H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #38 - Septembar 1998

Dva vegetarijanca

Intel ili AMD, pitanje je sad... Izgleda da su i domaći i strani strani proizvođači zaključili da je sigurnije da krenu od Celeron-om, a tek potom da se oprobaju i sa AMD-om. Rezultat su Compaq Deskpro EP C6266 i Centra 2000C. 

Voja Gašić


  

 

 

 

 

 

 

1

Compaq Deskpro EP C6266

 

2

Compaq Deskpro EP C6266

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Centra 2000C

   

Firma Compaq zaista ne može da se žali na poslovne rezultate u protekloj godini, ali ti rezultati obavezuju i na brze reakcije kada su u pitanju novi proizvodi. Istina, nismo imali prilike da probamo najnovije modele, ali otkako je ComTrade uzeo stvar u svoje ruke, situacija se popravila, pa smo veoma brzo dobili na test jedan od modela iz Deskpro EP serije - C6266/3.2 EA8. Ne možemo da se požalimo ni na domaće proizvođače: PC Centar je odmah reagovao računarom Centra 2000C, koji je zasnovan na procesoru Intel Celeronu.

   

U trendu

Štampom i Mrežom u poslednje vreme kolaju veoma oprečna mišljenja o Celeron-u. U domaćim PC kuloarima već je nađen i adekvatan (?) prevod njegovog imena: "Keleraba", što bi trebalo da asocira na "Pentium bez mesa". Ma koliko ga kudili, Celeron ostaje Pentium II, uz sve prednosti te arhitekture, ali ne možemo a da ne primetimo da se sve odvija nešto sporije nego na standardnim Pentium II konfiguracijama. Naravno, razlika zavisi od posla kojim se bavite: nedostatak L2 keša izrazito nam je zasmetao pri testiranju programa Adobe Premiere 5.0, koji je napravljen tako da maksimalno koristi Level 2 keš - radi se sa skupom podataka (AVI datoteka) čiji svaki član (jedna slika) najčešće može da se smesti u prostor veličine L2 keša, a mnogi procesi (filteri) primenjuju se baš u okviru memorijskog segmenta koji obuhvata veličinu keša. Treba, ipak, imati u vidu da ovaj program realno zahteva višeprocesorski sistem i da niko neće nabavljati računar sa Celeron-om za video-montažu.
Oba Celeron računara koja predstavljamo traže mesto u kući ili kancelariji. Deskpro EP serija zamišljena je upravo kao bazni kancelarijski ili kućni sistem, a Centra 2000 je izrazito kućna konfiguracija, za razliku od slabijeg (kancelarijskog) modela 1000. Šta, dakle, u kućnim uslovima mogu da ponude ova dva računara? Brzina vam sigurno neće nedostajati, ma koliko se o tome govorkalo na Internetu. Pošto će se za ovakve konfiguracije odlučivati prvashodno oni kojima je došlo vreme da menjaju 486-icu, cilj će biti postignut: dobiće dobru ploču sa odličnom AGP implementacijom i osnovom za dalja proširenja.

   

Compaq Deskpro EP C6266

Compaq je baziran na ploči CR120, vlastitom proizvodu "čiste" izrade, sa zanimljivim hladnjakom za Celeron, koji se hladi samo strujom iz modula za napajanje. BIOS je takođe potpisao Compaq, a krasi ga (za velike firme već poslovična) škrtost u opcijama. Do džampera za brzinu magistrale ipak može da se dođe - s obzirom na otpornost Celeron-a na overclock-ovanje, šteta je ne "podići" ga barem malo. Konzervativan BIOS će, ipak, donekle zasmetati brzini, što se primeti iz direktnog poređenja ove ploče sa izvanrednom MSI pločom koja je ugrađena u Centru.
Najzanimljivije je kućište koje je Compaq nazvao Towerable Desktop. Možete da ga postavite horizontalno ili vertikalno - jednako je lepo, a u oba slučaja izuzetno se lako otvara: gornja ploča (ako ga tretiramo kao desktop) pričvršćena je sa samo dva šrafa koji se odvijaju rukom. Izuzetno kompaktno napajanje krije jedini ventilator u kućištu (procesor nema ventilator), ali je toliko tiho da zaista samo po signalnoj lampici zaključujete da računar radi. Po veoma slabom šumu koji stvara, Deskpro može da se nosi čak i sa većinom notebook-a.
Ostatak konfiguracije je prilično spartanski. Memorije od 32 MB je za današnje vreme apsolutni minimum, disk od 3.2 GB je dovoljno veliki, a grafička kartica je ATI RAGE IIc. Iako je u AGP varijanti, izbor čipa je diskutabilan: od sedam Deskpro modela, samo dva vrhunska imaju ATI Rage Pro karticu koju smatramo boljom varijantom. Gledano sa vedrije strane, neće vas mnogo boleti da zamenite grafičku karticu, pošto se ionako na svaka tri meseca pojavi novi, "najbolji" akcelerator.
CD-ROM čitač i zvučna kartica su, nažalost, deo standardne opreme tek od modela PII 6300, ali dobijate odličan monitor V75, koji Compaq deklariše kao srednju klasu, mada bismo ga mi postavili mnogo više. Od softvera, prisutan je legendarni Compaq-ov dijagnostički centar i licencirana verzija Windows 95 (OSR 2 - 950 B) ili Windows NT operativnog sistema. Preinstalirani OS se odlično ponaša - instalaciju morate da završite sami, a sva dodatna podešavanja se odvijaju na osnovu onoga što je zadato u sekciji Regional Settings. Ako spadate u iskusnije korisnike, greške ćete moći i kasnije da ispravite, ali ako ste početnik, nemojte da se stidite - odgovorite da ste iz Srbije.
Sve u svemu, radi se o odličnoj, ali osnovnoj platformi: teško da će se naći korisnik kome nisu potrebni CD čitač, zvučna kartica i modem, pa te stvari morate da uračunate u trošak ako se odlučite za nabavku ove mašine. Možda će vam se učiniti da je ono što u startu dobijate malo, ali je svakako briljantno urađeno.

   

Centra 2000C

Još uvek u tradicionalnom, ali vrlo dobrom DTK kućištu stiže sledeći paket iz PC Centra, ponovo sa jakim trendovskim ukusom. Baza je MSI 6122 ploča (EX set čipova) sa 64 MB RAM-a i nešto manjim, ali bržim diskom Quantum SE od 2.5 GB. Veoma nas je razveselio neobičan "hladnjak" na Celeron-u, za koji nam je rečeno da predstavlja privremeno rešenje - dok se ne nađe odgovarajući.
Ostatak opreme opravdava reputaciju Centra proizvoda. Grafiku crta APAC i740, zanimljiva i jeftina kartica sa Intel-ovim čipom i SGRAM memorijom koja se odlično slaže sa Celeron-om. Zvučna kartica je standardni OPTi931, a novost je SupraMax 56i modem, sa kvalitetnim drajverima, koji podržava V.90. CD-ROM čitač je, za Centra seriju odnedavno standardni, Teac 32x. Još uvek postoje male dileme oko monitora: biće to neki DTK model, ali nije odlučeno da li 15- ili 17-inči. U zavisnosti od toga, formiraće se i konačna cena, pa preporučujemo da, s vremena na vreme, pogledate www.pcservis.com. Konfiguracija je, po običaju, zaokružena DTK tastaturom i mišem.
Centra će vas obradovati kompletnošću i živahnošću, jer se prisustvo UDMA2 diska, kakav je Quantum SE, itekako oseća, i to ne samo na testovima. Multimedija je veoma pristojna (posebno brzi CD), a surfovanje sa SupraMax-om odlično, pod uslovom da ste na digitalnoj centrali i da su vam na putu do vašeg provajdera svuda otvorena "digitalna vrata". Prijatno iznenađenje je što se i na tradicionalno katastrofalnim analognim vezama iz Redakcije "PC"-ja dobija 36 - 42 kbps; naravno, tu ne računamo nove, digitalne ISDN veze koje smo skoro (hvala Bogu i Telekomu) dobili.
Sve u svemu, probrane komponente koje se dobro slažu ponovo su dovele do lepog rezultata. Centra 2000C je uzorna kućna mašina, odličnih performansi i umerene cene, sposobna za razne zadatke.

   

Kupiti ili čekati?

Poput svih aktuelnih svetskih izveštača, trebalo bi da vam preporučimo (ili ne) kupovinu. Ova dva računara nemaju previše zajedničkih tačaka, osim što su zasnovana na istom procesoru. Compaq-ova oprema je škrta, ali je izrada vrhunska - nema prolaznika koji me nije pitao gde može da se kupi tastatura. Izuzetno rešena unutrašnjost obezbediće dug vek računaru i olakšati dogradnju komponenti koje nedostaju osnovnoj konfiguraciji. Uz to, kućište na stolu zaista izgleda "šmekerski". Na drugoj strani je Centra sa mnogo manje poznatim imenom, ali čija će vas funkcionalnost lišiti briga o proširenjima u narednom periodu.
Treba li da budemo toliko nepoverljivi prema AMD-u koji u poslednje vreme pravi dobre poteze? Za mesec-dva, računari sa AMD K6-2 procesorima ponudiće barem ovoliko (ako ne i više), po nižoj ceni. Hendikep AMD-a je svakako gomla update-ova koje morate da intalirate: čak ni novi Windows 98 ne obezbeđuje njegovu pravu funkcionalnost, već morate da dodate DirectX 6.0, koji sadrži podršku za 3DNow! implementaciju. Zato će se za AMD konfiguracije opredeljivati verovatno iskusniji korisnici, koji sa manje para ali uz malo više truda, žele da dođu do dobrih performansi.
Pitanje koje nam čitaoci često postavljaju glasi: da li kupiti "nešto" ili sačekati nekoliko meseci, pošto je ova ili ona firma upravo najavio "ubicu" nečega što je baš sada aktuelno. Period od nekoliko meseci je, međutim, postao veoma dugačak za hardversku industriju, pa se i sadašnji "ubica" za to vreme neminovno pretvaraju u nečiju "žrtvu". Zato kupite računar kada zaključite da stari više ne zadovoljava vaše potrebe - modeli koje smo predstavili svakako će ih zadovoljiti mnogo bolje.


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa