K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #33 - Mart 1998

Informacije na Sezamu

Osim punog pristupa Internetu i učešća u najvećem domaćem elektronskom konferencijskom sistemu, SezamPro nudi i informacije raznih vrsta. Deo tih sadržaja pristupačan je svim Internet surferima, a deo je rezervisan za korisnike Sezama. 

Dejan Ristanović


  

 

Pozorista

Osim dnevnog pregleda, na raspolaganju su Vam i mesečni repertoari pozorišta.

 

INFO Zanimljivosti

Izlazite nekud večeras? Ili ostajete uz TV?

 

TV web

Ako je TV vaš izbor, pogledajte SezamProove predloge emisija i filmova.

   

Sezam je, od svojih početaka, poklanjao značajnu pažnju distribuciji informacija - u početku uglavnom računarskih, a kasnije i mnogih drugih. Za te potrebe je na sistemu otvorena konferencija Novosti, koja i danas postoji: korisnici SezamaPro kroz nju prate servis računarskih vesti i svakog dana dobijaju po pedesetak kratkih tekstova o najvažnijim računarskim događanjima u svetu, kao i OdrazB, vesti radija B92 koje se uglavnom bave političkim događajima u zemlji i njenom okruženju. Posebno je vredna činjenica da se stare vesti ne brišu, pa korisnici koji rade na nekom istraživanju lako mogu da provere kada se nešto desilo i na koji način je prokomentarisano.
Sve ove informacije pristupačne su isključivo iz konzolnog moda (telnet://sezampro.yu), ali će se uskoro, izlaskom Sezamovog konferencijskog sistema na Web i promocijom Web korisničkog interfejsa, videti i kroz prozor Internet Explorer-a ili Netscape Communicator-a.

   

TV program

Razvoj Interneta omogućio je i druge vidove informisanja. Jedan od najpoznatijih su mail liste, posredstvom kojih u elektronske poštanske sandučiće zainteresovanih stižu sadržaji koji se javno ili interno distribuiraju. Od 1. novembra 1996. godine radi Sezamov TV servis u obliku mail liste na koju mogu da se pretplate svi zainteresovani korisnici Interneta u zemlji, pa čak i u svetu. Za korišćenje ovog servisa treba uneti podatke u formular www.sezampro.yu/infozan/tv/prijava.html (lakše je otvoriti stranu www.sezampro.yu i kliknuti na TV info) ili poslati poruku na adresu tvinfo@sezampro.yu.
Pošto se prijavite, svakodnevno ćete elektronskom poštom dobijati TV program svih stanica koje se vide u Beogradu, Novom Sadu i okolini i to, po želji, u nekoliko verzija. Možete se opredeliti za detaljan pregled svih emisija, skraćeni pregled u kome su obično filmovi, serije, sportski događaji i neke druge zanimljive emisije, dnevni ili nedeljni pregled filmova. Može da se izabere i verzija sa, odnosno bez YU slova. TV info lista, koju SezamPro priprema u saradnji za "Politikom Ekspres", je za sada potpuno besplatna.
TV info je raspoloživ i kroz Web interfejs, ali samo za korisnike SezamaPro: usmerite Web browser na sezam.sezampro.yu, uđite u Info meni i izaberite opciju TV program. U levom delu ekrana su imena TV stanica, a na ostatku ekrana njihovi programi, sa linkovima na detaljne opise filmova i drugih zanimljivih emisija.

   

Ako večeras izlazite...

Sve korisnike Interneta svakako će interesovati strana do koje se dolazi kada, pošto pogledate www.sezampro.yu, kliknete na ikonu Info (adresa za direktan pristup je www.sezampro.yu/infozan). Na ovoj strani naći ćete Sezamove preporuke za nekoliko zanimljivih filmova, pozorišnih predstava ili koncerata, sa linkovima na njihove detaljne opise.
Na levoj strani ekrana su linkovi na strane koje sadrže detaljan program beogradskih bioskopa (www.sezampro.yu/infozan/bioskopi), dnevni i mesečni repertoar pozorišta, (www.sezampro.yu/infozan/pozorista), važne telefone (www.sezampro.yu/infozan/telefoni) i ostale informacije.
Naročito je posećen bioskopski program: možete da pregledati sortiranog po filmovima i po bioskopima, a korišćenjem linkova lako ćete saznati adresu bioskopa, odnosno posetiti Web prezentaciju filma koji biste možda pogledali. Ukratko, sjajan i potpuno besplatan način da, pre nego što krenete od kuće, detaljno isplanirate svoj večerašnji provod.
Informacioni sadržaji SezamaPro širiće se i tokom narednih meseci - Srđan Simić (.sima@sezampro.yu), koji priprema ove sadržaje, ima u vidu još nekoliko vidova informacija koje će biti zanimljive za korisnike Interneta, a pogotovu za pretplatnike SezamaPro. Pristup tim podacima će biti olakšan daljim razvojem Sezamovog Web interfejsa - posetite sezam.sezampro.yu!PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa