K o m u n i k a c i j e
PC home - osnovna strana
PC #32 - Februar 1998

Prema Web interfejsu

Planovi o kojima smo pisali pre mesec dana u potpunosti su ostvareni - SezamPro sada radi na 71 liniji, lokalna mreža je unapređena, pa se vraćamo sadržajima: Sezamove konferencije uskoro će biti pristupačne i kroz Web interfejs! 

Dejan Ristanović


Zadivljujuće je kako nova tehnologija olakšava stvari koje su do juče predstavljale veliku glavobolju: da bi se sistem proširio za petnaestak novih linija, trebalo je razvlačiti telefonske žice, instalirati analogne modeme i rack za njih, sve to hladiti, lemiti kablove prema terminal serveru, danima se baviti "zemljanim radovima"... A sada je, zahvaljujući primarnom ISDN priključku, instalacija 30 novih dial-in linija protekla gotovo bezbolno: trebalo je samo instalirati 2 mbit/s modem i Ascend MAX 4000 terminal server, pa je sve proradilo "samo od sebe". Naravno, Sezamov sistemski softver morao je da bude u nekoj meri modifikovan, kako bi se prilagodio Ascend-ovoj verziji Radius protokola i zadavanja paketnih filtara, ali je posle svega par dana sve bilo u punom pogonu, pa se Sezam sada lako dobija u bilo koje doba dana ili noći. Novi "digitalni" broj je, da podsetimo, 011/3249-820; on omogućava pristup sistemu i pretplatnicima Telekomovog baznog ISDN priključka.

Reorganizacija mreže

Mogućnost da se na vezi istovremeno nađe preko 70 korisnika predstavlja veliki izazov za Sezamovu lokalnu mrežu: iako kompletan saobraćaj sa Internetom teče preko terminal servera, prenos elektronske pošte, sadržaja konferencija i fajlova pristiglih sve popularnijim GetOrder servisom opterećuje mrežu i lokalne servere. Zato smo procenili da je vreme za prelazak na sledeću generaciju opreme - mrežni saobraćaj je Web konferencijeoptimizovan instalacijom Hewlett-Packard-ovog switching hub uređaja (highway.sezampro.yu), a u servere su ugrađene 100 mbit/s Ethernet kartice. Time je ubrzan odziv sistema, stvoren prostor za dalja unapređenja, ali i olakšana dijagnostika, pošto switching hub omogućava efikasno upravljanje mrežom, lociranje uskih grla i eventualnih neispravnih komponenti.
Istovremeno je u mrežu uključen još jedan Windows NT server (amareto.sezampro.yu), namenjen pre svega Web domenima: posle nedavno održanog seminara Internet '98, na Sezamu je registrovano preko 300 domena velikih domaćih firmi, što je zahtevalo dodatne resurse. Očigledno je veliko interesovanje za virtuelne Web host-ove, pa će jedan od sledećih Sezamovih zadataka biti instalacija alata koji će omogućiti administratorima tih domena da koriste napredne tehnologije koje poboljšavaju izgled i funkcionalnost Web strana.
Drugi važan zadatak je pristup sadržajima Sezama kroz Web interfejs - ma koliko konzolni pristup bio efikasan, novi korisnici žele da čitaju konferencije i učestvuju u njihovom radu bez upoznavanja komandnog jezika i peripetija sa telnet klijentima. Trenutno je u finalnoj fazi testiranja alternativni metod pristupa sadržajima, koji se odvija isključivo kroz Web browser - korisnik pristupa adresi sezam.sezampro.yu, unosi korisničko ime i lozinku i... sadržaji su pred njim. U trenutku pisanja ovog teksta, ti sadržaji se svode na informacije, TV program, repertoare bioskopa i pozorišta kao i male oglase, ali je u finalnoj fazi testiranja pristup konferencijama kroz Web. Sigurni smo da će takva mogućnost dalje uvećati ne samo broj poruka u konferencijama, već i broj ljudi koji učestvuju u njima, što će sigurno doneti nove ideje i predloge za mesece koji slede...


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa