H a r d v e r
PC home - osnovna strana
PC #34 - April 1998

Zvučnici za svaki džep

U doba multimedije, nema PC računara bez zvučnika. Ali, koje zvučnike izabrati u uslovima (ne)ograničenog budžeta? Analizirali smo ponudu firmi Cretive Labs-a i Multimedia Speaker Systems. 

Branko Nikitović


  

 

Creative

Creative Soundworks Speaker3
CSW350

MSS

Multimedia Speaker Systems
sk-a40 + sk-a80

 

KOSS ponovo napada

Nabavka zvučnika odavno ne isključuje i nabavku slušalica; sa navalom raznoraznih modema koji emuliraju telefon i procvatom telefoniranja preko Interneta, ova vrsta opreme postaje sve značajnija. Možete li proći sa zvučnicima i mikrofonom? Većina mikrofona koji se, za desetak maraka, prodaju na ovim prostorima ima katastrofalan kvalitet zvuka, pa su praktično neupotrebljivi. S druge strane, u prostorijama sa više ljudi nije jednostavno slušati ono što samo vama odgovara, a ni obavljati npr. telefonski razgovor preko Interneta. Dakle, slušalice sa mikrofonom dolaze na spremno tržište.
Ima raznih modela i veličina, a na našem testu su se našla tri modela za ozbiljniju upotrebu: R/50b, R/60b i R/70b. Modeli 50 i 60 imaju kožne naušnice dok najjači, model 70, ima naušnice od sunđera. U početku je to delovalo neobično, ali se pokazalo da sunđeri najbolje izoluju spolje zvuke, pa je ovaj model pogodan i za upotrebu u bučnim prostorijama.

Koss
Opšte karakteristike su velike zatvorene školjke, kvalitetan mikofon, kabl od dva metra i jako dobar zvuk. Slušalice u početku pomalo stežu, ali se na to brzo naviknete, pošto su naušnice mekane i dobro vas izoluju od "spoljnog sveta". Uz svaki model se dobija jako koristan dodatak, pojačavač za mikrofon koji koristi jednu AA bateriju i jednostavno se montira na kraj kabla. Koss-ovci su mislili na sve, pa se dobijaju i adapteri za 3.5 mm i 6 mm džekove.
Koss
Kvalitet zvuka je veoma dobar, bez obzira šta se sluša - ozbiljna muzika (mada ove slušalice nisu predviđene za nju), rok, elektronska muzika ili se jednostavno igraju igre bilo koje vrste. "Probijanja" se osete samo na velikim pojačanjima (za kontrolu je zadužena zvučna kartic), ali tako sigurno nećete ništa ni slušati - zaista je bolno. Reprodukcija visokih i niskih tonova je vrlo dobra, a razlike nisu posebno velike na ovim modelima, mada je naravno sve najbolje na R/70b, koje daju najveću "dubinu" i najbolje reprodukuju visoke tonove i basove.
Koss
Mikrofoni su na sva tri modela praktično isti, a kvalitet glasa je zaista dobar, bez obzira na primenu. Preporučujemo stalnu upotrebu pojačivača i baterije, jer se tako dobro "hvata" i sasvim tih govor. Sve u svemu, utisak je odličan, tako da telefoniranje i voice-mail postaju uživanje.
Bez ustezanja možemo da preporučimo bilo koji od ova tri modela za kućnu ili profesionlanu primenu, i to ne samo na računarima. Bilo kakvom poslu koji zahteva slušalice i mikrofon dobro će doći ova Koss-ova serija.

   

U širokoj ponudi zvučnika lako je podeliti raspoložive modele na dve grupe: klasičnu, sa dve zvučnika, i savremenu, sa tri zvučne kutije. Potonja je sve više zastupljena i sastoji se od jednog velikog bas zvučnika (subwoofer) i dva manja "satelita" namenjenim reprodukciji srednjih i visokih tonova. Ovde smo kao glavne faktore u obzir uzeli kvalitet zvuka, dizajn (koji je mnogim korisnicima često bitniji i od samog zvuka) i, naravno, cenu. Sve zvučnike smo testirali na 300 MHz Pentium II računaru sa Plextor Ultraplex SCSI 32-brzinskim CD-ROM čitačem i Creative AWE64 zvučnom karticom. Tako su izbegnuti mogući uticaji sporog procesiranja na generisani zvuk.
Kvalitet zvuka smo procenjivali na tri uzorka. Prvi su igre, koje je na testu zastupao Quake. Ovaj test pokazuje kvalitet "grubog" zvuka, sa puno niskih i visokih tonova koji se emituju zajedno. Zvučnici treba da ga emituju punog, bez gubitaka na pojedinim efektima ili glasovima. Drugi test je vezan za muziku "čvršćeg tipa", koja inače pogoduje zvučnicima koji su obično vrlo mali, zbog prirodno metalnog zvuka i puno visokih tonova. Kao test grupa je korišćen ZZ Top, a ovaj test je najznačajniji i za razgovetnu reprodukciju govora. Treći deo testa je najzahtevniji za zvučnike namenjene upotrebi uz računare: u pitanju su analogni instrumenti, klavir i violina, pojedinačno i orkestralno. Ovaj deo testa je možda najmanje bitan, ali nam ipak pokazuje ograničenja u reprodukciji. Koristili smo zvučni zapis iz filma Piano.

   

Creative Soundworks Speaker3 CSW350

Ovi zvučnici spadaju u sam vrh, što jasno pokazuje i cena, od koje bukvalno može da zaboli glava - za takve pare se mogu kupiti dobri zvučnici srednje klase za kućnu upotrebu na muzičkim uređajima. No, uvek postoje oni koji hoće najbolje - zašto im to ne pružiti.
Za Creative je ove uređaje napravila firma Cambridge Sound System, upakovavši ih tako da odudaraju od klasičnih zvučnih kutija. Konstrukcija je metalna, naravno oklopljena, tako da se sateliti mogu držati i pored samog monitora, što daje veliku prednost u radu na većoj snazi - zvučnici veoma malo rezonuju. Na računar se priključuje subwoofer, na koji se dalje priključuju dva "satelita". Kabl prema računaru opremljen je potenciometrom za regulisanje snage, što kada se uzmu u obzir svi kablovi pristojne dužine, predstavlja odličnu kombinaciju: najbitnija kontrola će uvek biti pri ruci, a ne negde ispod ili sa strane.
Postoje dva audio ulaza, pa se zvučnici istovremeno mogu koristiti i uz muzičke uređaje. Subwoofer ima poseban potenciometar kojim se reguliše njegov uticaj, što se pokazalo jako zgodnim, jer Quake i Piano zahtevaju različita podešavanja. Uz satelite se dobijaju i gumene nogice, metalni nosači (za držanje na stolu) i tiplovi za kačenje na zid - zaista kompletno rešenje! Nazivna snaga je izražena u vatima (RMS) i nema veze sa PMPO ili sličnim normama - očigledno su realno određene. Sateliti imaju minimum 13 W, dok bas zvučnik "trese" sa 42 W.
Kad se dođe do kvaliteta zvuka, mirne duše mogu reći da su ovo najbolji računarski zvučnici koje smo u Redakciji čuli. Pri igranju Quake-a čuo sam zvukove koje do sada nisam ni primećivao, a ako je subwoofer pored nogu, non-stop se tresu nogavice - čim "odvrnete na maksimum", komšije se pojavljuju na vratima! ZZ Top ima jasan i čvrst zvuk, baš kao što je potrebno, a glasovi su razgovetni. Kod Piana, ustvari najtežeg testa, utisak je jako dobar, mada su sateliti pomalo "zvečali" na većim snagama.

   

Creative Soundworks Speaker3 csw200

Ovi zvučnici predstavljaju skromniju verziju modela CSW350, mada i dalje spadaju u višu klasu. Sa vizuelne strane razlika nije velika, ali po pitanju zvuka se ne može zanemariti. Konstrukcija je i dalje metalna, ali su zapremine kutija daleko manje, što se odražava na kvalitet reprodukcije, naročito nižih frekvencija. Način povezivanja je isti, ali postoji samo jedan audio ulaz. Ipak, zvučnici predstavljaju odlično rešenje za prostorije normalne veličine. Na maksimalnoj snazi sateliti (za koje postoje iste opcije montiranja) počinju da "zveče".
Quake zvuk je dobar, ali kada se "odvrne do daske", ne prolazi bez krčanja - zvučnici nisu rođeni za "pucačke" igre. Bas kutija rezonuje i tako "muti" bas. ZZ Top je vrlo dobar, sasvim razgovetan, a tonovi su jasni i čvrsti. Piano pravi najveće probleme, a zbog rezonovanja bas kutije pri slušanju na velikoj snazi (preko 2/3 pojačanja) bas tonovi postaju pomalo mutni. Ovaj model bi, i pored evidentnih mana, bio odličan izbor za poslovnu i "igračku" primenu... samo da je jefitiniji!

   

Creative CSW50

Iako imaju sličnu oznaku, na prvi pogled je jasno da ovi zvučnici nemaju ništa zajedničkog sa prethodna dva sistema - u pitanju je klasična konstrukcija sa dve plastične zvučne kutije, od koje ne treba previše očekivati. Zvučnici očito nemaju veze sa Cambridge Sound System-om. Postoje kontrole za niske i visoke tonove, kao i za balans između kanala. Korisno je i prisustvo dugmeta Mute, za privremeno isključenje zvuka.
Ovo je, kratko rečeno, najklasičnije moguće ostvarenje računarskih zvučnika. Zvuk je očekivano "tanak" na svim testovima, detalji se ne prepoznaju jasno (pogotovo u efektima grmljavine), što je rezultat male zapremine i lagane konstrukcije. Quake i ostale "pucačine" zvuče solidno, ali je "probijanje" stalno prisutno, pa zvuk nije zadovoljavajući. ZZ Top zvuči kako treba, ali začudo ni Piano nije loš - klavir zvuči malo "praznjikavo", ali niže frekvencije ne možete čuti na malim zvučnicima. Zbog svega toga, ove zvučnike možemo preporučiti za osnovnu multimedijalnu upotrebu, uz kućne računare.
Creative CSW20 je dalje osiromašen model, koji donosi još slabiji zvuk. Konstrukcija je jednosistemska, zapremina manja a nema ni kontrole balansa. Mogu se upotrebljavati samo za multimedijalne primene manjih zahteva... čak i igre zahtevaju nešto bolje.

   

Multimedia Speaker Systems sk-a40 + sk-a80

Zvučnici prate konstrukciju sa tri kutije - velikim basom i dva "satelita", koji su uz to i dvosistemski. Sub ima poseban prekidač i pojačavač, ulaz za mikrofon, a tu su i kontrole za niske i visoke tonove koje nedostaju na Creative uređajima. Kontrole smeštene na subwoofer ne pozdravljamo, jer sprečavaju njegovo smeštanje na neko zabačenije mesto. Nažalost, ni kablovi nisu dovoljno dugi za komotno rukovanje.
Snaga je izražena kao PMPO što jako zavarava kupce, jer realno nije naročito velika, i pored bombaste deklaracije 2*160 W + 260 W. Sub je lak a zidovi su mu plastični i prilično tanki, pa i pored vizuelne ubedljivosti rezonuje pri jačim bas deonicama. I pored nedostatka snažnog basa, zvuk je sasvim solidnog kvaliteta, jer ga izvlače dobri "sateliti".
Quake i ZZ Top žale što nema jačeg basa, jer im tonovi nisu dovoljno izražajni, ali se Piano čuje veoma lepo. Obzirom na cenu, zvučnike preporučujemo za "jaču" kućnu upotrebu, koja pokriva kako igre, tako i multimediju.
Multimedia Speaker Systems sk-a40 je sasvim sličan model - izbačen je (ionako bled) subwoofer, pa je konstrukcija prešla na dve kutije, a kontrole su prebačene na jedan od zvučnika. PMPO snaga od 220 W je, naravno, šarena laža. Zanimljivo je da je zvuk, pri klasičnoj upotrebi, veoma sličan, pošto je uticaj sub-a kod prethodnog modela, prilično mali.

   

Multimedia Speaker Systems sk-a30

Ovi zvučnici, bez obzira na svoju klasifikaciju, predstavljaju prevo iznenađenje. Izgledom ne plene posebno, ali za ovu dimenziju daju izuzetno dobar zvuk. Dvosistemski su i magnetno zaštićeni kao i svi ostali na testu, konstrukcija je plastična, ali začudo nema "zvečanja", osim na najvećoj snazi. PMPO oznaka od 180 W nam ne govori mnogo, ali se kutije čuju sasvim dobro. I ovde su smetnja kratki kablovi.
Quake pravi malo problema kada je pojačanje veće od 1/2, ali se do toga sve dobro čuje. Previše eksplozija prelazi u krčanje, što svakako nije pozitivno, ali je normalno, uzevši u obzir konstrukciju i cenu. Bas refleks je dobar, pa se solidno izvlače svi tonovi. Zz Top je čvrst kao što i treba da bude, a i Piano zvuči korektno - nema "zvečanja", osim kod velikog pojačanja. Bas je, naravno, "mršav".
Ovo je odličan izbor za univerzalno korišćenje pored računara i bez problema dobija preporuku za univerzalnu kućnu i poslovnu primenu. Neće vas dignuti u nebesa, ali cenom od stotinak maraka neće napraviti "krater" u novčaniku.
Multimedia Speaker Systems sk-a10 je "manji brat" prethodnog modela. Snaga je manja (PMPO 120 W), konstrukcija je jednosistemska, ali uzimajući sve to u obzir, zvuk je dobar. Ipak, ne može da izrazi ni basove ni visokotonce, prilično je metalan, što je pogodovalo samo ZZ Top-u. Zvučnike preporučujemo onima koji audio komponentu multimedije ne smatraju presudnom, ali smatramo da treba dati malo više novca i uzeti sk-a30.


     konstrukcija    snaga (W)    dimenzije (mm)    cena (DEM)
css3 csw350 metalna 2*13 + 42 100*90*99, 230*204*420  
css3 csw200 metalna 2*4.1 + 42 89*89*89, 143*210*232  
c csw50 plastična 5.5 195*94*114  
c csw20 plastična 2.5 175*86*110  
mss sk-a40*sk-a80 plastična 2*160 + 260 PMPO 172*265*187, 228*278*297 250
mss sk-a40 plastična 220 PMPO 172*265*187 120
mss sk-a30 plastična 180 142*233*148 100
mss sk-a10 plastična 120 132*193*130 80

 


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa