A k t u e l n o s t i
PC home - osnovna strana
PC #31 - Januar 1998

Internet na snegu

Početak zimske sezone na Kopaoniku je obeležio jedan interesantan i neočekivano masovan skup: preko 400 stručnjaka iz najvećih domaćih firmi okupilo se na PC Press-ovom seminaru Internet '98, sa željom da sazna što više o mogućnostima kompanijskog nastupa na Mreži.  

Jelica Protić


Nema mnogo novotarija koje su za samo godinu dana doživele takav bum kao Internet: kada je prošle godine stigao u naše krajeve, gotovo inkognito, odškrinuo nam je novi prozor u svet i najavio neka bolja i normalnija vremena. Prvi skup o Internetu organizovali su prošle godine u Kotoru PC Press, Jugodata Podgorica, Jugodata Beograd i SezamPro. Sto dvadeset učesnika Seminara se tada po prvi put susrelo sa Mrežom; akademska mreža bila je priključena na Internet tek par meseci, a komercijalni provajderi za pojedinačne korisnike još nisu postojali.
Mnoge prognoze date na tom Seminaru ubrzo su se ostvarile: sa rastom domaćih provajdera i povećanjem kapaciteta veza raslo je i interesovanje javnosti za ovaj novi vid komunikacije, pa i potreba za literaturom i edukacijom. Tako su PC Press, SezamPro i Sky Pass odlučili da organizuju drugi seminar o Internetu 4.-7. decembra 1997. Za mesto događaja izabran je Kopaonik, pa smo tako dobili još jedan skup računarske tematike na velikoj nadmorskoj visini. Organizatori su se pobrinuli da na visini budu i uslovi u kojima će polaznici provesti tih nekoliko dana, pa je za smeštaj odabran hotel Grand, najbolje kategorizovan od svih hotela na domaćim planinama. Ogroman broj interesenata za Seminar bio je, međutim, pravo iznenađenje, pa je hotel brzo popunjen, a deo učesnika koji su se na dolazak odlučili u poslednjem trenutku smešteni su u apartmansko naselje "Konaci". Na žalost (ili sreću) učesnika, mnogi nisu ni stigli da uživaju u blagodetima vrhunske udobnosti ovog planinskog centra - umesto bazena, jakuzzi-ja i teniskih terena, prepuna je jedino bila konferencijska sala Kongresnog centra, u kojoj su sa velikim interesovanjem masovno praćena sva predavanja.

Četiri dana Interneta

Seminar je koncipiran tako da zadovolji potrebe različitih kategorija iz populacije onih koji su zainteresovani da koriste Internet ne samo kao neiscrpan izvor informacija, već i kao šansu za sopstveni marketinški nastup i bolje predstavljanje sve izbirljivijem tržištu. Među učesnicima su se našla tehnička lica neposredno zadužena za uvođenje Interneta u svoje kompanije, ali i menadžeri i eksperti za marketing. Polaznike su poslale firme najrazličitijih profila: elektroprivreda, naftna industrija, PTT, banke, turističke agencije, ali i naučni instituti, brojni fakulteti, biblioteke... Zdravstveni radnici i farmaceuti takođe se interesuju za Mrežu, pa ih je bilo iz nekoliko kliničkih centara i najvećih domaćih fabrika lekova. Bilo je tu i stručnjaka iz Privredne komore, osiguravajućih zavoda, novinskih agencija i TV kuća.
Glavni predavači na seminaru Internet '98 bili su Zoran Životić, Dejan Ristanović i Danko Jevtović. Oni su u četiri dana predavanja nastojali da učesnicima pruže što više konkretnih znanja koja će po povratku moći da primene na svojim radnim mestima. Uvodna predavanja održao je Dejan Ristanović, koji je upoznao slušaoce sa istorijatom nastanka i razvoja Interneta, njegovim značajem, potencijalima i razvojnim problemima. Uz mnoštvo brojki slušaoci su saznali kako je Internet izmenio naše navike u svakodnevnom životu, ali i kakve su naše navike na Internetu. U nastavku se koncentrisao na iskustva Interneta na našim prostorima, posvećujući posebnu pažnju domaćim provajderima, njihovim resursima i razvojnim planovima.
Drugi dan predavanja posvećen je praktičnim aspektima priključenja firme na Internet. Danko Jevtović je uveo slušaoce u ovu tematiku pomoću kraćeg kursa o hardveru i softveru neophodnom za priključenje na Internet, uz praktične primere podešavanja za Windows 95/NT i uputstva za dijagnostiku modema. Drugo predavanje posvetio je novim tehnologijama pristupa Internetu, kao što su 56 Kbps modemi, ISDN, asimetrična satelitska veza... Bilo je reči i o mogućnostima korišćenja postojeće infrastrukture kablovske televizije, HDSL-ADSL, ATM i ostalim tehnologijama budućnosti u oblasti povezivanja. Dejan Ristanović govorio je o browser programima Netscape Navigator i Microsoft Internet Explorer.
Izuzetno korisno predavanje o povezivanju firme na Internet održao je Zoran Životić. On je izneo detaljne proračune troškova za različite varijante prisustva kompanije na Internetu: zakup domena i postavljanje prezentacije na server provajdera, pozivanje provajdera po potrebi putem modema i iznajmljenu liniju. Dati su detalji o neophodnoj opremi, softveru, kao i odgovor na pitanje šta je CIR.
Popodnevni program počeo je prezentacijom firme Saga, glavnog sponzora seminara. Zatim je Dejan Ristanović dao je niz uputstava kako smanjiti telefonske račune zamenom klasičnih razgovora i slanja faksova odgovarajućim servisima Interneta. Mada kod nas još uvek malo korisnika kreditnih kartica, nastavak predavanja o plaćanju preko Interneta bio je praćen sa mnogo interesovanja: problem sigurnosti transakcija i suština kriptografije izloženi su na razumljiv i zanimljiv način, a bilo je reči i o elektronskom novcu i pristupu berzi. Danko Jevtović objasnio je slušaocima organizaciju Interneta, Internic, način dodele adresa, IP brojeva i domena. Zatim je izneo prednosti primene Internet tehnologije na lokalnu mrežu firme - intranet.
Treći dan seminara počeo je predavanjem Zorana Životića o osnovnim protokolima Interneta. Govorio je o (ne)pouzdanosti elektronske pošte i mogućnostima zloupotreba, a zatim su se slušaoci upoznali sa FTP i HTTP protokolima. Danko Jevtović je uz niz primera i konkretnih adresa objasnio kako pronaći informacije, ljude ili fajlove na Internetu. O strategiji marketinškog nastupa na Internetu govorio je Dejan Ristanović, iznoseći brojne trikove za povećanje verovatnoće da vašu prezentaciju pronađu i oni koji je nisu tražili. Navedene su i cene reklamiranja na domaćim i stranim sajtovima. Najzad je Bane Jelović, direktor agencije Sky Pass objasnio je kako Internet koriste turističke agencije, ali i putnici pojedinci koji žele da smanje troškove putovanja i u unapred saznaju podatke o svom odredištu.
Popodnevni termin bio je rezervisan za workshop - efektnu programsku formu koja se na domaćim skupovima retko koristi. Pošto su prethodnog dana slušaoci na posebnim kuponima napisali koja ih tema posebno interesuje i koje bi pitanje postavili predavačima, izvršena je analiza i odabrane najatraktivnije teme. Pokazalo se da slušaoce ubedljivo najviše zanima izrada Web prezentacija, a bilo je i pitanja o konkretnim detaljima priključenja firme na Internet, kao i o sigurnosti i pouzdanosti. O svakoj temi dato je kratko uvodno izlaganje uz neke odgovore na postavljena pitanja, a Zoran Životić je uživo demonstrirao izradu jednostavne prezentacije u FrontPage-u. Zatim je reč data slušaocima na sredini sale je postavljen mikrofon i štand sa primercima najnovijeg broja časopisa "PC", tako da je svaki slušalac koji je postavio pitanje bio nagrađen časopisom. Sledila je prava lavina pitanja, na koje su predavači odgovarali efikasno i kompetentno, pa je diskusija trajala čitava tri sata i za mnoge delovala privlačnije od izvanrednog švedskog stola, na kome ih je u "Grandu" čekala večera. Na kraju su pristigli kuponi sa pitanjima učestvovali u izvlačenju nagrada, pa su najsrećniji dobili Internet pretplatu kao i pretplatu na naša izdanja.
Poslednjeg dan predavanja Zoran Životić predstavio je SezamPro, najveći domaći on-line sistem, njegove današnje mogućnosti, komercijalne uslove pristupa, kao i planove za dalji razvoj. Seminar je završen predviđanjima Danka Jevtovića o budućnosti Interneta, unapređenju infrastrukture i putevima kojima će se Internet ponuda i potražnja kretati narednih godina. Mogućnost da se prisete svega što su na Seminaru naučili pruža se učesnicima zahvaljujući bogatom kotizacijskom paketu: pored knjige Internet u izdanju PC Press-a, dobili su SezamFile komplet od dva CD-ROM-a, uputstvo za Internet Explorer 4, separat Internet '98, atraktivan pribor za pisanje, kao i različite poklone sponzora - firme "Informatika". Najzad, svaki polaznik je dobio besplatnu registraciju domena za svoju firmu i tromesečni zakup prostora za postavljanje prezentacije na Web server SezamaPro. Slušaoci su pokazali ogromno interesovanje za slajdove koji su prikazivani tokom predavanja, pa su organizatori odlučili da i oni budu štampani i naknadno distribuirani svim učesnicima.
Za kvalitetnu prezentaciju zaslužni su i sponzori DATA 011 i Saga, koji su obezbedili prezentacionu opremu. U holu ispred kongresne sale instalirano je nekoliko originalnih IBM računara povezanih u lokalnu mrežu, pomoću kojih je, preko sistema SezamPro, bio omogućen pun pristup Internetu. Ovu opremu obezbedila je firma DATA 011, generalni sponzor Seminara.

Internet spomenari

Seminar Internet '98 nije zaostajao za sličnim skupova ni po zabavnim sadržajima, koji su ovoga puta bili organizovani na originalan način. U elegantnim prostorima hotela "Grand" bilo je ponuđeno više paralelnih sadržaja, pa su tako publiku zabavljali glumci Milenko Pavlova i Jelena Ivanišević, kao i grupa "Kabare" koju su mnogi slušali u čuvenom zemunskom restoranu "Reka". Svirali su i orkestri "Spomenari" i "Trias", a u romantičnom ambijentu Tanja i Biljana svirale su violinu i klavir. Za dobro raspoloženje "provajderi" su instalirali bure vina i mnogo voća: mandarine i džinovske jabuke, suve smokve i šljive zasladile su ovu Internet noć, koja će se dugo pamtiti. Ispijanje vina i surfovanje nisu bili jedini sportovi na seminaru: održan je i teniski turnir, na kome je pobedio Radomir Luković.
Na kraju Seminara organizovana je anketa o utiscima koje će polaznici poneti sa Kopaonika. Činjenica da je ogromna većina učesnika veoma zadovoljna svim sadržajima ovog skupa, ali i pojedine primedbe i sugestije, pomoći će da sledeći Seminar bude još bolji i sadržajniji. Nema sumnje da će do sledeće godine biti novih učesnika, ali i novih tema, jer širenje Interneta i njegovog uticaja na naše živote više ništa ne može zaustaviti.


PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa