H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #36 - Jun 1998

Od 14 do 17 inča

Stara je istina da je monitor jedna od najvažnijih komponentni udobnog rada sa računarom. Možda su zato novosti u ovom segmentu tržišta toliko česte - pred nama se ponovo našla četiri modela različitih proizvođača i dimenzija... 

Branko Nikitović


  

 

 

1

Daewoo 431X - dobar izbor za malo novca

 

2

DTK DA-570 KA - DTK ponovo bolji u 15"...

 

3

...nego u 17" - DTK DB-770 KA

 

4

NEC Multisync 750p - 17" monitor vrhunskog kvaliteta

   

Ako vam dugotrajan rad za računarom smeta, lako se može ispostaviti da imate problema sa očima, tj. sa monitorom. Mutna slova ili treperav ekran jako zamaraju, ugrožavaju zdravlje i smanjuju radne sposobnosti. Bilo da imate odličan vid ili ne, investicija u dobru sliku je uvek dobro uložen novac. Pred nama su se našli predstavnici nekoliko kategorija.

   

Daewoo 431X

Počnimo od najnovijeg modela u kategoriji 14" monitora. Iako ih "petnaestice" ozbiljno ugrožavaju i stalno prete da ih izbace sa tržišta kućnih i poslovnih računara, stalno se pojavljuju sve bolji modeli. Kvalitet slike ovog lepotana je dobar, ali se ipak nalazi ispod 14" modela konkurencije, proizvođača Samsung i DTK. Osnovni razlog je vidljivost mreže, koja u programima kao što je Photoshop izgleda kao moare, pa ovaj model preporučujemo pre svega za poslovne primene kao što je pisanje u Word-u ili rad u Excel-u. Boje su stabilne, a slika je za 14" model neobično svetla, što se, naravno, može podešavati. Oštrina je vrlo dobra, kako u sredini, tako i u uglovima - zamućenje je minimalna.
Ako uzmemo u obzir činjenicu da se monitori ove dijagonale uglavnom koriste za manje zahtevne poslovne primene i za igre, slici zaista nemamo šta da zamerimo. Vidljiva dijagonala iznosi 13.2", što je odlično, dok je veličina piksela 0.28 mm. Ekran je presvučen nereflektujućim slojem, a kao opcija postoji i mogućnost antistatičkog premaza. Maksimalna rezolucija prikaza je 1024*768 tačaka, što i predstavlja gornju granicu razuma za ovu klasu. Mirnoći slike u ovom modu doprinosi i maksimalna frekvencija osvežavanja od 60 Hz, koja se u modu od 800*600 tačaka može povećati na čak 85 Hz. Ne preporučujemo, ipak, 85 Hz, jer slika tada gubi na oštrini.
Dizajn monitora je osvežavajući, mada je plastika oko samog ekrana mogla da bude i malo uža. Sa prednje strane su devet tastera za potpuno digitalno podešavanje parametara slike, što je i u ovoj klasi očigledno postalo standard; nažalost, nema OSD-a. Komande su sasvim uobičajene (pozicioniranje, veličina, pincussion, kontrast i osvetljenje), upotreba je vrlo jednostavna, a najbitnije je da se slika može razvući praktično do samog oboda ekrana, bez gubitka na kvalitetu. Sva podešavanja mogu da se snime u jednom od 19 korisničkih modova.
Pošto je tehnologija i masovnost izrade malo veće braće jako uznapredovala, "smena generacija" je samo pitanje vremena. Svemu tome, pored kvaliteta slike i veće radne površine, najviše doprinosi cena - razlika između 14" i 15" monitora u ekonomskoj klasi je sada manja od 100 DEM, tako da svako ko kupuje nov računar ozbiljno treba da razmisli o nabavci modela većeg od 14". Ako iz nekog razloga ostanete pri ovoj dijagonali, Daewoo je uvek dobar izbor.

   

DTK DA-570 KA

Ovo je predstavnik najnovije generacija 15" monitora nama dobro poznatog proizvođača DTK. Postoji nekoliko podmodela (BA, EA, KA), koji imaju različitu dodatnu opremu. Model koji smo testirali nosi oznaku KA i nije "multimedijalan": nema ni zvučnike ni mikrofon. Vidljiva dijagonala je celih 14", što pozdravljamo, a slika se pomoću kontrola može razvući do samih ivica.
Slika je, jednostavno rečeno, odlična za ovu klasu. Oštrina je zaista dobra u sredini, a zamućenje u uglovima je minimalno. Boje su čvrste i ravnomerne, kako na nižim tako i na višim frekvencijama osvežavanja. Maksimalna rezolucija je 1280*1024 tačke, u kojoj se može postići osvežavanje od 60 Hz, sasvim dovoljno za mirnu i stabilnu sliku.
Ako se odlučite za rad u rezoluciji od 1024*768 tačaka, vertikalnu frekvenciju možete podići na čak 85 Hz - slika je sasvim mirna i oštra, pa ovaj mod preporučujemo za ugodan rad, iako na nižim rezolucijama osvežavanje može iči i do 100 Hz. Veličina tačke je 0.28 mm, ekran je presvučen anti-refleksivnim slojem, a otklon je 90 stepeni. Jasno, dobar deo kvaliteta slike potiče i od same SVGA kartice, ali su najnovije generacije sasvim dorasle zadatku čak i u ekonomskoj klasi.
Nasuprot kvalitetu slike, dizajn samog uređaja ne možemo naročito pohvaliti - iako je funkcionalan, prilično je zastareo i neće učiniti ništa za lepotu vašeg radnog stola. Na prednjem panelu se, pored tastera za uključivanje, nalaze samo četiri kontrolna tastera, pomoću kojih se krećete kroz menije prikazane na ekranu (OSD). Iako se podešavanja vrše relativno retko, ovu osobinu nikako ne smatramo doprinosu ugodnosti. No, rezultat opravdava malo muke oko setovanja.
Kontrole su u principu klasične - pozicija i veličina, bočno ispupčenje, trapezoidna korekcija, biranje "temperature" boje (postoje samo vrednosti od 6550K i 9300K) i snimanje u memoriju. Neobično je što se tu nalazi i kontrola za pojačanje zvuka, a zvučnika ni od korova!
Sve u svemu, u pitanju je univerzalni model, koji ipak nije usmeren na profi tržište: sama dijagonala od 15" to jasno govori. Zahvaljujući ceni, mirne duše ga možemo nazvati "ubicom" 14" modela i preporučiti svakoj kućnoj, igračkoj i poslovnoj primeni.

   

DTK DB-770 KA

Koliko god smo se oduševili kvalitetom koji pruža upravo opisani 15" DTK monitor, nismo mogli da se načudimo koliko je ovaj, 17-inčni model slab. Stiče se utisak da je na model 570 KA samo "nakalemljena" 17" katodna cev, a karakteristike su ostale praktično identične: frekvencije osvežavanja, veličina tačke, podešavanja... Dodate su samo komande za rotiranje slike i degaus, pa je čak i maksimalna rezolucija 1280x1024 kao i na jeftinijem i manjem modelu.
Slika ne zaslužuje naročite pohvale, kad uzmemo u obzir dijagonalu ekrana. I u sredini i po ivicama je relativno mutna, boje su solidne na temperaturi od 9300K, a slično Daewoo modelu, ovde je upadljiva mreža preko celog ekrana, koja u programima kao što su Word ili Excel ne predstavlja problem, ali u Photoshop-u pravi haos. Sve u svemu, ovaj uređaj ima smisla samo za klasičnu poslovnu primenu, mada i za to postoje bolje alternative.

   

NEC MultiSync P750

Čini nam se da, još od prethodnog megatesta monitora, ni jedan model nije izmamio toliko uzdaha kao ovaj novi NEC. Sprava je zaista nešto drugo - proizvod namenjen profesionalcima, o čemu nažalost govori i njegova cena. Ne zaboravimo da ovaj monitor predstavlja vrh svoje klase, na koji se potpisao vrhunski proizvođač - to mora da košta. Kao najbolji kompliment navešćemo činjenicu da nije bilo lako naći hardver koji će "poterati" ovaj monitor do krajnjih krajnjih mogućnosti. Najzad smo izabrali računar sa Pentium II procesorom na 400 MHz i AGP Permedia2 grafičkom karticom.
Zaista je teško naći manu slici modela P750: boje su stabilne i lepe a oštrina odlična, kako u sredini, tako i u uglovima. Svemu ovom doprinosi najnovija tehnologija izrade ekrana koju je razvio sam NEC - tehnologija prevazilazi kako klasične katodne cevi, tako i one bazirane na Sony-ovoj Aperture Grill tehnologiji. Naravno, nema ni horizontalnih tankih linija, koje "pridržavaju" masku sa zadnje strane. Rupe na masci su sada eliptičnog oblika, što u kombinaciji sa dinamičkim fokusiranjem elektronskih snopova obezbeđuju izuzetnu oštrinu na ivicama ekrana i bolju zasićenost boja. Pored ovih tehnologija, ekran je presvučen i višeslojnim OptiClear premazom, koji smanjuje neželjenu refleksiju svetlosti u prostoriji, povećavajući kontrast i čitljivost.
Veličina najmanje tačke na ekranu je 0.25 mm, a maksimalna rezolucija 1600*1280 tačaka, pri kojoj se frekvencija osvežavanja može podesiti na čak 75 Hz, što obezbeđuje vrlo mirnu sliku. Ako se odlučite za nižu rezoluciju, 1280*1024 (po našem mišljenju optimum za ovu dimenziju ekrana, osim kod CAD primena) vertikalna frekvencija može biti sasvim dovoljnih 85 Hz. Kurioziteta radi, ako se slučajno nađete u 640*480 modu, osvežavanje može biti obavljano sa čak 160 slika u sekundi... Sve u svemu, izvanredna za slika za bilo koju primenu.
Dizajn je moderan i vrlo funkcionalan. Jedina zamerka se može uputiti biranju video izvora (BNC ili D-Sub), koja se obavlja tasterom na prednjoj strani koji, u BNC položaju, viri iz kućišta. Poret njega su, logično raspoređeni, tasteri za podešavanje parametara slike. Sve se obavlja kretanjem kroz menije prikazane na ekranu, što NEC naziva On Screen Manager. Komande su grupisane u podmenije, a ima ih puno, kao što se od ove klase i očekuj. Pod geometrijom može se podešavati ispupčenost i njen balans, trapezoidna i paralelogramska korekcija, kao i rotacija slike. U manje uobičajene opcije spadaju korekcija moare-a i linearnosti.
I kontrola boja je dobro realizovana kontrola: postoji pet predefinisanih modova sa različitim temperaturama, pored kojih se i svaka boja (crvena, zelena i plava) može podešavati posebno, što je prikazano odgovarajućim trakama. Između ostalog, može se birati jezik na kojima su meniji ispisani, kao i njihovo mesto na ekranu i vreme zadržavanja. Vrlo je korisna mogućnost "zaključavanja" kontrola čime se onemogućuju bilo kakve izmene parametara - tu opciju će ceniti svaki profesionalac.
Komanda koju prvi put vidimo jesu saveti (Fitness Tips) za odmaranje očijum, koji se mogu pojavljuvati u intervalima od 15 do 120 minuta, što svakako pozdravljamo i preporučujemo svakom srećniku koji na ovom monitoru radi.
NEC svakako nije ordinaran proizvođač - firma "Šutlić" je morala dobro da se pomuči da zadovolji sve standarde prodaje koji su pred njih bili postavljeni, da bi dobili zastupništvo. Uzimajući u obzir ovako kvalitetne proizvode koji će sada stalno biti prisutni i kod nas, moramo reći da se isplatilo, barem sudeći po modelu P750 koji će zadovoljiti potrebe svih profesionalaca.

Korisne adrese:
Daewoo
Comtrade
Vladimira Popovića 6, Beograd
(011) 311-2060

NEC
NecLine
Vlajkovićeva 19, Beograd
(011) 30-30-110

DTK
PC Centar
Durmitorska 16, Beograd
(011) 646-414


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa