K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #43 - Februar 1999

Nove linije i kvote

   Prve dane 1999. godine SezamPro je dočekao uz važna proširenja: broj ulaznih linija je povećan na 131, a Internet link "pojačan" za 768 kbps. Uz unapređenje opreme, to je omogućilo da korisnicima ponudimo veće kvote, bez povećanja cene pretplate.
Dejan Ristanović

    Odmah posle Novogodišnjih praznika, tačnije 5. januara 1999 godine, instaliran je treći Sezamov primarni ISDN priključak, koji je obezbedio 30 novih ulaznih linija. Tako je serija 011/3020-234 proširena na 90 linija koje omogućavaju 33.6/56K/ISDN pristup. Sezam i dalje ima po 15 analognih linija na brojevima 3341-451 i 186-333, kao i 11 linija na broju 3222-592 - ukupno 131 ulazna linija. Posebno je značajna serija na broju 186-333, koja odgovara korisnicima sa čijih se telefonskih centrala ne može ostvariti stabilna veza sa Alcatel-om.

Treći Internet link


Nagrade

   U utorak, 5. januara 1999. izvučeni su dobitnici u Sezamovoj novogodišnjoj nagradnoj igri.
   Glavnu nagradu, Celeron 333 računar sa 64 MB memorije, hard diskom od 5.1 GB, grafičkom karticom Intel 740 AGP 8 MB, CD čitačem 32X, zvučnom karticom, zvučnicima, modemom US Robotics 56K i 15" monitorom dobio je Aleksandar Samardžić (a.samardzic). Miroslav Nikolić (miroslavn) je dobio mobilni telefon Nokia 5110 sa plaćenim troškovima prepaid kartice, Slađana Dobričić (gloria) je dobila DVD čitač Hitachi sa DVD filmom, dok su Boško Gavović (gavovic), Vladimir Kukuruzović (kuki) i Zoran Milosavljević (vftel) dobili šestomesečne pretplate na časopis "PC". Izdanje SezamFile Jesen '98 dobili su Blagica Stojanović (blagica), Zoran Milosavljević (vftel), George Kaldelis (gkaldelis) i Ivan Antić (apis).

   Rast broja ulaznih linija uvek zahteva i širenje veze ka Internetu, pa smo i ovoga puta odlučili da sledimo koncepciju višestrukih linkova, koja daje veću pouzdanost. Prvih dana januara proradila je iznajmljena linija brzine 768 kbps do firme "Informatika" (InfoSky). Uz postojeće iznajmljene linije do Telekoma (brzina 256 kbps) i "Telefonije" (BeoTelNet) brzine 1 Mbps, Internet link je sasvim dovoljan ne samo za postojeće potrebe Sezamovih korisnika, nego i za dalja proširenja koja planiramo.

    Balansiranje saobraćaja među više Internet linkova nije jednostavan tehnički problem, naročito ako se želi da eventualno "ispadanje" nekog od linkova automatski bude "amortizovano" upotrebom ostalih. Do sada je opterećenje balansirano dinamičkim dodeljivanjem IP adresa dial-in korisnicima, na osnovu softvera koji je specijalno razvijen za tu priliku, ali je treći Internet link zahtevao i primenu standardnog rešenja, koje se zove BGP protokol (pogledajte "PC #34"). U trenutku pisanja ovoga teksta u toku je registracija SezamaPro kod RIPE-a kao autonomnog sistema sa više veza prema Internetu - dodeljeni Autonomous System Number i dodatne klase IP adresa omogućiće sistemu da pokrene BGP protokol i balansira opterećenje na efikasan način, uz visoku redundancu u slučaju privremenih problema na nekom linku.

    Ostvarenje ovih planova zahtevalo je i značajno unapređenje Sezamove komunikacione opreme, pre svega rutera, kao i instalaciju novih servera u lokalnoj mreži i zamenu postojećih. Naročito je važna zamena glavnom e-mail servera, obavljena sredinom januara - brži računar i veći diskovi distribuiraju poruke koje korisnici Sezama šalju i primaju u količinama koje nije lako pratiti.

Dodatne kvote

   Instalacija nove opreme omogućila je i povećanje kvota koje se odnose na količinu poslate i primljene elektronske pošte. Od sredine januara, SezamInternet korisnici mogu da pošalju i prime po 12 MB elektronske pošte iz sveta mesečno (ranija kvota je bila 6 MB), dok je odgovarajuća kvota za SezamClassic i SezamInternetStarter korisnike 5 MB (ranije 3 MB). SezamInternet korisnici koji plaćaju pretplatu po cenovniku za firme sada mogu da pošalju i prime po 20 MB elektronske pošte iz sveta mesečno. Korisnici kojima je potreban prijem i slanje veće količine elektronske pošte, kao i oni koji su zakupili e-mail domene, i dalje mogu dokupiti dodatnu kvotu u okviru ExtraMail plana.

    Povećan je i prostor na Sezamovim diskovima koji svaki od korisnika može da zauzme; taj prostor se koristi za datoteke uz privatne poruke i poruke u grupama, kao i za lokalni disk (pad). SezamInternet korisnici sada mogu da zauzmu do 30 MB prostora na disku (ranija kvota je bila 16 MB), dok je odgovarajuća kvota za SezamClassic i SezamInternetStarter korisnike 15 MB (ranije 10 MB). Proporcionalno su povećane i odgovarajuće kvote za pravna lica koja koriste usluge SezamaPro.

    SezamPro je bio i ostao dobra ilustracija tvrdnje da Internet ima samo jednu opštu karakteristiku - rast. Za samo tri godine sistem je sa 8 porastao na 131 liniju, dok je skromna 28800 bps veza sa YU Internetom porasla na ukupno 2 mbps veze ka globalnoj Mreži. Naravno, ni na toj tački nema zaustavljanja - već za naredne mesece pripremamo nekoliko važnih unapređenja, o kojima će svakako biti reči i na ovoj strani...


    PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa