H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #46 - Maj/Jun 1999PC #46 - Maj/Jun 1999

Mala kućna CD manufaktura

   DVD je dobar, ali CD ne pomišlja na "penziju", pa CD pisači postaju sve češće deo kućnih konfiguracija. Teac je uvek mogao da se pohvali dobrim položajem na ovom segmentu tržišta, pa smo rado isprobali njihov CD-R56S.
Stevan Josimović

    Teac-ovo ime na CD uređajima je od samog početka garantovalo pristojnu brzinu, visoku pouzdanost i neprobirljivost po pitanju medija, uz pristojnu cenu. Novi Teac-ov CD "rezač" sa oznakom CD-R56S je dostojan naslednik ranijih modela ove kompanije. U pitanju je šestobrzinski CD "rezač" u SCSI varijanti. Za "rezanje" punog CD-a troši svega 11.5 minuta! Testirali smo ga sa raznim medijima koji se mogu naći na beogradskom "asfaltu" i ni na jedan od njih se ovaj uređaj nije žalio. "Hranili" smo ga Verbatim-ima, Philips-ima, kao i gomilom no-name CD medija, sve je prolazilo bez ikakvih uočenih problema.

Teac
Jednostavnog dizajna, Teac CD-R56S se u detaljima razlikuje od prethodnog modela

   Instalacija pisača je bila prilično "pravolinijska". Najpre smo ugradili SCSI kontroler i instalirali drajvere za njega, a potom priključili Teac-a, koji se odmah po podizanju sistema pojavio na listi u Device Manager-u. U početku je u modu za šestobrzinsko pisanje softver "pucao" posle završenih 80% posla, ali smo posle konsultacija i analize Properties sekcije ovog uređaja otkrili u čemu je trik: u Properties sekciji je bila čekirana opcija Disconnect, koja je smetala uređaju; čim smo to podesili, šestobrzinsko "rezanje" je prošlo bez problema. Interesantno je i to da je sa čekiranim Disconnect-om Teac bez problema "rezao" četvorobrzinski, što je unelo dodatnu pometnju.

    Za ovaj uređaj se preporučuje UW SCSI kontroler, mada nije jasno zbog čega, jer i stariji SCSI kontroleri bez problema mogu da prenesu 5 MB/s, što je dovoljno za 960 KB/s konstantnog protoka, koliko Teac CD-R56S zahteva. Test smo izvršili koristeći Tekram DC 390 U2W SCSI kontroler i nismo primetili bilo kakve probleme. Uređaj može da se pohvali visokom pouzdanošću, zahvaljujući ugradnji velikog megabajtnog bafera.

A kako čita?

    Nismo odoleli iskušenju da, nakon šestobrzinskog pisanja, proverimo i deklarisano 24-brzinsko čitanje medija, čitanje velikih i malih fajlova sa CD-ova iz domaće radinosti, "narezanih" na drugim uređajima. Razlike u brzini čitanja ovih i CD medija "rezanih" na samom Teac-u nije bilo, mada su mnogi od njih proizvedeni na starijim mašinama.

    U čitanju velikih fajlova Teac CD-R56S je dostizao vrlo dobrih 3183.6 KB/s, dok je u čitanju gomile manjih fajlova ova brzina padala ispod 1100 KB/s, što je sasvim očekivano. Ovakav pad u brzini meri se i na svim drugim CD uređajima, a potiče od brzine pristupa, koji kod ovog modela iznosi prosečnih 165 ms. Što se softvera za narezivanje tiče, probali smo Adaptec-ov Easy CD Creator Deluxe verzija 3.5A(105), koji je prepoznao uređaj i sa kojim nismo imali problema. Možete koristiti i WinOnCD 3.5, ali ćete morati da preuzmete novi GRI drajver V228 sa www.pccentar.com.

    Sve u svemu, ovo nije samo 6X pisač, već i 24X CD čitač koji može predstavljati veoma dobro kombinovano rešenje. Prisustvo drugog CD čitača može vam utoliko olakšati život što ćete CD-ove brže kopirati, dok je za backup hard diskova dodatni CD čitač izlišan. Uz sasvim pristojnu cenu, Teac CD-R56S je svakako vrlo vredan pažnje, pogotovo onim korisnicima koji imaju stalnu potrebu za backup-om velikih količina podataka. Cena praznih CD medija je sada veoma niska, a DVD pisači su još daleko. Nema razloga da oklevate!

Korisne adrese:
   PC Centar, Durmitorska 16/I, tel. 011/646-414
   Computerdream, Đorđa Jovanovića 9/III, Beograd, tel. 011/3226-303


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa