Rent-a-Server je interesantna opcija za one koji planiraju ozbiljan kompanijski nastup na Web-u, koji podrazumeva instalaciju raznih programa za obradu finansijskih transakcija, skriptove i tome slično. Sezam takvoj firmi, za 3400 dinara mesečno, iznajmljuje Pentium II računar sa 64 MB memorije i diskom od 4 GB. Zakupac sam instalira softver na taj računar i održava ga u skladu sa svojim potrebama. Server se nalazi u prostorijama SezamaPro, direktno je priključen na Internet i garantovano mu je hardversko održavanje i redovan backup.
SezamPro nudi i čitav niz drugih usluga, kao što je reklamni baner na sistemskoj Web strani, komercijalni oglasi u za to predviđenoj konferenciji, distribucija materijala na veći broj adresa (lista)... Za više informacija, pišite na info@sezampro.yu!


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa