R u b r i k e
PC home - osnovna strana
PC #39 - Oktobar 1998

Veličina je važna

Letnji filmski hitovi poput "Parka iz doba Jure" ili "Petog elementa" izazivaju veliku pažnju na Mreži. Ove godine na redu je Godzila, koja crpi snagu i iz činjenice da već decenijama predstavlja sinonim za negativnog heroja celuloidne trake... 

Marina Stanić


  

1

 

2

 

3

 

4

 

   

Producenti filma Godzilla dobro su znali koliko je važan nastup na Internetu, pa su za velike pare otkupili sajt www.godzilla.com i proglasili ga oficijelnim mestom okupljanja svih fanova ovog megahita. Sajt se razvijao tokom snimanja filma, uklapajući se u neobičnu marketinšku kapanju u kojoj monstrum nikada nije prikazivan, već su na sve strane lepljeni plakati koji pokazuju koliko je on ogroman i strašan. Iako su do danas milioni ljudi širom sveta videli Godzilu, na samom sajtu i dalje opstaju svi stari propagandni materijali, uz skromnu galeriju Godzilinih slika i zastrašujuće zvukove čudovišta.
Ne nedostaju ni podaci za one koji vole da znaju što više o filmu, glumcima, režiseru, događajima sa snimanja, nastanku kompjuterskih efekata... Tu su čak i faksimili skica koje je crtao režiser da bi osmislio neke od važnih svena filma, kao i opis scena koje su u nekom trenutku odbačene. Za one koji osete nešto više od prolaznog oduševljenja filmom, tu je Quake-olika Godzilla Online Game - softver i prvi mesec igranja su besplatni, a posle toga morate da pokažete kreditnu karticu...

   

Kad je Godzila bila mala

Ovogodišnji megahit je samo najnoviji film o Godzili - japansko čudovište seje strah po bioskopima još od prvih dana pokretnih slika. Ako posetite www.parlorcity.com/awinterrowd/kaiju/, dobićete podatke ne samo o filmovima, već i o stripovima čiji je glavni junak Godzila. Još precizniju listu filmova o Godzili naći ćete na www.geocities.com/EnchantedForest/3278/godzilla/topher-zilla-movies.html - začudićete se koliko ima filmova, a i sadržaj nekih od njih će vas možda iznenaditi. Naime, Godzila nije uvek zla aždaja - ona u nekim filmovima spasava Japan od još gorih monstruma koji dolaze iz svemira. Zanimljivo je pogledati i neke od slika iz tih starih hitova - tehnika je ozbiljno napredovala poslednjih godina!
Hrabri posetioci dobro su došli u Godzilin zamak stomptokyo.com/godzillatemple/. Tu će naći dosta teksta o Godzili, AVI fajlove, zvukove, prodavnicu knjiga i, naravno, Godzilinu galeriju, sa nekoliko stotina slika. Nažalost, većina slika je relativno mala i ne izgleda zastrašujuće. Skenirajući sve te slike, Webmaster očigledno nije verovao da je veličina važna.
Kad već pominjem veličinu... da li biste voleli da znate kolika je zapravo Godzila? Doghair Godzilla page (www.doghair.com/gzilla.htm) je prepuna statističkih podataka: čudovište je visoko 165 stopa i teško 20,000 tona, dok je dužina, sa sve repom, čitavih 460 stopa. Statistiku prate slike i zvukovi, mada je dobar deo njih viđen i na drugim Web stranama.
Druge strane su mnogo originalnije. Recimo, na www.injapan.net/members/godzilla/welcome.html ćete naći humoristički sajt inspirisan Godzilom, koja je predstavljena kao trapavi zeleni džin koji se šeta među raznim monstrumima i tamagučijima i najzad zaluta u Playboy i postane zečica meseca... Možda i vi imate neki zanimljiv prilog? Posetite Projekat Godzila (www.inteleco.com/gproject/) i učestvujte u konferencijama i chat-u.

   

E-mail ili G-Mail?

Za kraj ovog putovanja, predlažem stranu sa zaista fascinantnim slikama - Godzilla's domain, www.geocities.com/SoHo/4312/. Tu je Godzila čak i veća nego na filmu, a i našla se u dobrom društvu: fanovi skupljaju slike, muziku, animacije, priče, zamišljaju tuču Godzile sa raznim drugim čudovištima (zgazila je Nesi kao trulu breskvu), tuguju nad sudbinom 200 "godzilčića" koji su stradali u filmu... Ako vam se sve to svidi, možete da pošaljete G-Mail Webmaster-u.
Najzad, ako vam sve ove adrese nisu dovoljne, posetite www.geocities.com/EnchantedForest/3278/topher-zilla.html - naći ćete listu linkova do raznih Godzila sajtova širom sveta. Ako bi ovu listu trebalo okarakterisati jednom rečju, onda bi ta reč glasila "ogromna". A to je važna karakteristika, jer veličina je važna. Verujte mi!


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa