H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #35 - Maj 1998

Piši i briši CD

Već nekoliko puta smo pisali o sve snažnijem tržištu uređaja za snimanje CD-ROM-ova. Sada je došlo vreme da, uz prikaz najnovijih modela Traxdata 4120 Pro i Hewlett-Packard CD Writer plus 7200I, rekapituliramo stečena iskustva. 

Saša Krstić


  

 

 

 

HP

Traxdata 4120 Pro

 

 

 

 

 

 

 

 

HP

HP CD Writer Plus 7200I

 

 

HP

HP CD Writer Plus 7200I

   

CD rekorderi su sve pristupačniji, pre svega po ceni: čim su probili magičnu granicu od 1000 DEM, mnogi korisnici personalnih računara počeli su da razmišljaju o kupovini: snimanje CD ploče "u sopstvenoj režiji" više ne zahteva neko posebno znanje ili trud, pa postaje dobra alternativa snimanju na mobilne diskove i nošenju podataka u CD klubove. Ostaje samo da se odlučite za dvo- ili četvorobrzinski model, za IDE ili SCSI... U posledenje vreme, pojavom novih Rewritable pisača, dilema je dodatno povećana.

   

Traxdata 4120 Pro

Na polju CD pisača Traxdata nije ni izbliza novo ime, kako će mnogi čitaoci pomisliti. Njihov 4120 Pro je prvi model koji, pored pristojne 4X brzine snimanja, donosi i brzo čitanje - čak 12X. U SCSI varijanti, 12X je sasvim dovoljno za većinu primena. Ipak, mnogi se pitaju zašto "juriti" pisač koji brzo čita, kada na tržištu ima mnogo jeftinih čitača čije brzine idu i do 32X? Pre svega zato što neke stvari može da pročita samo CD rekorder: uz odgovarajući softver, biće vam dostupni i poluzavršeni diskovi. Ako nemate dovoljno podataka da napunite disk, a ne "poklanja" vam se 17 MB, koliko zauzima svaka sesija, nema problema: upišite ono što imate i ostavite sesiju otvorenu. Čitači takav disk neće prepoznati (legendarna greška 101), ali ih CD rekorder čita bez problema. Kada kasnije dopunite disk, finalizirajte ga i "spremite za svet".
Druga prednost je u kreiranju ISO fajla: sa tim problemom mogu da se izbore samo pojedini SCSI CD-ROM-ovi, i to u zavisnosti od softvera kojim se ta operacija radi. CD rekorderi to urade začas... ako brzo čitaju, nema više potrebe za dodatnim SCSI CD-ROM čitačem. Vreme pristupa od 325 ms (kao i kod HP modela) nije za pohvalu, ali pošto se radi uglavnom o sekvencijalnom čitanju, nije velika prepreka. Treba znati da Traxdata, pored ovog modela, nudi i nekoliko sporijih, uključujući i IDE modele kao i one najnovije za paralelni port (!?). Opširnije informacije mogu se dobiti na www.traxdata.com.
Iza ovog uređaja se krije dobro poznata firma Teac - koristi se mehanizam za pisanje iz modela CDR55. Drajver je takođe Teac-ov, ali je firmware delo firme Traxdata, pa se uređaj tako i odaziva, što je dovoljno da ne radi kao Teac u starijim programima. Uređaj ima sve tray mehanizam umesto kedija, a uz njega se od softvera dobija ono odlični WinON CD 3.5. Pored opcija za pravljenje boot CD-ROM-ova, novitet su i opcije CD-labeling (štampanje okruglih nalepnica za CD) i prikaz stanja bafera prilikom snimanja.
U radu se ova kombinacija snimača i softvera pokazala izuzetno stabilnom. Instalacija na Adaptec 1520 ISA kontroler i samo snimanje su protekli bez ikakvih "trzavica". Traxdata nudi rešenje i za one koji su navikli na Easy CD Pro softver: sa Interneta treba preuzeti patch.zip koji verziju 2.1c ovog programa pripremi za Traxdata pisač. Ukoliko vaša verzija nije 2.1c već niža, potrebno je nadograditi na 2.1c - sve što je potrebno naći ćete na www.adaptec.com.
I pored bafera koji je relativno mali za jedan pisač (1 MB), Traxdata je pravi izbor za one kojima je potreban brz snimač, koji donosi i izuzetno brzo čitanje.

   

HP CD Writer Plus 7200I

Hewlett-Packard-ove CD pisače smo već nekoliko puta predstavljali, počevši od modela 4020i, preko 6020i, do 7100. Ovaj poslednji se još nije ni odomaćio, kad je zamenjen modelom 7200. Razlika na prvi pogled ne postoji; na HP-ovoj prezentaciji sam pročitao da se radi o novijem firmware-u i boljem softveru. U svakom slučaju, 7200I je 2X snimaču, 6X čitaču i 2X eraser, ali sa zbunjujuće malim baferom od svega 768 KB. U pitanju je interni IDE uređaj.
U impresivnoj kutiji koju isporučuje Comtrade (preko svog HP distributera Bel Computers) stiže šest CD-ova sa softverom, dva prazna diska (jedan je rewritable) uputstvima, reklamama i drugim materijalima. Montaža je izuzetno laka, kao da je u pitanju CD-ROM čitač - odaberete IDE granu, master ili slave i... gotovo. Po podizanju Windows-a, u drugi CD-ROM čitač ubacujete Install disk i za par minuta na hardu imate 100 MB manje prostora. Softver je izuzetno šarolik, od Norton Antivirus-a do Adaptec-ovih programa DirectCD i EasyCD Creator.
Obzirom da je u pitanju uređaj koji omogućava više upisa na istu ploču, podržan je UDF (Univerzal Disc Format) koji vam, uz DirectCD, dodeljuje slovo pisaču i posle toga se pisač ponaša kao pravi hard disk. Podaci na CD se upisuju (recimo u Explorer-u) jednostavnom copy komandom, ili još brže, drag & drop mehanizmom, a na isti način se brišu. Doduše, kod CDR-a se brisanjem ne oslobađa prostor, kao kod CDRW, već se samo "sakriju" neželjene fajlove. Kod IDE pisača se pre snimanja, svaki disk "formatira" - kako oni zovu pripremu medija. Kod CDR medija to traje oko minut, a kod CDRW 50-90 minuta, u zavisnosti od brzine i praznog prostora.
Za CDRW formatiranje morate imati na disku 100 MB praznog prostora, dok je kapacitet CDRW diska nešto manji od 500 MB. Ne nasedajte na reklamni trik koji pominje 650 MB: to su bruto prostori pre formatiranja. Osim toga, treba znati da CDRW disk mogu čitati samo CDRW rekorderi i specijalni noviji CD-ROM čitači sa oznakom MultiRead. CDRW će lako učitati i svaki DVD uređaj, koji ima teškoća sa CDR-om. Tajna leži u talasnoj dužini lasera i sličnoj (manjoj) refleksnosti medija DVD-a i CDRW. Oni imaju 650 nm laser, koji se teško bori sa CDR-ovih 780 nm. CDRW medij je aluminijumski, ne zlatni kao CDR. Teoretski se disk može pisati i brisati milion puta.
CDRW donosi razne prednosti, ali i velike mane, u koje spada i cena: CDRW ploča košta kao desetak CDR-ova. Što se tiče IDE pisača u globalu, velika mana je što većina ne podržava takozvani disc-at-once snimanje. Radi se o načinu snimanja gde se laser ne isključuje između trekova, kao u track-at-once režimu. Samo se Disk-at-once snimljena ploča može koristiti kao master u komercijanoj produkciji, pošto se tada pauza od dve sekunde može proizvoljno smanjiti ili eliminisati, što je bitno kod muzičkih miksovanih diskova.
Prethodna generacija IDE pisača radi u DAO režimu, uz promenu firmware-a. Na primer, pomenuti HP7100 i 7110 moraju imati verziju 2.02. Disk-at-once režim ne podržavaju ni svi SCSI pisači, na primer Philips CDD521, Sony 926S, Sony 960S, S&F 2006, Olympus CDS630... Ukoliko pomišljate na (nezakonito!) kopiranje Sony Playstation diskova, IDE pisač će vam zadati noćne more.

   

Šta kupiti?

Koji CDR pisač odabrati? Dva uređaja koja smo predstavili karakteriše slična cena (oko 1000 DEM), ali se oni itekako razlikuju. SCSI varijantu poskupljuje dodatni SCSI kontroler, kojeg u najjeftinijoj varijanti treba platiti oko 150 DEM. Traxdata je duplo brža u svim režimima, ali veliko ime Hewlett-Packard, neverovatna lakoća instalacije, jednostavna upotreba i CDRW diskovi čine model 7200 izuzetno primamljivim.
Ukoliko vam je cena i dalje previsoka i razmišljate o nekoj ranijoj varijanti, evo i pregleda domaće ponude. Svi Yamaha modeli su dobar izbor, mada neki noviji 400 modeli imaju problema sa hlađenjem, te nisu za non-stop rad. JVC HRW2001/2010 ne zaslužuje preporuku zbog bagovitog firmvera (ne proizvode se više), Ricoh 1420c je dobra kupovina, mada verzija 1.6c ima problema sa audio ekstrakcijom (ne proizvodi se više), a Ricoh 6200c je verovatn najbolji CDRW na tržištu; proizvodi se i pod imenima Philips OmniWriter, Memorex 620, Mitsubishi 226...
Sony 920S/924S je takođe uređaj koji ne donosi probleme, ali se više ne proizvodi. Sony 926S, 960S i 928e ne podržavaju disk-at-once, pa su slabo upotrebljivi za komercijalni CD mastering. Philips Cd522 je po mnogima najbolji CDR ikada napravljen, ali se više ne proizvodi. Kada se, u jesen 1995, pojavio Philips CDD2000/HP 4020i, primećeni su brojni bagovi u firmware-u, pa je uređaj došao na loš glas. Philips je reagovao i otklonio većinu problema, ali je kasnije prestao sa proizvodnjom. Ne preporučujemo Philips 2600/HP 6020i, pošto se njihov softver ne može unaprediti - neće moći da podrže nove tehnologije i formate, a primerak koji smo isprobali imao je i problema sa audio ekstrakcijom. Ipak, kod "rezanja" su veoma stabilni. Najzad, Teac CDR50/55S nije pokazao probleme u radu, pa zaslužuje preporuku (CDR50s je isto sto i Pinacle 4x4).
Da li je, dakle, vreme za CD pisač? Ako redovno snimate veći broj CD-ova, olakšaćete sebi posao ako taj posao poverite nekom računaru u svojoj firmi. Najzad je cena ovog uređaja sasvim pristupačna, a njegovo povezivanje i upotreba pojednostavljena.


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa