H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #37 - Jul 1998

Štampač u više izdanja

Može li štampač da zameni fotokopir uređaj? HP odgovara potvrdno i čak je novom uređaju smislio novo ime. Upoznajmo Mopier 240! 

Milan Četić


  

Mopier 240

Nešto više od mrežnog lasera: Mopier 240

   

Kancelarije postaju sve više digitalne. Ako se već većina dokumenata u kancelariji kreira pomoću računara, zašto ne bismo izbacili kopir aparat i uveli brz štampač velikog kapaciteta? Svi primerci dokumenta će tako biti kvalitetni originali, uštedećemo jedan uređaj i pojednostaviti organizaciju rada. U firmi Hewlett-Packard su ovakvim štampačima dali naziv Mopier, koji potiče od skraćenice MOPYING (Multiple Original coPYING). Prvi ovakav HP-ov štampač je bio LaserJet 5Si, a nedavno su se pojavili naslednici, LaserJet 8000 i Mopier 240. LaserJet 8000 se proizvodi u tri varijante: LJ 8000, LJ 8000N i LJ 8000DN. Baza Mopier 240 je LJ 8000DN sa ugrađenim diskom od 1.4 GB. Na sve ove modele mogu se dodati razne naprave za manipulaciju papirom.

   

LaserJet 8000

Osnovni model, LaserJet 8000, je zasnovan na tehničkim rešenjima primenjenim u modelima LJ 4000 i LJ 5000: format štampača je A3 ili Tabloid (11*17"), nominalna brzina 24 A4 strane u minuti, a rezolucija 600 dpi. LJ 8000 podržava pun paket kontrolnih jezika: PCL5e, PCL6 i PostScript LII. PCL6 donosi mogućnost rada u FastRes 1200 režimu, što je oznaka za virtuelnu rezoluciju od 1200 dpi, koja se postiže usavršenom verzijom REt (resolution enhancement) tehnologije. Efekat ovog režima prilikom štampe teksta je blizak "pravoj" 1200 dpi rezoluciji, dok se kod štampe fotografija uočavaju razlike. FastRes 1200 daje preko 200 nijansi sive, ali pokrivanje površina nije dovoljno ravnomerno. LJ 8000, za razliku od prethodnika, nema TrueRes 1200 režim koji omogućava (duplo usporenu) štampu u pravih 1200 dpi. Pretpostavljam da je ova mogućnost izostavljena zbog procene da velika većina korisnika u kancelarijama nema potrebe za vrhunskom reprodukcijom fotografija.
Da bi obezbedio brzinu od 24 strane u minuti, HP je ugradio 133 MHz RISC procesor i 16 MB memorije u štampač, što je dovoljno za sve zadatke štampe na formatu A4, dok neki ekstremni štamparski zahvati (kao što je fotografija A3 formata u 600 dpi sa većom količinom teksta odozgo) može zahtevati više memorije. Za to su obezbeđena dva podnožja za nestandardne 100-pinske DIMM module - maksimalna memorija je 80 MB. Moguće je dodavati i 2- ili 4 MB FLASH RAM DIMM-ove, ali i 1.4 GB disk, na kome se čuvaju fontovi, formulari, memorandumi i potpisi, a koristi se i za pamćenje već odštampanih dokumenata (Mopier).
Kao i kod drugih HP štampača, fotoosetljivi valjak i toner se nalaze u isttoj kaseti. Pošto je LJ 8000 predviđen za štampu velike količine dokumenata (maksimalni mesečni kapacitet 130 hiljada strana), u kaseti se nalazi dovoljno tonera za štampu 15 hiljada strana sa uobičajenih 5% pokrivenosti.

   

Dodaci za manipulaciju papirom

Za prijem papira obezbeđene su tri standardne kasete: multifunkcionalna, koja prima 100 listova maksimalne težine 199 g/m2, ali i koverte i nalepnice, kao i dve kasete kapaciteta po 500 listova (za papir od 65-105 g/m2). Ako vam ovo nije dovoljno, postoji dodatak sa još dve kasete kapaciteta od po 500 listova, ili "džambo" kapaciteta 2000 listova. Oba dodatka se nalaze u "ormariću", koji je postavljen na točkiće, pa štampač počinje da liči na fotokopir aparat. Tu je i nezaobilazna kaseta za koverte, koja se postavlja u mutifunkionalnu kasetu.
Na izlazu štampač standardno prima 500 listova. Ako vam je ovo malo, nabavite stoni sortir koji prima 7*125 listova, sortir za 8*250 listova i sortir za 5*250 listova sa heftalicom. Za ova poslednja dva je neophodno da se štampač nalazi na "ormariću". Dodatak za dvostranu štampu, koji radi sa formatima papira do A4, se ugrađuje u sam štampač. Dodatak za kuvanje espreso kafe HP ne proizvodi, ali se priča da neki nezavisni proizvođači rade na ovoj neophodnoj ekstenziji.
Štampač se sa kompjuterom standardno vezuje preko paralelnog porta, a moguće je ugraditi i mrežnu JetDirect 10/100 BT karticu, koja se standardno ugrađuje u model LJ 8000N; još "jači" model 8000DN, osim te kartice, ima i dodatak za dvostranu štampu. Na kraju lanca "dokonfigurisanja" se nalazi Mopier 240, koji predstavlja LJ 8000DN u koji je ugrađen 1.4 GB disk.

   

Treba li vam?

Kome je ovakva sprava potrebna? Argumenti protiv su vrlo jednostavni: malo je domaćih firmi koje su dostigle "nivo digitalizacije" potreban da bi se izbacio kopir aparat i umesto njega postavio Mopier. Prosečan laserski štampač i kopir aparat zajedno koštaju manje od Mopier-a, a vredi pomenuti i činjenicu da kopir aparat svako zna da koriste.
Argumenti u prilog Mopier-a nisu ništa slabiji: čak i ako niste spremni da izbacite kopir aparat, Mopier će olakšati rad, jer je kvalitetniji i pouzdaniji od većine kopir aparata, a i vreme provedeno za fotokopirom je nepovratno izgubljeno, dok Mopier radi sam. Drugo, Mopier ne košta više od kopir mašine slične brzine, a većina službenika samo misli da ume da koristi kopir aparate - najveći broj kvarova na fotokopirima potiče od pogrešnog rukovanja. Najzad, cena održavanja i eksploatacije bi, barem po HP-u, trebalo da bude niža nego kod kopir aparata.
Štampač je, dakle, potreban velikim biroima, u kojima treba da se koristi kao mrežni štampač i kao Mopier za dokumente koji se digitalno obrađuju. On je takođe idealan za korisnike koji imaju potrebu za vrlo velikim obimom štampe, jer njegova brzina i pouzdanost zadovoljavaju upravo takve potrebe.

Korisne adrese:
Comtrade
Vladimira Popovića 6, Beograd, 011/311-2060
OnLine
Bulevar Nikole Tesle 42a, Beograd, 011/692-493


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa