S o f t v e r
PC home - osnovna strana
PC #37 - Jul 1998

Do krova i nazad

Leta '96. je rođen ArchiCAD 5.0. Za otprilike godinu dana pojavila se TeamWork verzija, sa nagrađenim konceptom mrežnog rada. Veran običaju da leto osveži značajnim novitetom, jula '98. Graphisoft arhitekte informatičkog doba snabdeva najnovijim alatom: ArchiCAD 6.0! 

Đorđe Grujić


  

Klikni za vecu sliku

Novi radni prostor ArchiCAD-a: direktan rad u 3D

   

Petnaest godina rada je dovelo mađarsku kompaniju Graphisoft do trećeg mesta na svetu, kada je AEC CAD u pitanju, iza oduvek prvih Autodesk-a i Bentley-ja. Ne treba sumnjati da prošlogodišnjem porastu prodaje od 35% (!) na svetskom nivou značajno doprinosi činjenica da je ArchiCAD prisutan na Mac i Windows platformi, kao i jedinstveni TeamWork koncept, nagrađen nagradom Društva proizvođača softvera - CODIE. Sve to ste mogli da vidite i na www.Graphisoft.hu. Ono što verovatno niste mogli da vidite jeste novi Graphisoft Park, prvi mađarski HiTech poslovni skup zgrada na desnoj obali Dunava. Zgrade, projektovane ArchiCAD-om, nastanjuje Graphisoft sa partnerima, a jedan od stanara je i Microsoft Hungaria.

   

Pet pravaca za šestu verziju

Osnova ArchiCAD-a ostaje Virtual Building, prostorni model koji sobom nosi sve podatke o objektu i iz koga nastaje sva dokumentacija, kao i raznoliki prostorni prikazi - od klasičnih perspektiva do VR panorama ili objekata, idealnih za Internet. Novi pravci razvoja su proistekli iz želja korisnika: Graphisoft omogućava da isporučite crteže još brže, držite posao na oku, gradite bolju arhitekturu, povežete se sa bazama podataka, podesite svoj radni prostor i bolje sarađujete sa kolegama.
Svakom arhitekti je bitno da projekat, odnosno gomilu crteža sa osnovama, presecima, izgledima i detaljima, kao i razne šeme i predmere, što pre "izbaci" iz biroa i prosledi investitoru. Produktivnost u 2D radu, i do sada visoka, je novim ArchiCAD-om za red veličine poboljšana. Od novih 2D alata, najvažnija su dva: elipsa i nalepnica: elipsa se sada definiše pomoću obodnog poligona, centra i jednog ugla obodnog poligona ili centra i dve ose, kada možete odmah definisati i elipsasti luk.
Nalepnica (Patch) je sjajno rešenje za detalje u svim projekcijama - deo projekta, osnove ili preseka, označen marquee-jem, snimamo kao 2D element biblioteke. Taj element (koji se može dalje dorađivati i postati parametarski) posle vraćanja u osnovu pokriva sve ispod sebe i bešavno se spaja sa okolinom - time rešavamo sve probleme oko nečega što nema potrebe modelovati, ali mora da se vidi u osnovi ili preseku. Nalepnica je osetljiva na razmeru i menja se shodno ostalim elementima u osnovi. Moguće je definisati dve aktivne rasterske mreže, ortogonalnu i rotiranu, a koordinatni početak se kontroliše posebnim dugmetom u koordinatnoj kutiji.
Ostala 2D poboljšanja uključuju podešavanje vrste linija i ispuna za sve elemente crteža, a čak je moguće podesiti i stepen providnosti pojedinih elemenata. Postoje komande za podešavanje redosleda crtanja elemenata, tako da je moguće definisati raspored svega na crtežu i reći šta je "ispred" a šta "iza". Za one poligonalne elemente, koji su na istom "nivou", važe Bulove operacije - možete ih sabirati ili oduzimati. Kad kažem poligonalne elemente, mislim na šrafure, zone, ploče, krovove, i sve drugo što u 2D izgleda kao mnogougao. Koncept istog ponašanja elemenata koji se geometrijski mogu isto opisati je doveden (skoro) do savršenstva.
Mnogi su, naviknuti na rad u 2D crtačkim paketima, očekivali komande za povećanje i umanjenje delova ili celih crteža, kao i rukovanje svakim od crteža odvojeno. Prateći svoj 3D koncept, iako je sve izgledalo dvodimenzinalno, Graphisoft jednostavno nije video razloga da uvodi čisto ravanske komande, smatrajući da se ArchiCAD-om uvek dovoljno brzo i dovoljno detaljno može uraditi bilo koji model, koji će u bilo kojoj projekciji da izgleda baš kako treba. No, zahtevi arhitektonske prakse pokazali su da treba nešto i docrtati tj. da nije racionalno modelovati neke delove objekta, koji se i onako vide i potrebni su samo u nekim od osnova.

   

Još i korak dalje

Deo ili celu osnovu možete procentualno ili grafički povećati ili smanjiti, ali pri tome i kontrolisati da li će neki od elemenata zadržati svoju prethodnu veličinu. To se ne odnosi samo na šrafure, kote, ispise i oznake koji se rukovode razmerom, već na bilo koji od ostalih elemenata crteža. Dakle, namestili ste teškom mukom dobar raspored stolica u bioskopskoj sali, kad vam se javljaju sa gradilišta i kažu da, eto, malo su pogrešili, u stvari je sve 12% veće... Sve osim onoga što ste crtali povećavate za 12% i umesto tri dana gubite tri sata, a šef gradilišta vas još malo više ne podnosi, jer em niste za vinjak, em svaku izmenu pošaljete do kraja radnog vremena.
Još jedno povlađivanje crtačima je mogućnost da osnovu "eksplodirate", čime ona gubi sve prostorne informacije i prelazi u običan 2D crtež. Užas, kažem ja, a onda se ugrizem za jezik - zaista, ako vam trebaju 2D delovi biblioteke, recimo varijante hotelskih soba, čemu 3D informacija? I onako modelujete hotel samo spolja. Ovo je metoda za one koji ne rade model do kraja, već posle definisanja glavnih proporcija objekta nastavljaju da "delju" klasičnu projektnu dokumentaciju.
Oni koji jako vole da crtaju, jako vole i razne šrafure - od sada, svako može da nacrta svoj uzorak šrafure i koristi ga po želji. Postupak je skoro identičan pravljenju svojih tipova linija. Symbol Hatch, kako se u originalu zove, ne donosi usporenje niti probleme. Kao da nam magije već nije i pomalo dosta, nova alatka se zove Magic Wand, čarobni štapić. Baš kao i u Photoshop-u, kliknite njim u neki prostor ili na ivicu poligona i pretvorite ga u element trenutno aktivne alatke, dakle zid, ploču, krov, šrafuru... Na ovaj način, zamenjen je raniji Space / klik postupak, koji je imao svojih nedostataka.
Za kraj 2D novosti, prelazimo u presek. Sve identične šrafure se bešavno spajaju, bez obzira kom elementu pripadaju i da li se elementi nalaze na različitim etažama. Još jedno poboljšanje rada u preseku je potpuna podrška linijskom kotiranju, koje može da bude i asocijativno. Izmenom modela i regeneracijom preseka, kotne linije se ne brišu, već gube asocijativnost. Kao uvod u novosti u interfejsu, napomenimo značajne promene u kontrolnoj kutiji, koja popunjava prostor dole i desno ispod radnog ekrana. Načini crtanja osim paralelnog i upravnog donose (konačno) ofset i višestruki ofset, a kurzor može da automatski pogodi udaljenu tačku upravno na vodeću liniju, kao i vertikalno i horizontalno.
Umesto da uvodi nove načine automatskog pogađanja tačaka, ArchiCAD 6.0 nudi privremeno postavljanje referentnih tačaka podelom bilo koje ivice na dva ili više delova, datim procentom, ili deljenjem određenom veličinom sa ostatkom. Ako je ivica koju pokažete "Mercedes kurzorom" deo kruga, program će vam ljubazno pokazati i centar, ako je bilo koja od prethodnih opcija uključena. Kao i mnogo toga, ovaj pomoćni alat je transparentan. Pomoćne referentne tačke traju koliko i komanda, ili zadati vremenski period.

   

Malo šminke nije na odmet

Interfejs je ponešto izmenjen: pada u oči značajno kraća kutija sa alatima na levoj ivici ekrana; zgodno za one koji rade u manjim rezolucijama. Ne radi se o smanjenju broja alata (on je povećan), već o optimizaciji - slični alati su grupisani. Sve linije, krugovi, lukovi i krive su pod jednim tasterom, kote pod drugim, sve što ima veze sa tekstom pod trećim... da biste došli do sledećeg alata, treba samo da zadržite kažiprst na levom testeru miša. Naravno, ako vaš ekran to dozvoljava, možete vratiti stvari i na staro.
Vidno je različit i dizajn svih ikona i padajućih menija koji su, opet, temeljno prerađeni. Neke komande su logično premeštene, nove su zamenile stare, a neke dobile hijerarhijsle menije. Verujem da odluka da se Edit komande, koje ostavljaju original i kreiraju kopiju (Drag, Mirror... a copy) pozivaju tako što se drži pritisnut Alt, dok se otvara Edit meni nije dugoga veka i da predstavlja jedini nedostatak interfejsa. Koliko sam čuo, ni ostatak beta testera nije bio presrećan tim rešenjem, pogotovo što je to u Windows okruženju nemoguće izvesti ako ne koristite padajući, već kontekst meni koji se dobija pritiskom desnog tastera miša.
QuickViews prozor ne samo što čuva podatke o važnim pogledima na projekat i omogućava "skakutanje" okolo u deliću sekunde, već "pamti" sprat, da li ste u osnovi, preseku ili izgledu, kao i to u kom su stanju slojevi. Izvanredno! Dno radnog ekrana je doživelo malu preradu i dobilo ikonu za "Vidi sve" zum, kao i prethodni i sledeći pogled u trenutnio aktivnom prozoru. Sadržaj ovog mini toolbar-a se menja prema vrsti prozora - ako pišete tekst,ili programirate u GDL-u, umesto zum tastera dobijate tastere za formatiranje teksta i proveru skripta, koja aktivira pravi GDL dibager. Naravno, 3D prozor je priča za sebe.
Većina 2D alata, a pogotovo oni koji kontrolišu izgled elemenata u osnovi i preseku se takođe mogu podvesti pod klasičnu arhitektonsku šminku. Notorna je činjenica da projekat, osim što mora biti tehnički ispravan i propisno opremljen, treba da izgleda što bolje. Da bi se poboljšalo i jedno i drugo, bazni alati kao što su ploče, zidovi i stubovi su poboljšani, a dodat je i novi alat Mesh (prostorna mreža). Osnovna namena je modelovanje terena oko objekta, tako da je HipRoof "penzionisan".
Ako ArchiCAD-om 6 otvorite stariji projekat sa HipRoof elementom, konverzija je automatska. No, ovim alatom se može modelovati i bilo koja prostorna površ, a u osnovi on se ponaša kao i bilo koji drugi poligonalani alat - rad sa ivicama i čvorovima, kao i pravljenje otvora, je isti kao i za ploču ili krov. Naravno, u pratećoj paleti (originalni naziv Pet Palette) koja se otvara uz kursor je i jedna specifična stavka - promena Z koordinate odabranog čvora.

   

Dva nova zida

Postoje i dva nova zida - zid za neparalelnim vertikalnim ravnima, dakle različite debljine na početku i na kraju, koji se ponaša kao i svaki drugi zid, i poligonalni zid, koji se ponaša kao svaki poligonalni element. Obe vrste zidova su naročito upotrebljive u radu na rekonstrukciji starijih objekata, iz prošlih vekova, kada su zidovi bivali vrlo proizvoljnih oblika. Osim što su zidovi poligonalni, od sada i otvori u njima mogu biti takvi, sa jedinim ograničenjem da moraju biti konveksni.
Alatka krova je osiromašena za zloglasni HipRoof, ali je dobila višeslojnost. Raniji objektivni nedostatak je sada ispravljen, tako da slojeve vašeg krova možete definisati kao složenu strukturu. Pri tome, koristi se osobina spajanja istih šrafura, pa krovovi "naležu" bez šavova na grede i zidove. Sečenje elemenata krovom je značajno poboljšano, tako da sve elemente, uključujući i ploče, vrata i prozore, kao i objekte možete "skratiti" krovom.
Važna osobina ArchiCAD-a postaje i podesivost radnog okuženja: ne samo da svim komandama možete dodeliti skraćenice sa tastature i ispremeštati ih kako vam odgovara, već to možete učiniti i za svakog korisnika posebno na istoj instalaciji ArchiCAD-a. Iako je empirijski dokazano da crni ekran šteti bujnosti frizure, vaše kolege koji se nostalgično sećaju EGA monitora mogu da uživaju u crnoj pozadini. Kada se ulogujete na svoje korisničko ime, sve se vraća u normalu.
Podešavanje boja je podržano i na sistemskom nivou, tako da sve boje ArchiCAD-a mogu dobiti i drugačiji izgled podešavanjem RGB ili CMY komponenti. Podesivost softvera određuje i programska podrška. Osim unapređenog GDL interfejsa, tu je i sasvim novi C/C++ API sa punim setom funkcija, tako da možete napisati svoju ArchiCAD aplikaciju. Ova novost sama po sebi zaslužuje poseban članak.

   

Prostor, konačno!

Skok u 3D prozor otkriva najveću novost u ArchiCAD-u 6.0 - direktan rad u 3D. Otvaranjem 3D prozora dobijate utisak da ste za nekom jačom radnom stanicom - na modelu koga vidite možete da obavite ama baš sve, osim konstruisanja krova. Model možete i okretati ili pomerati, šetati se kroz njega, i to u svim načinima prikaza. Veoma bitna stavka je i ovde podržana SmartCursor tehnologija, koja funkcioniše isto kao i u ostalim prozorima.
Nove elemente koje crtate možete visinski uskladiti sa bilo kojim postojećim, ili im zadati numeričku vrednost. Naravno, i ovde funkcioniše gravitacija, tako da ne može da se desi da novi elementi "odlebde". Glavna pomoć je prateća paleta, koja kao pravi ljubimac neumorno trči za kurzorom. Možete raditi u prespektivi ili aksonometriji, u osenčenom, žičanom ili prikazu sa skrivenim linijama, a za ljubitelje ortogonalnosti i precizan rad u proizvoljnom koordinatnom sistemu postoji alatka kojom pogled na model možete jednim klikom postaviti ortogonalno na bilo koju postojeću ravan. U 3D prozoru, kao i radine, postoji zoom, pa sve vreme možete očitati relevantne koordinate, a kontrolna tabla je uvek pri ruci.
Jedini način 3D prikaza u kome ne možete raditi na modelu je rendering. I ovde ima novosti. Osim klasične, još više ubrzane ArchiCAD rendering mašine, postoji još jedna statična, Z Buffer, i dve interaktivne, OpenGL 1.5 i QuickDraw3D 1.5. Sa ove dve rendering mašine, vaš model u žičanom, osenčenom ili mapiranom prikazu možete okretati, menjati vidni ugao kamere, približavati se ili udaljavati do mile volje - sjajno za analize, i prezentacije. Osim četiri klasične, tu je i osam (!) LiveStyles rendering mašina, koje daju novu vrednost pojmu renderinga - vaš model, posle ovog postupka, izgleda kao crtan rukom, neuporedivo je "mekši" i nema onu nemilosrdnu računarsku preciznost, koja se često kritikuje.
Dvanaest mogućih načina da materijalizujete vaš model se množi sa tri načina da ga pretočite u VR prezentaciju. Na raspolaganju su RealVR, QTVR 1.0 i 2.0, a uz softver dobijate i sistemski paket QuickTime 3.0 - registracijom koja košta 30 USD, dobijate mogućnost da radite punu video montažu QuickTime materijala. Kao da ovo nije dovoljno, uz ArchiCAD dobijate i Meander, do sada ekskluzivni Mac softver, kojim možete proizvesti interaktivne QuickTime animacije, sa VR mapama. Kao šlag na torti, ArchiCAD snima u SVF (Simplified Vector Format) formatu, Internet standardu za prikaz CAD crteža na Mreži.
Dakle, radite u virtuelnom prostoru i svoj projekat možete prezentovati, ili ga deliti sa saradnicima preko Interneta. Prostor u ArchiCAD-u je dvojako shvaćen - u okviru programa, radite u simulaciji realnog 3D prostora, projektujući objekat koji, mnogo pre prvog ašova, živi u VR univerzumu, koji nema granica. Uz dodatak ArchiCAD Presenter-a, o kome ste čitali u prošlom broju, ArchiCAD postavlja i novu definiciju arhitektonskog CAD softvera: u jednom paketu imate sve alate za klasičnu projektnu dokumentaciju, 3D modelovanje, rendering i arhitektonsku prezentaciju, virtualne šetnje po projektovanim prostorima, kao i postavljanje vaših dela na Web. Zaista, osim operativnog sistema i ArchiCAD-a, još malo pa vam drugi softver i ne treba.

   

I još dalje...

Spisku novosti koji smo do sada prelistali nedostaju još neki važni aspekti. Jedan od njih je i saradnja sa drugima koji rade na istom poslu kao i vi. Niko ih ne tera da koriste ArchiCAD - i ako koriste AutoCAD, bez obzira na verziju, potpuno ste kompatibilni. ArchiCAD piše i čita R14 formate, čuvajući i Xref strukturu ali, što je isto tako važno, i svoju strukturu objekata. IAI kompatibilnost zasnovana na IFC specifikacijama je stara vest, tako da nema potrebe da se posebno naglašava. Zahvaljujući novom API-ju, 6.0 direktno čita i piše i DGN, Microstation format crteža.
Predmerski moduli ArchiCAD-a su u verziji 6.0 iznova napisani. Pozitivni krivac za kvantni skok i potpuno rešenje svih problema sa predmerom i specifikacijama je Properties Object, nova vrsta GDL objekta koji nosi sve informacije o bilo kom elementu projekta. Properties Object može da čita podatke iz interne ili eksterne baze, bez obzira na njenu lokaciju, a izveštaj i spisak može da daje u raznim oblicima, počev od običnog teksta, preko formatiranog izveštaja, do kompletne fakture sa specifikacijom koja se automatski faksira klijentu. Kako će krajnji izveštaj da izgleda, zavisi samo od toga kako ćete vi definisati njegovu matricu i šta od osobina projekta u tu matricu ulazi.
Na Graphisoft-ovom sastanku distributera, krajem maja u Budimpešti, prikazan je i pilot projekat softvera za upravljanje građevinskim objektima, zasnovanom na ArchiCAD-u, koji se testira na Graphisoft Park-u. Ovim poboljšanjem, koje je zasnovano na potpuno novoj alatki zona i Properties Object-u, ArchiCAD počinje da prerasta CAD i postaje integrisani sistem za projektovanje, praćenje gradnje i održavanje objekta. Uzgredni prozivod novih osobina je mogućnost da automatski generišete šeme svih otvora, specifikaciju opreme ili nameštaja. I ovo je tema za ceo članak.
Nije iznenađenje da u TeamWork odeljku nema previše novosti. Tehnologija je u prethodnoj verziji rođena, prošla "porođajne muke" i grabi krupnim koracima napred. Od sada možete promeniti svoj radni prostor u toku rada, bez odjavljivanja iz radne grupe u kojoj se trenutno nalazite. Više praktično i ne postoje odvojene verzije: TeamWork funkcije se opciono koriste ili ne, što zavisi od vrste licence koju ste kupili.

   

Stepenice i još ponešto

Od drugih programa koji dolaze uz ArchiCAD, potpuno nov je StairMaker. Najvažnija novost je da se kontura stepenica može nacrtati u ArchiCAD-u i preneti u StairMaker, u čijem potpuno novom interfejsu se radi neuporedivo lakše nego ranije. Naravno, novi properties Object važi i za cele stepenice, tako da je stepen slobode u projektovanju ovog važnog elementa svakog objekta povećan za red veličine. PlotMaker, iako nosi novi broj, izgleda skoro isto - sledeći kozmetički zahvat biće verovatno usmeren na ovaj segment paketa. Funkcionalnost je potpuna, a ispod haube ima puno novosti, pre svega rad sa slojevima i novi formati koje PlotMaker čita i piše, no crtačkih olakšica i prečica na koje korinik u ArchiCAD-u brzo navikne nema.
Sve ovo je bolje videti nego čitati - ako očekujete spor rad na prosečnom računaru, prevarili ste se. ArchiCAD je hardverski "milosrdan", pa čak i danas potprosečna PC mašina, poput ove na kojoj kucam tekst, ne izdiše pod opterećenjem multimedijalnih zahteva ArchiCAD-a - zahtevi, verovali ili ne, ostaju isti kao za TeamWork! Naravno, što jaču mašinu imate, i ako je vaša video kartica OpenGL akcelerator, rad u 3D će biti udobniji i kretanje modela ili oko njega će se zaista odvijati u realnom vremenu, kao i kretanja u OpenGl i QD3D renderingu.
U svakodnevnom radu, koji se pretežno odvija u 2D prozorima, lični utisak o brzini je da je 6.0 za nijansu sporiji od TeamWork-a, na istim projektima. Dakle, oko 5-10% sporije nego 5.0, za one koji imaju iskustva. Regenering 3D modela traje nešto duže, što se moglo i očekivati. Razlika u radu između Pentiuma 100 i 266 MMX se oseća pretežno u 3D, dok Pentium II ostavlja utisak kao da smo na njega instalirali prethodnu generaciju softvera.

   

Lični stav, kao zaključak

ArchiCAD 6.0 je značajna stavka u razvoju ovog softvera. Na krilima prošlogodišnjeg komercijalnog uspeha, u konkurenciji ni malo slabih igrača kao što su Autodesk i Bentley, Graphisoft otvara novo poglavlje u svom razvoju. ArchiCAD postaje otvoren, dobija API, nekolicinu novih pratećih programa (npr. ArtLantis 3.02 i ArchiSITE 5.5, ArchiCAD Presenter) i raspolaže velikim brojem dodatnih korisničkih biblioteka, koje razvija i Graphisoft i njegovi distributeri u celom svetu.
Politika cena API-ja i razvojnog paketa obećava da će mnogo nezavisnih kuća razvijati dodatne aplikacije. Na toj činjenici se uzdigao i Autodesk. Ne smemo zanemariti ni već raspoloživu IAI kompatibilnost, kao ni izuzetne multimedijalne mogućnosti i orijentisanost na Web. Raspoloživi komplet alata je potpun i može se reći da mogućnosti ArchiCAD-a odgovaraju svim zahtevima arhitektonske struke.
Konkurencija za sada nema pravi odgovor. Iz Amerike dolazi vest da je jedan od najvećih Autodesk distributera, US CAD, uzeo ArchiCAD kao sistemsko rešenje za svoje AEC klijente. Iz Bentley-ja se ne čuju novosti, a iz Autodesk-a stižu obećanja o novom Architectural Desktop-u. Jedini problem za Autodesk je to što sve što oni reklamiraju u prvim najavama kao novo i još neviđeno ni za ArchiCAD, kao ni većinu drugih specijalizovanih AEC softvera, ne da nije novo, nego postoji već deceniju i više. No, biti najveći ima svojih prednosti, kao što možemo da vidimo na primeru kompanije čiji je operativni sistem na većini ličnih računara u svetu. Ostaje da sačekamo, vidimo i uporedimo.
Kada birate softver, bitno je samo jedno - da li on radi ono što je vama potrebno, i da li to radi odmah. Počev od sredine jula, nemački i američki, a sa njima i svi korisnici internacionalne verzije, će moći da uživaju u novom ArchiCAD-u. Lokalizacija na ostale jezike se očekuje do septembra. A verzija na srpskom? Za sad nije poznato kada će se pojaviti, no već je prevedena raspoloživa literatura, koja obraćuje nove komande i funkcije. Sa sigurnošću se može reći da je ArchiCAD otelotvoren u verziji 6.0 novi standard za arhitektonski CAD doba informatike.

Korisna adresa:
hiCAD
Puškinova 17, 21000 Novi Sad
e-mail: hajzla@eunet.yu
www.Graphisoft.com


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa