H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #37 - Jul 1998

Armada MMX

Mada su notebook računari opremljeni Penitum II procesorom pravi hit, Pentium MMX prenosivi računari i dalje donose bolji odnos cene i performansi. Isprobali smo Compaq Armada 1592DT. 

Bojan Petrović


  

Armada

   

Model 1592DT je pripadnik porodice Armada 1500, dakle osnovnih prenosivih računara koje Compaq danas nudi. Sve modele iz ove serije karakteriše Pentium MMX procesor, 32 MB radne i 512 KB keš memorije, integrisani punjač, rezolucija ekrana 800*600 u 16 M boja, podrška za eksterni monitor rezolucije 1024*768, ugrađeni flopi disk, 20x CD čitač i jedna baterija. Model koji smo testirali bio je opremljen procesorom na 233 MHz, Smart hard diskom od 3.2GB, litijum-jonskom baterijom koja bi, po specifikacijama, trebala da izdrži do 3 časa rada i 12.1-inčnim CTFT dual-scan ekranom.
Spisak hardvera koji dobijate kupovinom ovog računara je sasvim zadovoljavajući, posebno kada se uzmu u obzir i "sitnice" koje vam ovaj kompaktan i skladan uređaj nudi. Recimo, tu je USB konektor, infra-crveni komunikacioni port, touch-pad zamena za miša, dva PC Card slota tipa II ili jedan slot tipa III, ugrađena 16-bitna zvučna karta PremierSound sa zvučnicima... Compaq Armada je računar koji vas neće razočarati ni u jednoj primeni. Nažalost, model koji smo testirali nije imao modem, mada smo lako priključili odgovarajuću PCMCIA karticu.
Aramda je opremljena i operativnim sistemom Windows 95, čiju instalaciju morate da završite kada prvi put uključite računar. Treba podesiti elemente karakteristične za zemlju u kojoj se nalazite, što se obavlja zaista brzo. Nakon toga je računar potpuno spreman za rad, mada na disku, osim opertivnog sistema, nema mnogo toga. Vredi pomenuti samo Compaq-ov softver za dijagnostiku, koji je detaljno ispituje stanje računara i ispravnost komponenti.

   

Štednja

Premda Battery Mark 2.0 javlja da baterija ovog računara može da izdrži 3.2 časa neprekidnog prosečnog rada, naš test je pokazao da će baterija, ako računar podesimo kako nama odgovara (više od 256 boja, veća osvetljenost itd) i koristimo CD-ROM, potrajati 2 časa i 15 minuta, što i nije tako mnogo. Da bi se ovo vreme produžilo, treba koristiti sve mogućnosti štednje koje Armada 1592 nudi. Pre svega, čim se udaljavate od računara na malo duži period, pritisnite Suspend taster, čime ćete drastično smanjiti utrošak energije - potpuno napunjena baterija može u "uspavanom" stanju održavati računar između 80 i 110 sati.
Mnogo interesantnija mogućnost ovog računara je hibernacija, koja se postiže istovremenim pritiskom na Fn i Suspend. Tada računar automatski snima na disk stanje svih aktivnih aplikacija i gasi se u potpunosti. Kada sledeći put uključite računar, sistem će automatski biti postavljen u stanje u kom ste bili pre ulaska u hibernaciju. Ukoliko vam se baterija isprazni tokom rada, a vi ne priključite kabl za napajanje, računar će samoinicijativno ući u hibernaciju i neće izlaziti iz nje dok ga ne "nahranite".
Naravno da se i tokom aktivnog rada na računaru može štedeti energija. Pritiskom na Fn i F7 birate nivo štednje, što se i grafički prikazuje na ekranu. Štednja znači gašenje pojedinih komponenti računara posle nekog perioda neaktivnosti, kao što smo i navikli kog standardnih računara. Kod prenosivih računara ova opcija značajno utiče na štednju energije i dužinu samostalnog rada. Tokom pomenutog testa nismo dozvolili mnogo neaktivnog vremena ni jednoj komponenti sistema osim CD-ROM-a i flopija, tako da će u nekom umerenom radu baterija zaista trajati blizu 3 sata.

   

Utisci

Prvi utisak je zaista kvalitetan ekran, koji daje oštru sliku dobrog kontrasta i vrlo širokog ugla gledanja. Zahvaljujući C&T 68554 grafičkoj kartici, boje su sasvim očekivane i prirodne, mada brzina rada nije sjajna ako se radi sa mnogo boja. Tastatura je karakteristična za ovakav tip računara, mada je većina tastera standardne veličine i sa prijatnim, dovoljno dugim hodom, koji omogućava udoban rad. Kurzorski tasteri su tamo gde ih očekujemo, u obrnutom "T" rasporedu, mada su nešto manji nego što bi trebalo. Prikljućci za eksterne zvučnike i mikrofon su sa desne strane, na zgodnom mestu, kao i tasteri za podešavanje jačine zvuka. Posebno je dobra ideja da se otvori za hlađenje postave sa zadnje strane - ovo će naročito pozdraviti korisnici koji računar drže u krilu.
U toku rada se Armada 1592DT ponaša živahno, bez znakova da joj nedostaje snage ili prostora. Hard disk je nešto sporiji, što je posledica brzine rotacije od svega 4009 obrtaja u minuti i srednjim slučajnim traženjem od preko 13 ms. Sa druge strane, da se u ovom računaru nalazi Quantum Fireball SE, baterije bi trajale manje od 30 minuta. Slično važi i za CD-ROM, što je i sugerisano njegovom oznakom: 20xMAX znači da je maksimalna brzina uređaja dvadesetobrzinska, a u proseku je bliži šesnaestobrzinskom CD čitaču.
U celini, računar sjajno funkcioniše, pa smo stekli utisak da ima dovoljno snage za standardne, pa čak i neke zahtevnije, poslovne aplikacije. Kada na sve to dodamo ime Compaq, jasno je da se radi o dobroj kupovini, pre svega za one koji nisu spremni da, zbog nekoliko procenata ubrzanja, izdvoje mnogo više novca za Pentium II. Uz računar bi trebalo još kupiti dodatnu bateriju, i time rešiti jedini problem na koji smo naišli pri radu sa ovom Armadom.

Korisna adresa:
Comtrade
Vladimira Popovića 6, Beograd, 011/311-2060


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa