Vrhunac multimedije

Voja Gašić
Kad vam Hewlett-Packard ponudi da pregledate nešto od najjače artiljerije sa kojom raspolaže, ne možete da odolite iskušenju. Pokazuje se da pravi plug-and-play važi tek kada "odrešite kesu"...

 Tržišni komentatori koji prognoziraju skoro povlačenje Pentiuma Pro iz proizvodnje kao da ne uzbuđuje Hewlett-Packard : najjači modeli njihovih radnih stanica bazirani su upravo na P6 procesoru. Tako će, izgleda, i ostati, barem dok novi setovi čipova i procesori ne osvoje šire tržište.
 Već smo predstavili model XW, napredniju "sestricu" modela XU, kojoj svu ozbiljnost daje AccelPRO , grafička karta sa veoma ozbiljnom podrškom OpenGL -u. Akcenat modela XU je na potpunoj podršci za multimediju, pa je ugrađen 16-brzinski CD čitač. Ovaj put imali smo priliku da malo zavirimo ispod haube i izbliza osmotrimo ovu izuzetno dobro osmišljenu arhitekturu.
 Ploča je očigledno rađena po porudžbini HP-a, pa po rasporedu elemenata spada među najlepše primerke koje smo videli. Napajanje je izvedeno u ATX formi, premda set čipova 440FX generički ne podržava APM. To znači da vam Windows neće dozvoliti napredni power management , kao što je automatsko gašenje pri shut down opciji, ali to je zaista jedina zamerka ovom sistemu.


Gore i dole

 Gornji deo krije procesor Pentium Pro na 200 MHz i ležište za još jedan. Iznad procesora su postavljeni usisivači, koji ovaj osetljivi deo hlade i doslovno održavaju čistim. Pored procesora, HP je postavio dodatne module koji napajaju jezgro procesora i osetljivi L2 keš, smešten u P6 kućište. Modul dodatno stabilizuje mašinu, pošto uvek isporučuje odgovarajuće napone u skladu sa opterećenjem mašine i zagrevanjem procesora.
 Odmah do procesora su veoma lako dostupna ležišta za memoriju - osam DIMM podnožja sa 128-bitnom memorijskom arhitekturom. Još kod modela XW pominjali smo ovaj izvanredni memorijski model koji radi u dvostruko prepletenom režimu. To znači da se priložena 60 ns memorija, zbog prepletenih adresa, u realnom radu ponaša kao da je 30 ns, što pri radu na ovom računaru daje HP dinamiku na kakvu nismo navikli kod PC-ja. Neprijatno je (samo za džep) što možete da proširujete memoriju samo sa parnim brojem DIMM-ova.
 U gornjem delu su smešteni svi kontroleri i kablovi. Nakon skidanja poklopca, Ultra SCSI Seagate ST32171N disk je tako zapištao svaki put kad kad smo palili računar da smo se uplašili da nešto nije u redu. Otkrili smo da se radi o nečemu što još nismo ni imali prilike da čujemo: uspostavljanju brzine od 10000 RPM (obrtaja u minutu). Zanimljivo je da se ovaj zvuk uopšte ne čuje kada je kućište zatvoreno.
 Donji deo kućišta odvojen je aluminijumskom pregradom koja se spušta skoro do same ploče. Pored čipa Vibra 16S, zaduženog za zvuk, na njemu se nalazi po četiri ISA i PCI slota (jedan je deljeni). Ovo odvajanje čini računar posebno pogodnim za sve vrste multimedijalnih radova, jer je mogućnost prodora smetnji iz strujno procesorskog dela do osetljivih audio ili video kartica svedena na minimum.
 Što se tiče zvučnog dela, mašina je prilično zaokružena. Vibra 16S, u ovako dobro oklopljenom sistemu, ima dovoljno nizak šum za sve vrste audio/video montaže, a ako ste baš muzičar (ili niste?), možete lako u postojeći konektor da utaknete neki od Roland , Yamaha ili Ensoniq modula za Wave Table sintezu. Konektori za mikrofon i slušalice izvedeni su i na prednju masku kućišta, a od pozadi se od priloga nalazi sve: svi standardni portovi, PS/2 baterija konektora za tastaturu i miša, 50-pinski SCSI, MIDI UART i svi konektori za zvuk. Da podvučemo, sve je veoma dobro oklopljeno i zaštićeno od međusobnog uticaja - kao stvoreno za multimediju.


Performanse

 Za razliku od modela XW, u ovu mašinu je ugrađen "sasvim standardni" Matrox Millenium sa 2 MB dual-ported WRAM-a. Zanimljivo je da je to prvi Millenium koga smo imali u Redakciji, pa možemo samo da konstatujemo da je đavolski brz. Mašinu smo u testovima poredili sa odgovarajućim Gateway modelom koji je imao prednost u vidu FireGL kartice, što je otprilike pandan pomenutom AccelPro modelu iz Vectre XW . Zahvaljujući tome, Gateway je ispao bolji u nekim specifičnim aplikacijama (AVS, Microstation ), jer Glint -ov čip ipak čini svoje. Da Matrox nije za podcenjivanje svedoči prednost u Photoshop -u. Stanje bi verovatno bilo još bolje da je Matrox imao 4 MB memorije: terati takav grafički čip da se "muči" sa dva megabajta je u današnje ipak neprimereno.
 Ako baš želite Glint karticu, potražite model XW u koji se standardno ugrađuje AccelPRO . Po našem mišljenju, razlika u ceni baš i ne opravdava ovu kupovinu: proširenje Matrox -a na 4 (ili čak 8) megabajta biće daleko efikasnije, a nećete biti uskraćeni ni za OpenGL niti za prvoklasne drajvere za mnoge poznate aplikacije.
 Sve ostale karakteristike modela XU premašuju pomenuti Gateway , naročito disk i CD podsistem, a kao ilustraciju priložili smo i rezultate konfekcijskog računara sa Cy166+ procesorom. Istraživanja pokazuju da korisnici ne primećuju poboljšanja performansi do 10%, dok poboljšanja između 10 i 20% primeti otprilike polovina iskusnijih korisnika. Sumirajući rezultate, došli smo do zaključka da je ova konfiguracija prosečno 23 - 25% brža od konfekcijske ponude koja (na papiru) sadrži potpuno iste komponente, što ćete sigurno zapaziti čak i bez posebnog merenja. Kasnije ćete primetiti još neke prednosti, kao što je nizak nivo smetnji, izrazitu stabilnost, tolerantnost prema raznom hardveru... Sve to samo može da potvrdi polazne pretpostavke: kupujući ovakav računar, napravili ste dobar posao! Korisna adresa:
Comtrade Computers

PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa