Devet puteva do Interneta

Pavle Peković
Pre samo nekoliko godina, mnogi su sumnjali da će na analognim linijama, naročito domaćim, biti moguće brzine veće od 14.400 bita u sekundi. Danas te dileme nema: 28.800 i 33.600 modemi su tu, ali se javlja novo pitanje: koji modem izabrati? Odgovor smo potražili testirajući ponudu na našem tržištu...


Modemi su pristizali tokom čitavog leta, tako da se najzad pred nama našla pozamašna gomila. Pokazalo se da su mnogi modemi bili isti, tako da smo izdvojili devet različitih modela, koji predstavljaju rezultat razvoja četiri značajna proizvođača: Hayes, Prolink, US Robotics i Zyxel. Možda ćete na osnovu ovog broja pomisliti da je ponuda na našem tržištu prilično jednolična, ali nema razloga da zbog toga previše tugujemo: i u svetu ove firme drže solidan deo "modemskog kolača", tako da se i u Americi kupac najčešće odlučuje za neki od modela koje smo isprobali.


Ništa bez 33600


Svi modeli osim jednog omogućavali su maksimalne brzine od 33.600 bita u sekundu: samo Zyxel Omni 288 radi na najviše 28.800 bps. Stvari su se, dakle, prilično brzo promenile - pre godinu dana samo je US Robotics nudio 33600 modeme, ali su ostali veoma brzo uhvatili korak. Među modemima bila su tri interna i šest eksternih. Interni su dva Hayes-a: Accura Internal Fax Modem i Accura Internal Message Modem, kao i US Robotics Voice Int. Ostali modemi su eksterni: US Robotics Voice Ext, Zyxel Omni 288, U336S i U336E i konačno Prolink 33.600. Oba Sportster-a, Hayes Message Modem, Zyxel Omni 288 i ProLink su deklarisani kao voice modemi.
Pošto smo ispitali paket, prateće programe, drajvere i jednostavnost instalacije, modemi su se našli na pravom testu: koristili smo ih za zvanje (dial-out) domaćih Internet provajdera i drugih komunikacionih centara. Obzirom na ranija iskustva koja govore da se modemi različito ponašaju na raznim telefonskim centralama, sve modeme smo testirali na dve lokacije. Vodili smo računa da brojevi koje pozivamo ne budu na centrali sa koje zovemo, pošto su veze između centrala čest razlog za problematično ponašanje pojedinih modema.
Parametre koje smo posmatrali kod svakog modema su: uspešnost uspostavljanja veze, brzina na kojoj
je modem uspostavio vezu, brzina prenosa datoteka i dužina i broj prekida usled šumova na liniji. Iako su neki modemi pri uspostavljanju veze uvek prijavljivali maksimalnu brzinu, efektivna brzina prenosa zbog većeg broja ponavljanja paketa je bila manja. Takođe, kod modema koji su imali manje prekida u radu, a ti prekidi su bili kraći, efektivna brzina je najzad bila veća. Zbog svega toga, brzinu prenosa smo proglasili za najvažniji kriterijum kojim ćemo se rukovoditi pri testiranju.
Sledeći, ništa manje važan, kriterijum je uspešnost uspostavljanja veze. Neki od modema su po uspostavljanju veze davali dobre rezultate, ali im nije svaki put polazilo za rukom da se povežu sa provajderom.
Za detaljan pregled karakteristika i rezultata, kao i korisne adrese, pogledajte septembarski broj časopisa "PC" u "papirnoj" verziji...
PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa