PC Online
Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa

 

HARDVER

Power ili Pro?
I onda, kada je izgledalo da je rat između Intel-a i Motorole završen, pojavila su se "oružja" kojim se najavljuju nove bitke. Hoće li PowerPC biti dovoljno dobar da poremeti miran san PentiumPro-a, pokušao je da proceni dr Majkl Mijatović.
U znaku brzine
Malo kome su 32-bitni programi služili za iole ozbiljnije svrhe, ali pojavom Windows-a 95, situacija se menja. Bojan Tepavčević je testirao veliki broj matičnih ploča u potrazi za onom koja je u 32-bitnom režimu najbrža.
Originali falsifikata?
Nova Godina donosi pravu buru na tržištu procesora. Pobednik je neizvestan: Intel je tradicionalno u prednosti, ali za petama su mu i drugi, poručuje Maja Vilus.
Leteći diskovi
Bojan Petrović je testirao desetak vrhunskih hard diskova, koristeći, između ostalih i Disk Energy, softver koji je u tu svrhu posebno dizajnirala ekipa naših saradnika.
Bez žurbe u zamenu
Ispred Dejana V. Veselinovića su se našla dva nova izdanka Hawlett-Packard-ove porodice laserskih štampača: 5L i 5P, spremni da zamene starije modele. Vredi li menjati postojeći laser?
Druga generacija Stylusa
Posle velikog uspeha Epson Stylus štampača, za kraj ove i sledeću godinu pripremljni su naslednici: Stylus 2 i Stylus 2s. Pored njih, na testu Dejana Ristanovića našao se i crno-beli Stylus 820.
A tada dođe UPS...
Možda je pravo vreme da konačno "doskočite" Elektrodistribuciji: Uninterruptible Power Supply je prava stvar, uverava Dejan V. Veselinović.
Brzo i pouzdano
Ako želite da povežete dva sistema, naš saradnik Pavle Peković predlaže da izaberete Racal-ov Penril Datalink V.34M modem.
Projekat: Lek protiv amnezije
Voja Antonić se ovoga puta bavi rešenjem problema kontinualne memorije - kako napraviti sklop koji neće "zaboraviti" sve podatke kada ga isključite.

SOFTVER

Softver godine
Saradnici časopisa "PC" glasali su za proizvode softverske industrije koji su obeležili prošlu godinu. Koji je najpopularniji operativni sistem, integrisani paket, baza podataka...
Vredelo je čekati
Microsoft je uspeo da, paralelno sa Windows 95, predstavi i prateći Office, ali nije stigao da ga finalizuje: Word-u, Excel-u i PowerPoint-u nedostajala je baza podataka! Dejan Ristanović je bacio pogled na novi Access 7.0!
Lotusova svita
Branko Nikitović piše o najnovijoj generaciji poslovnog softvera SmartSuite 4, čuvene kompanije Lotus. Kao najvažniji deo ovog integrisanog paketa i njegov glavni adut, izdvaja se tekst procesor Word Pro 96 kome posvećujemo poseban tekst iz pera Vladimira Ilića.
Do zadnje kvačice
Microsoft može da se ponosi sveobuhvatnošću podrške za evropske i svetske jezike, ali mi bismo uvek nešto da dodajemo i menjamo. Bojan Stojanović će vam pomoći da Windows 95 konačno "progovori" ćirilicu.
VFAT protiv ostalih
Pošto je prošlog meseca uporedio opšte karakteristike operativnih sistema, Bojan Petrović se ovoga puta koncentriše na njihove podsisteme za rad sa datotekama: kako stoji VFAT prema NTFS-u, HPFS-u i ostalima?
Dugovečan i solidan
Vlada Ćalić predstavlja jedan od najpopularnijih mrežnih operativnih sistema za "manje" PC računare - Lantastic 6.0.
Program sa pedigreom
Da staro ne mora uvek biti i zastarelo, pokazuje i SideKick: Jovan Bulajić je testirao Windows 95 verziju ovog desetogodišnjaka.
Metla na dugme
CleanSweep 95 dobro poznate firme Quarterdeck prvi je proizvod koji će pokušati da "utoli glad" tržišta deinstaler programa, a šta od njega možemo očekivati, ispričaće Branko Nikitović.
Multimedijalni Power Point
Nastavljajući diskusiju o prezentacijama i Power Point-u, Dragan Sretenović nas ovoga puta vodi u radionicu crtanih filmova...
Otkrivena tajna
Već 15 godina operativni sistem Ctos predstavlja tajnu u računarskoj industriji. Ovu visokoprofesionalnu integraciju opreme i softvera opisuje Momir Ristić.
Umetnici, filmofili, kinolozi...
Obzirom da je Microsoft-ova serija izdanja MS Home bez premca po popularnosti svuda u svetu, Zoran Milosavljević i u ovom broju piše o još nekoliko njenih komponenti namenjenih ljubiteljima filma i pasa, ali i darovitoj deci.

KOMUNIKACIJE

U novom okruženju
18. decembra počinje sa komercijalnim radom SezamPro, sistem za modemske komunikacije koji će, u saradnji sa našim časopisom, ponuditi obilje informacija, kvalitetnih konferencija i stalnu vezu sa YU Internetom i drugim mrežama... Profesionalni korisnici računara tako dobijaju novi komunikacioni medij!

PROGRAMIRANJE

Novi Clipper u praksi
Nenad Batoćanin će vam pomoći da na najbolji način iskoristite novitete Clippera 5.3 i da realno procenite njegove performanse pri korišćenju različitih drajvera za pristup bazama podataka.
Laki uvod u OLE
Microsoft je veoma jasan: ako ne znate da pravite programe koji koriste OLE 2.0, onda ne znate da programirate pod Windows-om, poručuje Dejan Jelović
Mreža na dlanu
Obrad Bijelić piše o Winsock-u - TCP/IP programskom interfejsu za Windows, koji je na tržištu postao opšteprihvaćeni standard za računarske komunikacije.
Igrajmo se malo
Iako se dinamičko programiranje najčešće primenjuje kod "klasičnih" optimizacionih problema, Damjan Vujnović prikazuje još jednu, ništa manje zanimljivu, primenu ove tehnike u simulaciji jednostavne logičke igre zvane Nim.
Bezbednost pre svega
Za bezbednost operativnog sistema je, pored njega samog, bitna i cela organizacija ljudi koji pristupaju računaru. Nebojša Vasiljević opisuje kako univerzalne koncepte bezbednosti, tako i one specifične za Unix.
Win95 direktorijum
Boris Dragović je zavirio u Microsoft-ovu "kuhinju" i od Gejtsovih momaka "ukrao recept" o tome kako oni "izlaze na kraj" sa dugim imenima fajlova...
Uvod u MPEG
Nebojša Zdravković piše o MPEG standardu, napravljenom da zadovolji stalno rastuće potrebe računarske industrije za efikasnim načinom beleženja i skladištenja video i audio informacija koje će se potom i prikazati u realnom vremenu.

KOMENTAR

Srećna Nova!
Zoran Kehler nije odoleo da proviri kroz odškrinuta vrata 1996. godine i prognozira tok računarske godine koja nam predstoji.
Zemlja srećnih ljudi
Ako je Australija zemlja vaših snova, proverite kako je tamo pre nego što razmislite o putu. Dušan Tošović piše o vizama, putovanju, stanovanju i drugim stvarima koje se dešavaju kompjuterskim stručnjacima u ovoj dalekoj zemlji.

RUBRIKE

Izlog knjiga
Od nekoliko izdanja koja su našla mesto pod suncem u protekloj godini, Duško Savić se opredelio da vam u ovom broju predstavi tri namenjene programerima: Vodič za PC, Visual Basic 4.0 i DELPHI, lakoća programiranja i povezivanja.
Izvor pun rešenja
Vladimir Klisić predstavlja Microsoft-ov Windows 95 Resource Kit - knjigu namenjenu da pokrije kompletan proces uvođenja Windows 95 sistema u poslovanje firme.
Tržišni barometar
Odabrani bajtovi
Nova godina je dobra prilika za rekapitulaciju - pogledajmo najznačajnije priloge dopunjene iskustvima koja su naši čitaoci i saradnici u međuvremenu stekli.
Vedra strana
Da li je MS-DOS ponekad podcenjen, kako će izgledati moderan telefon, šta se sve može uraditi od štampača, kakvi će programi uskoro biti popularni u Matematičkoj gimnaziji i druge zgode i nezgode domaćeg i stranog računarstva...

SPECIJALNI DODATAK

Specijalni dodatak "Računari koje smo voleli" posvećujemo dvadesetoj godišnjici završetka razvoja prvog "personalnog" računara koji se izborio za šire tržište, Altaira 8800. Tim povodom je Milan Bašić, u saradnji sa našim saradnicima i kolegama sa Univerziteta i Instituta, sklopio zanimljivu priču o prvim računarskim godinama na našim prostorima. U prvom poglavlju, "Vreme dinosaurusa", dr Bogdan Janković piše o prvim CER računarima, dr Srbijanka Turajlić o IBM-u 1130 a dr Bogdan I. Janković o PDP-ju 11, prvom modelu koji je, zamislite, čak jednom i hapšen :) Drugo poglavlje, "Vladavina insekata", napisao je Dejan Ristanović - posvećeno je prvim džepnim programabilnim računarima koji su na našim prostorima postigli veliku popularnost i na neki način predstavljali uvod u kasniji računarski bum: TI-59, HP-41C i Sharp PC-1500. Treće poglavlje, "Računski centar u sobi", govori o prvim kućnim računarima: Voja Antonić piše o TRS-u 80, Darko Staničić od Sinclair-ovim računarima ZX-80, 81 i Spectrum, Nenad Mitovski o Komodoru 64 a Voja Antonić o "galaksiji", prvom domaćem mikroračunaru koji je napravilo preko 8000 ljudi. Poslednje poglavlje, "Hrabri novi svet", napisao je Milan Bašić, posvećujući ga prvim danima računara koje i danas koristimo: Apple i, naravno, IBM PC. U čitavoj ovoj knjižici naći ćete gomilu zanimljivosti i pikanterija (kako je, recimo, prvi CER otišao u UDBA-u i zašto je pendrek bio jedna od osnovnih alatki za održavanje), podsećajući se starih, dobrih vremena - sigurno smo da ćete je rado pročitati tokom nastupajućih praznika.