Diskovi u teoriji i praksi

Bojan Petrović
U dva nastavka, čitaoci "PC"-ja upoznaće se sa teorijom rada hard diskova, IDE i SCSI interfejsima i naprednim tehnološkim rešenjima koja se upravo pojavljuju. "Uzgred" ćemo testirati najnovije diskove koji se pojavljuju na našem tržištu. U prvom nastavku pred nama se našlo 11 IDE diskova.

Nabavka bržeg diska, kao i kod ostalih komponenti PC računara, zavisi od najmanje dva faktora: brzine i cene. Cenu određuju prodavci, a brzinu ponekad moramo i sami da prosudimo. Štaviše, da bismo izabrali neki od modela, moramo dobro poznavati ne samo njihov način funkcionisanja, već Slika 1 i način testiranja, pa i pravilno protumačiti rezultate koje dobijemo. Ovog meseca obnovićemo znanja o načinu na koji hard disk generalno funkcioniše, upoznati IDE diskove i EIDE specifikaciju i testirati jedanaest najnovijih modela. U sledećem broju ćemo se koncentrisati na SCSI interfejs, uporediti ga sa EIDE specifikacijom i testirati konkretne SCSI diskove.
Na početku ovog opsežnog prikaza opisujemo kako disk radi, od čega se sastoji i šta sve utiče na njegove performanse. Zatim temeljno analiziramo svaki od parametara, počevši od brzine rotacije, broja glava, bafera, elektronike... Slede opisi testova koje smo primenili da bismo rangirali diskove, kao i objašnjenje svih razlika između testova koji proveravaju fizičke osobine diska i testova koji analiziraju njegovo ponašanje u realnim uslovima. Opisane su i neke zanimljive situacije iz prakse, koje proističu iz činjenice da se neki od modernih diskova okreću sporije od svojih prethodnika, ali ipak postižu iste ili bolje performanse.
Testirali smo praktično sve diskove koji se trenutno mogu naći na našem tržištu, kapaciteta između 1.5 i 4 gigabajta: proizvode firmi Quantum, Western Digital i Fujitsu. U tekstu je dat niz dijagrama koji sumiraju rezultate testova fizičkih karakteristika i brzine u realnim aplikacijama. Ukoliko planirate nabavku diska, ne krećite kod prodavca dok ne pregledate rezultate ovog teksta!
Za mesec dana detaljno ćemo opisati SCSI interfejse i diskove, a onda testirati konkretne modele.


Korisna adresa:
Western digital - Adacom
Kneza Miloša 9/V, Beograd
tel: (011) 3241-496, 629-233
Quantum - Cores
Maršala Tolbuhina 31, Beograd
tel: (011) 444-3331
Fujitsu - Digit
Maršala tolbuhina 57, Beograd
tel: 444-8009
Western Digital - Mikro računari
29. novembra 73, Beograd
tel: (011) 343-940

PC home - osnovna strana Novi broj|Arhiva|Pretrazivanje svih brojeva|O nama
Pretplatite se na PC|Postanite saradnik casopisa PC|Pitanja i komentari u vezi casopisa