H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #39 - Oktobar 1998

Mobilna kancelarija

Simbioza mobilnog telefona i računara je iz dana u dan sve efikasnija: umesto kablova, novi Ericsson SH888 se oslanja na infracrveni port, a Ericsson GC 25 ide korak dalje, integrišući mobilni telefon u računar. 

Dejan Ristanović


  

 

1

Mobilni bez mobilnog...

 

2

...uz pomoć Ericsson GC 25

 

3

Ericsson GC 26 - namenjeno data transferu

 

4

Ericsson SH888

   

Kada se pomene povezivanje mobilnog telefona i računara, uglavnom pomislimo na mogućnost povezivanja na Internet sa svakog mesta, bez potrebe za telefonskim priključkom. Nažalost, ta usluga nije uvek atraktivna: brzina komunikacije je ograničena na 9600 bps, kvalitet prenosa je diskutabilan, a cena minuta ovakvog prenosa podataka je tolika da ćete verovatno zaboraviti na "mobilni Internet" čim stigne prvi račun. Postoji, međutim, i mnogo praktičniji razlog: ažuriranje informacija.
Ako profesionalno koristite računar, verovatno ste u Outlook 98 ili neki sličan program upisali podatke o saradnicima i poslovnim partnerima: imena, adrese, brojeve telefona i faksa, e-mail adrese... Isti podaci su vam potrebni i kada niste kod kuće, pa ih verovatno prenosite na notebook, neki Windows CE sistem ili možda Timex ručni sat. Zatim ih prenosite u memoriju ISDN telefona na poslu, a svakako i na SIM karticu mobilnog telefona: ne samo što je lakše birati ime iz menija nego pamtiti i kucati brojeve, već je veoma zgodno videti ime onoga ko vas zove.
Samo će neki "tehnološki manijak" osetiti potrebu da podatke prepisuje na toliko mesta, ali već dva ili tri spiska otežavaju život: nikad ne znate da li ste svuda ispravili neki broj, gde ste uneli podatak o novom saradniku, pitate se zašto u mobilnom telefonu ima više imena nego u Outlook-u, mučite se unoseći imena višestrukim pritiscima na brojeve... zar ne bi bilo lepo da se svi ti podaci automatski usklađuju? Na scenu stupa Ericsson SH888.

   

Primenjena iskustva

Najnoviji Ericsson-ov mobilni telefon po dimenzijama i masi ne može da se meri sa godinu dana starim modelom 788 - duži je od njega za trećinu i duplo teži. Da budemo precizni, 130×49×22 mm i 195 g. Za to postoje jaki razlozi: SH888 ima ekran na kome mogu da se ispišu tri reda sa po 12 znakova teksta kao i IrDA port za vezu sa personalnim računarom. U paketu dobijate i punjač, kabl za vezu sa PC računarom (nemaju svi računari IR port), CD i diskete sa softverom, kao i detaljno uputstvo na srpskom jeziku.
Ericsson-ovi inženjeri nisu spavali tokom prethodne godine: softver ugrađen u SH888 je po koncepciji sličan softveru modela 788, ali su unesene promene na pravim mestima. Pre svega, ekran od tri reda omogućio je daleko komforniji rad, ne samo sa telefonima i adresama, vež i sa kratkim porukama (SMS servis); šteta što je ekran ostao čisto tekstualni. Najvrednije unapređenje pronašli smo u Phone book meniju: pojavile su se stavke Answered calls i Dialled numbers, koje omogućavaju da pregledate ko vas je zvao i koga ste vi zvali. Model 788 je ispisivao ime onoga ko vas zove dok telefon zvoni (ako ste se pretplatili na odgovarajuću uslugu mobilnog operatera, naravno) i stavljao ga u Missed calls listu ako ne odgovorite, ali ste onog momenta kada "dignete slušalicu" gubili podatak o broju telefona sagovornika. Sada je taj podatak uredno sačuvan u memoriji i možete ga lako prebaciti u telefonski imenik.
Previše razgranat sistem menija modela 788 je reorganizovan, srodne operacije su grupisane (recimo, slanje i prijem kratkih poruka i podešavanje adrese servisnog centra sada je u meniju Mail), časovnik je dopunjen datumom koji olakšava snalaženje u listi starih poziva i omogućava telefonu da neprekidno daje još jednu korisnu informaciju (šteta što podatak o datumu nije dopunjen podatkom o danu u nedelji)... Novost je i kalkulator sa osnovnim operacijama, koji nije naročito produktivan (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje treba birati iz menija), ali je dragocen kada treba nešto na brzinu izračunati.
Najvažniju promenu primetili smo u kvalitetu veze: SH888 često prikazuje jednu kockicu više od modela 788, a reklo bi se i da je manje osetljiv na refleksije, koje rezultiraju porukom No Network. U pitanju je, inače, prvi Ericsson-ov Dual Band telefon, kompatibilan sa GSM 900 i 1800 mrežama; za sada ta osobina kod nas nije bitna, ali će pomoći onima koji putuju svetom. NiMH baterija obezbeđuje 4 sata razgovora i 80 sati u standby režimu.

   

Mobilni sa IR portom...

Glavni marketinški adut SH888 je, naravno, veza sa računarom. Za test smo odabrali notebook Compaq Armada 1573D. U pitanju je sjajni multimedijalni računar zasnovan na Pentium 233 MHz MMX procesoru, sa 32 MB RAM-a, velikim diskom i CD čitačem; konačno se ukazala prilika da upotrebimo i njegov IrDA port. Instalacija softvera sa priloženog CD-a prošla je bez problema, mada veza nije proradila iz prve - trebalo je da se dosetimo da aktiviramo IR port iz menija samog mobilnog telefona i da ga postavimo iza računara, tako da se portovi "gledaju". Posle toga, Infrared Monitor je prijavio kvalitetnu 115.2 kbps vezu, a program Ericsson Mobile Office Suite pronašao SH888 i ponudio sinhronizaciju sadržaja.
Mobile Office Suite podseća na umanjeni Outlook - to je adresar sa imenima, pri čemu je za svako ime vezano po nekoliko maski sa ličnim i poslovnim podacima. Neki od brojeva telefona mogu da se označe sa In Mobile, čime nalažemo njihovo prepisivanje na SIM karticu pri sledećoj sinhronizaciji sadržaja. Mana programa je relativno slaba saradnja sa drugim adresarima, odnosno otežan uvoz i izvoz podataka - nadamo se da će u nekoj od sledećih verzija Mobile Office uspostaviti direktnu vezu sa Microsoft Outlook-om.
Sekcija koja se bavi porukama dala je novu vrednost SMS servisu - umesto da mučno kucate poruke slovo po slovo koristeži malu tastaturu mobilnog telefona, unosite tekst u prozor Mobile Office-a; pošto kliknete na Send, računar uspostavlja vezu sa telefonom i šalje poruku.
Probali smo, naravno, i da se povežemo na Internet. Za to nisu potrebni nikakvi specijalni drajveri niti PCMCIA kartica koju biste ubacili u računar - sav hardver je u mobilnom telefonu! U Windows-ovoj listi modema pojavljuje se Ericsson SH888, na koji može da se "nasloni" DUN konekcija. Samo kliknete na ikonu provajdera i na Internetu ste - možete da koristite Internet Explorer, omiljeni e-mail klijent ili bilo koji drugi program. Ukratko, jedna od lepih stvari o kojoj se ne može mnogo pisati: naprosto radi onako kako treba! Ograničenja su brzina komunikacije od samo 9600 bps, potreba da svakog meseca plaćate Mobtelu dodatnu pretplatu za prenos podataka i, naravno, cena minuta razgovora.
Sve u svemu, Ericsson SH888 zaslužuje preporuku već i kao klasičan mobilni telefon, a dodatak infracrvenog porta i serijskog kabla ga čini savršenim izborom za svakog vlasnika personalnog računara, naročito ako je taj računar prenosiv. Ostaje da za neku od budućih verzija poželimo grafički ekran i nešto manje dimenzije.

   

... i mobilni bez mobilnog

Dok Ericsson SH888 pojednostavljuje vezu između računara i mobilnog telefona, Ericsson GC 25 predstavlja korak dalje: uz njega, notebook računar preuzima sve funkcije mobilnog telefona. Dovoljno je da u ovu neobičnu Type III PCMCIA karticu ubacite svoj SIM modul, da sve zajedno smestite u notebook (zauzeće oba Type II slota, dakle moraćete da izvadite klasični modem i mrežni adapter) i montirate malu, (samo naoko) krhku antenu. Pošto instalirate potreban softver, računar će prepoznati karticu i pronaći mrežu i... sve je spremno za komunikaciju.
GC 25 se potpuno uklapa u Windows 95/98 okruženje - u dial-up networking sekciji se pojavljuje još jedan modem, na koji se oslanjaju konekcije koje kreirate, dok faks modul dobija još jedan izlazni uređaj, naravno pod pretpostavkom da mobilnom operateru, uz pretplatu za prenos podataka, plaćate i za mogućnost slanja i prijema faksova. Ericsson Phone Modem Manager ("rođeni brat" programa Mobile Office Suite) preuzima na sebe rad sa adresama, SMS porukama i svim ostalim. Pravo je uživanje podešavati parametre SIM kartice preko ovog programa, jer su sve vrednosti vidljive na ekranu, uz adekvatan help; sa zadovoljstvom smo iskoristili priliku da, pre nego što smo vratili SIM u mobilni telefon, podesimo nekoliko sitnica.
Podrška za komunikaciju glasom obezbeđena je na način koji su afirmisali voice modemi: uz GC 25 dobijate slušalicu i mikrofon, koje možete koristiti za razgovor preko GSM mreže. Nismo uspeli da uspostavimo vezu Sound Blaster kartice i mikrofona ugrađenog u notebook sa GSM telefonom - sve je moralo da ide preko njegovih slušalica.
Teškoća kod prikazivanja ovako novih uređaja je u tome što nemamo sa čim da ih uporedimo. Krajem prošle godine testirali smo Fury Card 33.6 (pogledajte "PC #31"), ali poređenje sa njom nema mnogo smisla: Ericsson GC 25 je očito uređaj novije generacije, koji radi daleko pouzdanije, prenosi podatke punom raspoloživom brzinom (9600 bps) i ne zahteva podešavanje - sve je proradilo "iz prve", dok nas je Fury Card danima mučio. Ipak, ostaje važno pitanje...

   

Treba li vam to?

GC 25 ne može da bude zamena za mobilni telefon - sigurno nećete na ulici vaditi notebook, mikrofon i slušalice da biste odgovorili na poziv (doduše, potencijal je tu - računar se automatski uključuje na poziv). A ako već imate mobilni telefon, pitanje je da li ovaj uređaj uopšte ima smisla: lakše je i jeftinije kupiti mobilni telefon sa IrDA portom ili RS-232 kablom, kao što je SH888, i koristiti ga u sprezi sa notebook računarom. Ako već posedujete neki Ericsson-ov telefon, možete da se opredelite za DI 27 infrared modem (nadamo se da će biti prilike da ga testiramo), koji obezbeđuje slične usluge.
Kartica GC 25 biže interesantna pre svega korisnicima kojima je prenos podataka preko GSM mreže mnogo važniji od razgovora glasom - ako je potrebno da notebook u svakom trenutku može da uspostavi modemsku vezu sa centralom, bolje je otežati ga za 90 grama i ne misliti o mobilnom telefonu, položaju IR portova i antene i sličnim problemima. Osim toga, 2 W transiver ugrađen u GC 25 obezbeđuje pouzdaniji prenos podataka i manje je osetljiv na stanje u GSM mreži i položaj računara.
Pošto ovakva primena ne isključuje potrebu za klasičnim mobilnim telefonom, verovatno ćete morati da nabavite još jedan SIM... i da plaćate još jednu pretplatu. Kada se na to dodaju i razmišljanja o posebnoj SIM kartici za automobil, kombinovanoj sa GPS-om (zar nije lepo uvek znati gde se kola nalaze?), vidi se da mobilni operateri ne moraju da brinu za svoju budućnost. Nadajmo se da će i sami učiniti nešto za tu budužnost, snižavajući cene minuta "mobilnog razgovora" - kada mobilna telefonija postaje jeftinija, pojaviće se čitav niz izvanrednih primena. Firma Ericsson je očigledno sasvim spremna za taj trenutak!


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa