H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #38 - Septembar 1998

Samsung SmartJet

Integrisani štampač, skener i faks je veoma interesantno rešenje za mnoge korisnike, ali cena ovih uređaja često predstavlja ozbiljnu prepreku. Samsung SmartJet rešava i taj, poslednji problem... 

Milan Četić


  

 

 

 

1

Samsung SmartJet - uređaj pristupačne cene i sjajnih mogućnosti

   

Većina modernih multifunkcionalnih mašina sadrži klasičan faks uređaj, faks-modem preko kog se faksovi mogu slati direktno iz računara, skener, štampač i kopir mašinu. Za mnoge male firme, ali i za kućnu upotrebu, ovakve mašine su bile vrlo primamljivo rešenje, ali je cena i dalje mučila mnoge - nije lako naći ovakav uređaj koji košta ispod 2000 DEM. Ovih dana korejska firma Samsung, koja nas je nedavno prijatno iznenadila jeftinim i dobrim laserskim štampačem ML-85, promovisala je multifunkcionalnu mašinu koja po karakteristikama i ceni predstavlja odlično rešenje za naše tržište.

   

Nova rešenja

Printerski deo u SmartJet-u koristi Lexmark-ove kertridže, a i izgledom podseća na modele ovog proizvođača. Mehanika se razlikuje od bilo koje do sada viđene, prvenstveno zbog toga što se na kolicima koja nose kertridž nalazi i glava za skeniranje. Za štampu se uvek koristi samo jedan kertridž, koji može biti crni ili trobojni (cijan, magenta i žuta). Ovo je pristup koji se često koristi kod kućnih ink-jet štampača, a u slučaju SmartJet-a on ima mnogo smisla. Za prijem faksova i poslovnu korespodenciju se koristi skoro isključivo crno-bela štampa, a kolor kertridž može da predstavlja problem zbog čestog začepljavanja usled nekorišćenja. Kertridži se na SmartJet-u lako menjaju, a na samom štampaču sa spoljne strane postoji ležište za odlaganje kertridža (crnog ili kolor) koji se trentno ne koristi. U ležištu je gumena kapica koja naleže na glavu za štampu i tako sprečava sušenje i začepljivanje kertridža.
Rezolucija štampe je odličnih 600 tačaka po inču, kako kod crno-bele tako i kod kolor štampe. SmartJet može da radi i u 1200 dpi, ali se tada veća rezolucija postiže većim brojem prolaza, kao nekad kod matričnih štampača. Tako se dobija izuzetan kvalitet, naročito kod crno-bele štampe na običnom papiru, koji je jednak (a na nekim tipovima papira i bolji) od onog koji postižu štampači iz "legendarne" HP-ove serije 800. Oštrina i zacrnjenost slova je bliska 600 dpi laserima - treba pažljivo zagledati da bi se primetila razlika.
Kod kolor štampe crna boja se dobija mešanjem cijan, magenta i žutog mastila. Zbog toga crno nije baš "pravo", ali je kvalitet štampe fotografija ipak veoma dobar, ali samo na ink-jet papiru. Na običnom papiru boje gube na intenzitetu, a i razlivanje je primetno. Ipak, u odnosu na efekat koji se postiže na štampačima drugih proizvođača, kolor štampa na običnom papiru se po kvalitetu nalazi u gornjih 30%.
SmartJet se po brzini nalazi negde na sredini lestvice današnjih ink-jet štampača. Kod crno bele štampe u draft režimu postiže čak 7 strana u minuti, ali u normal režimu, koji daje "laserski" kvalitet, brzina pada na 3 s/m. U praksi se iz programa kao što je Word odštampa 2-2.5 s/m običnog teksta, što je solidna brzina, primerena kućnim i SOHO korisnicima. Kod štampe u boji brzina opada oko tri puta, pa se tekst u boji (uz eventualni dodatak ne previše komplikovane grafike) štampa brzinom nešto manjom od 1 s/m. Kod štampe fotografija brzina opada drastično, pa za fotografiju u boji A4 formata treba 6 do 16 minuta, u zavisnosti od kvaliteta i tipa papira.

   

Ostale funkcije

Za skeniranje je zadužena glava pored ležišta za kertridž, koja omogućava hardversku rezoluciju skeniranja od 300 dpi. Uz interpolaciju koju obavlja MyScan, Twain kompatibilni drajver i kontrolni program, može se raditi sa rezolucijama do 1200 dpi. Kvalitet skenova koje daje SmartJet je vrlo dobar, a banding-a koji bi se mogao očekivati kod ovakve tehnike nema. MyScan je dobro koncipiran program, koji sadrži sve neophodne opcije za klasu skenera u koje spada SmartJet, uključujući i descreen, bez koga je teško skenirati štampani materijal.
SmartJet može da radi kao potpuno nezavisna faks mašina, kada se slanje faksova obavlja uz pomoć običnog telefona koji se priključuje u utičnicu sa zadnje strane uređaja, a moguć je i rad u saradnji sa kompjuterom. U tom slučaju treba instalirati SmartFax, program koji dolazi na priloženom CD-u i predstavlja lepo dizajniran kontrolni panel SmartJet-a (sam uređaj nema pravi kontrolni panel). Kroz SmartJet mogu da se biraju brojevi, koristi telefonski imenik, podešava rezoluciju, kontrast i kvalitet transmisije i prijema faksova, pa i kopiraju dokumenti. Kopiranje se zbog prirode rada SmartJet-a obavlja tako što se dokument prvo skenira, a zatim štampa. Ako koristite neki od Windows faks programa (npr. Winfax 4.9 Lite, koji se isporučuje sa SmartJet-om), faksove možete da šaljete iz tekst procesora, direktno kroz SmartJet-ov modem maksimalne brzine 9600 bps. Faksovi mogu i da se primaju i skladište u digitalnom obliku.
Zbog načina rada, SmartJet ima dva otvora za ulaz papira - jedan za automatsko ubacivanje, kapaciteta 100 listova, i drugi za ručno ubacivanje papira ili za dokumente koji se skeniraju odnosno šalju faksom. Kada se skeniraju ili faksuju vrlo tanki, zgužvani ili iz bilo kog drugog razloga neprikladni dokumenti, koristi se džep koji ima gornju prozirnu stranu i koji se isporučuje uz uređaj. S obzirom da je ovaj džep prilično debeo i da postaje još deblji kada se u njega stavi dokument, jasno je da se kroz ovaj otvor mogu u štampač ubacivati i papiri vrlo velike gramature (čak i preko 200 g/m2), što je još jedan plus za univerzalnost SmartJet-a.
Osim trobojne kolor štampe, koja zbog namene SmartJet-a i nije neki veliki minus, jedina zamerka je način ulaganja listova prilikom slanja faksova. Naime, treba ručno ubacivati list po list, pri čemu mašina po skeniranju jednog lista čeka nekoliko sekundi sledeći, uz treperenje LED diode. Ako ga ne ubacite za to vreme, pretpostavlja da ste završili sa slanjem i prekida vezu, baš kao mnoge "obične" faks mašine. Ovi nedostaci su kompenzovani prilično velikom memorijom od 512 KB, u koju može da stane do 80 skeniranih strana, pa je najbolje ubaciti dokumente na samom početku slanja faksa, a transmisiju vršiti iz memorije.
Sve u svemu, SmartJet je vrlo upotrebljiva multifunkcionalna mašina, ima izuzetan odnos kvaliteta i cene - očekuje se da će maloprodajna cena bez poreza na promet biti oko 650 DM, u dinarskoj protivvrednosti. Cena je, dakle, bliska klasičnim faks mašina koje rade sa termalnim papirom, pa ovaj uređaj pogađa pravo u centar kada su u pitanju potrebe domaćih kupaca.


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa