Novi izgled SezamCafe-a

Dejan Ristanović
SezamCafe, prvi Cyber Cafe u Jugoslaviji, je početkom oktobra renoviran - ambijent je sada još bolje prilagođen Internet surferima, brzina pristupa mreži je korišćenjem DirecPC antene značajno ubrzana, a u budućnosti se očekuje i unapređenje raspoložive opreme.


Sezam Cafe je osmišljen početkom 1995, u danima osnivanja SezamaPro, kada je Internet bio daleki san. Zato je ambijent dekorisan pre svega sa idejom da će se u tom prostoru sastajati Sezamovci, da bi se upoznali, razmenili iskustva i "bacili pogled" na sadržaje svog omiljenog sistema, kopirajući možda neke veće fajlove na disketu. Dolaskom Interneta mnogo toga se promenilo - Cyber Cafe je postao interesantan i za ljude koji nisu korisnici SezamaPro, već žele pre svega da lutaju prostranstvima svetske mreže, a i fajlovi preuzeti sa porasli na mnogo megabajta. Mnogi posetioci su želeli udobnije stolice, jače PC računare, više prostora i, naravno, još brži pristup Internetu.


Sezamov okrugli sto


Krajem septembra i početkom oktobra, Sezam Cafe je potpuno redekorisan. Konzole pričvršćene za zid zamenjene su velikim, posebno projektovanim i izrađenim okruglim stolom u dva nivoa - na osnovnom nivou su monitori i tastature, a u "gornjem krugu" računari. Na stolu ima mesta za pet do šest komforno postavljenih računara, dok je "mali računar" rezervisan za pristup Sezamu (čije je korišćenje besplatno) i dalje na posebnoj konzoli. To znači da će u kafiću šest ili sedam stalno raspoloživih "radnih mesta" za pristup Sezamu i Internetu, s tim što će rad biti daleko udobniji zahvaljujući dodatnom prostoru oko računara i udobnim kancelarijskim stolicama.
Mrežna infrastruktura je takođe promenjena - računari u kafeu više ne pristupaju Internetu korišćenjem serijskog kabla, već preko Ethernet mreže, pošto su povezani na hub ugrađen u sto. Čitava instalacija je, uopšte, izvedena tako da su kablovi "skriveni" u cevima i kanalima, pa praktično ne postoji mogućnost da iz mehaničkih razloga deo mreže bude nedostupan.
Nas lepi sto
Povećani komfor za surfere u SezamCafeu

Na "drugom kraju" ove mreže je DirecPC jednosmerna antena, posredstvom koje informacije sa Interneta pristižu do korisnika brzinom od 400 kbit/s. Zahvaljujući tome, surf je daleko brži i udobniji, a prenos čak i veoma velikih datoteka (recimo desetak megabajta, kakvih je sve više na Internetu) završi se za svega 5-6 minuta. Naravno, rutiranje je podešeno tako da se deo komunikacije za koji je asimetrični satelitski link neupotrebljiv ili neracionalan (odlazni saobraćaj, telnet, komunikacija sa računarima vezanim u akademsku mrežu i slično) automatski preusmerava na Sezamov standardni link, tj. na iznajmljenu liniju do "Telefonije".
Cyber posteri na zidovima i dodatna dekoracija kompletirali su ambijent kafea, ali to svakako nije kraj priče o planiranim prepravkama. Tokom sledećih meseci računari u kafeu biće pojačani i instalirana dodatna radna mesta, a ozbiljno se razmišlja i o instalaciji Zip drajvova za prenos većih datoteka; korisnici koji kod kuće nemaju ovaj sve potrebniji uređaj moći će da ga iznajme na jedan dan i tako, ne mučeći se sa uvek nepouzdanim 1.44 MB disketama, prenesu sve datoteke koje su preuzeli sa Interneta.


U prijatnom društvu


Redekorisani Sezam Cafe svečano je otvoren u subotu, 18. novembra - na "licu mesta" našlo se preko 150 korisnika i gostiju, pa su hodnici centra "Skadarlija pod krovom" bili itekako popunjeni. U neformalnoj atmosferi, Sezamovci su razgovarali sa prijateljima i službenim licima sistema, pomalo se gurajući oko (pre)zauzetih računara i razmenjujući zanimljive URL-ove.
Žurke poput ove čine život u Sezamovim konferencijama još zanimljivijim: posle prave lavine od preko 4000 predizbornih i postizbornih poruka u konferenciji Forum, diskusije se polako sele u stručne konferencije, uz uobičajeno interesovanje za konferencije Civilizacija, Razonoda, Sport i Muzika. Naročito je popularna nedavno otvorena konferencija Sport, u kojoj su korisnici sami organizovali Sezamovu mini-ligu prognozera.
Puno ima i diskusija o samom sistemu, a naročito o novoj mogućnosti naručivanja fajlova koja se korisnicima neobično dopala. Da podsetimo, korisnici Sezama od pre mesec dana mogu da naruče fajl sa Interneta, koji u prilično kratkom intervalu stiže u njihovu zonu Sezamovog diska, sa koje ga kasnije mogu nesmetano preuzeti, punom brzinom svoje veze sa Sezamom. "Odsurfujte" do adrese sezam.sezampro.yu, unesite korisničko ime i lozinku i pojaviće se segment Sezamove Web prezentacije dostupan samo korisnicima sistema, bolje reći začetak Sezamovog Web interfejsa. Tu možete da vidite ko je trenutno na vezi, proverite statistiku svojih poziva i vreme koje vam je preostalo za danas, bacite pogled na TV program ili da kliknete na Get File i dobijete masku za naručivanje datoteka sa Interneta i njihovo kasnije preuzimanje. Ova mogućnost dostupna je čak i SezamClassic korisnicima. Probajte!
PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa