K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #47 - Jul / Avgust 1999PC #47 - Jul / Avgust 1999

Nove linije i tarife

   SezamPro će iskoristiti letnje mesece za značajna proširenja: u toku je instalacija novog primarnog ISDN priključka (broj ulaznih linija raste na 160) i uspostavljanje sopstvenog zemaljskog linka prema Internetu. Dodatni resursi omogućiće promociju novog tarifnog sistema, sa još pristupačnijim cenama...
Dejan Ristanović

    Ako se u razvoju Interneta može uočiti neko pravilo, onda ono glasi: "kapaciteti nikada nisu dovoljni" - priliv novih korisnika začas "popuni" ulazne linije, pa se (naročito noću) uvek čuje nepopularni signal zauzete veze. Zato je za sve domaće provajdere pitanje širenja konstantno na dnevnom redu, a PRI ISDN ploče, koje Telekom sve teže nabavlja, predstavljaju najkritičniji resurs. Svega šest meseci posle prethodnog velikog proširenja, SezamPro je uspeo da obezbedi četvrti PRI, što znači da će krajem jula broj ulaznih linija porasti na 160 - uz 120 linija povezanih u seriju na broju 011/3020-234, koje obezbeđuju 33.6/56K/ISDN pristup, korisnicima je i dalje na raspolaganju 40 analognih linija na brojevima 186-333, 3341-451 i 3222-592.

    Nove linije i novi korisnici uvek zahtevaju i ubrzanje veze ka Internetu. SezamPro je, u saradnji sa firmama "Telefonija" i YUBC, dogovorio uspostavljanje zemaljskog Internet linka brzine 2 mbps, koji bi trebalo da bude aktiviran tokom sledećeg meseca. Sezam će, naravno, nastaviti da koristi i postojeće Internet linkove do provajdera BeoTelNet i InfoSky, pre svega zbog balansiranja opterećenja i pouzdanosti u slučaju privremenog otkaza neke od veza. Postojeća veza preko Telekoma koristiće se u zavisnosti od komercijalnih uslova - pred sam rat Telekom je najavio nove, bitno uvećane cene, ali još nije jasno da li će i kada taj cenovnik stupiti na snagu.

Novi tarifni sistem

   Širenje resursa omogućiće Sezamu da redefiniše svoj četiri godine star tarifni sistem, zasnovan na fiksnim dnevnim vremenima. Ovaj sistem, koji su karakterisala tri nivoa pretplate (SezamClassic, SezamInternet i SezamInternetStarter), odgovarao je pre svega profesionalnim korisnicima visokih zahteva, čije su potrebe za pristupom Mreži ujednačene i kojima odgovara da jednom mesečno plate pretplatu i budu sigurni da će uvek imati dovoljno Internet vremena za obavljanje svog posla. SezamPro sada ima mogućnost da se obrati i daleko širem krugu kućnih korisnika, čije su potrebe za pristupom Mreži relativno skromne i neujednačene: nekog dana bi želeli da provedu više sati na Internetu, a onda da sledećih dana samo proveravaju elektronsku poštu.


Sezamova Web strana se ponovo ažurira gotovo svakog dana, a pažnju korisnika je posebno privukla tema juna: "Šta ste radili između Šizele i Smirele"

    Novi tarifni sistem, čiji se detalji još razrađuju, ponudiće svim korisnicima baznu mesečnu pretplatu, čija će cena biti izuzetno popularna. Bazna pretplata će obezbediti korišćenje elektronske pošte, svih sadržaja na sistemu (konferencije, direktorijumi sa fajlovima, chat itd) kao i pristup Web prezentacijama koje se nalaze na Sezamovom Web serveru i drugim serverima u većem delu YU segmenta Interneta. Šezdeset minuta dnevnog vremena biće sasvim dovoljno za ove aktivnosti.

    Pristup Internetu će se tarifirati prema vremenu provedenom na vezi: cena sata punog pristupa biće konkurentna, uz predviđene popuste kod uplate za veći broj sati. Uplaćene sate korisnik će moći da troši kad god mu odgovara, u okviru trajanja bazne pretplate; kada produži baznu pretplatu, nepotrošeni Internet sati se prenose u sledeći mesec. Ukoliko je potrebno dodatno vreme za pristup sadržajima na Sezamu (prenos velikih fajlova, chat, Quake...), Internet sat će moći da se koristiti i za lokalni pristup, s tim što će tada vreme teći nekoliko puta sporije - primera radi, tri sata provedena na Quake serveru bila bi tarifirana kao jedan Internet sat. Za nove korisnike predviđen je poseban paket koji će im omogućiti da, uz minimalna ulaganja, procene svoje potrebe i opredele se za varijantu pristupa koja im najviše odgovara.

    SezamPro će se, naravno, potruditi da njegova ponuda za profesionalne korisnike bude još atraktivnija: dosadašnje SezamInternet pretplatnike posebno će zanimati novi SezamProfi paket, koji će pod još povoljnijim uslovima obezbediti baznu pretplatu plus 50 sati punog pristupa Internetu mesečno. Dnevni limiti će nestati, što znači da će korisnik moći da pristupa Internetu i više od 120 minuta dnevno - ako nekog dana nema prilike ili vremena da koristi Internet, vreme će iskoristiti narednih dana. Ukoliko pre isteka meseca potroši svih 50 sati, korisnik će moći da dokupi dodatne sate po uobičajenim cenama, a čak i ako to ne učini, 60 minuta lokalnog pristupa koje podrazumeva bazna pretplata obezbediće mu redovan pristup elektronskoj pošti i Sezamovim konferencijama.

    Cenovnik SezamaPro će, kao i ranije, obuhvatiti i ISDN pristup, cene za firme, pristup iznajmljenim linijama i ostale Internet usluge. Za sve detalje, cene i datum stupanja novog tarifnog sistema na snagu pratite Sezamovu Web stranu, www.sezampro.yu.


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa